E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Co vám zvedá náladu v době pandemie? Čtyři inspirativní ženy prozrazují, jak o sebe pečují

25. listopad 2020

I v době pandemie se snažíme dělat si alespoň malé radosti. Jak to vypadá u vás? Relaxujete? Cvičíte? Zapálíte si voňavou svíčku a dáte na oči masku? Zeptali jsme se čtyř krásných žen, jak se o sebe starají a co pozitivního pro sebe v tomhle času nacházejí. Odpovídá modelka a herečka Taťána Gregor Brzobohatá, majitelka Nobilis Tilia Adéla Zrubecká, make-up artistka Lucie Janků a modelka Veronika Kašáková.

Foto: Grafika Heroine, foto archiv osobností

Taťána Gregor Brzobohatá, ambasadorka Cílů udržitelného rozvoje OSN, zakladatelka nadace Krása pomoci  

Co děláte proto, abyste se cítila příjemně? 

Beru věci tak, jak přicházejí, a snažím se nestresovat z těch, které neovlivním. Každý den mám nějaký pohyb, i kdyby jen procházku na 30 minut svižnou chůzí. Jdu se nadýchat čerstvého vzduchu a okysličit krev i mozek, vždycky mi to zvedne náladu. Pohyb venku na vzduchu je ten nejlepší. Vrátila jsem se k józe a meditaci, začala jsem také s pilates, kde se protáhnu a zároveň si účinně zacvičím. Teď jsem v polovině detox treatmentu – užívám bylinné kapky z Ecce Vita na pročištění a posílení imunity, nalačno ráno piju čistou aloe vera v bio kvalitě, denně schrupnu tři kávové boby, což je ten nejlepší antioxidant. Obnovila jsem pondělní půsty. Poté, co jsem absolvovala výcvik u Wima Hofa, se také sprchuju každý den tři minuty studenou vodou a snažím se každý den aspoň hodinu věnovat svým zájmům. Večer po osmé se snažím už nepracovat a nepoužívat mobil.

Máte nějaké rituály pro krásu a psychickou pohodu?

Používám přírodní bio péči od Weledy, hydratující řadu i jejich ikonický Skin Food v light verzi, je skvělý do zimního období i jako maska na noc. Mám ráda jejich luxusní olej z granátového jablka, je to učiněná aromaterapie, je hutný, vstřebá se a přenádherně voní. Miluju vůni růže a citrusů nebo mentolu. Používám od Profimed aroma difuzér s oleji, které dezinfikují a provoní prostor. Piju denně kvalitní bylinný čaj Tulsi Moringa a KOMBE a kávu. Večer, když mám čas a chuť, si dopřávám bylinnou lázeň. Nasypu do vany i sušené byliny od paní kořenářky ze Slovenska, zažehnu svíčky a pustím si relaxační hudbu a medituju. Mám ráda i aroma mléko do vany Weleda s měsíčkovou vůní (ano, je to „for baby“, ale to nevadí). Levandule mě uklidňuje, arnika je skvělá na uvolnění svalového napětí po cvičení, regeneruje a opravdu božsky voní. Nedávno mě potěšil nečekaný dárek, krásná knížka Lesní lázeň – je to praktický návod na vědomý pobyt v lese. Mnoho praktických tipů na umocnění zážitku a léčebných procesů lesa.

Dá se čas strávený doma využít k něčemu, co normálně nestíháme?

Hlavně a především k posílení rodinných a mezilidských vazeb! Chápu, že pro někoho tohle období a lockdown může znamenat pravý opak. Ale teď na to máme opravdu všichni dost času. Když se nemůžete vidět osobně, volejte pravidelně lidem, na kterých vám záleží. Všímám si, jak si lidi často dělali ze svých vztahů a přátelství odpadkový koš anebo se s rodinou, prarodiči a přáteli dlouho neviděli, protože neměli čas. Teď bychom tu příležitost neměli promarnit. Pokud trávíte čas s někým doma, koho jste dlouhodobě zanedbávali, teď máte dost času se vztahům pověnovat. Taky třeba oprašte staré rodinné recepty a uvařte/upečte si je, takové věci jsou rodinné poklady. Začněte psát třeba rodinnou kroniku nebo svou knihu (jako na tom dělám já), přetřiďte si rodinná alba, pusťte si videa z dětství, zavzpomínejte a povídejte si... 

Táňa doporučuje: Weleda Univerzální výživný krém Skin Food Light, 30 ml, 149,-


Veronika Kašáková, modelka, zakladatelka Nadačního fondu, který pomáhá dětem z dětských domovů

Co děláte proto, abyste se cítila příjemně? 

V tuto chvíli mi asi nejvíce pomáhá spánek, často si o něj mé tělo řekne, a tak si ho dovoluji poslouchat. Teplý čaj a dobrá společnost k tomu moc mile přispívají. Často si do uší pouštím vedené meditace, to mě taky příjemně uklidňuje.

Máte nějaké beauty rituály? 

Já jsem už několik let věrná švédské kosmetice Oriflame, a tak veškerý můj kosmetický poklad je z jejich řad. Doporučuji k tomu vědomou komunikaci s vlastním tělem, kdy vždy poděkuji svým vlasům, obličeji i tělu za jeho bohulibou službu. Také si vedu afirmace, kdy své tělo chválím, kdykoliv se podívám do zrcadla i mimo něj. Jsem mu za mnohé vděčná.

Dá se čas strávený doma využít k něčemu, co normálně nestíháme?

Sama sebe jsem překvapila, jak zvládám být produktivní online, mám několik schůzek za týden, stihla jsem i přednášku online, píši svou druhou knihu a také pracuji na prezentaci naší charitativní činnosti a věnuji se svým fanouškům na sociálních sítích. Je toho ale mnohem víc, uklízím celý dům a dělám si pořádek v šatníku. Organizuji si kalendář a především jsem doma se svým mužem, máme to štěstí, že je nám spolu moc dobře, hodně si povídáme. Prospívá nám to.

Co vám zvedne náladu? 

Dělá mi dobře dobré jídlo, to je skvělá investice. Zároveň mám čas na pleťové masky, tak si je hojně užívám, a co je opravdu pro obličej prospěšné je to, že teď nepoužívám žádný make-up. Jsem v režimu odpočinku a relaxace. Je velmi zajímavé pozorovat, jak si připadáte „neupravená“ – může to být skvělé pro posílení sebevědomí. Není hezčího pocitu, než když ten ze sebe je milý, radostný a zdravý.

Veronika doporučuje: Oriflame Projasňující noční krém Novage Bright Sublime 50 ml, 649,-


Adéla Zrubecká, spolumajitelka kosmetické značky Nobilis Tilia

Adéla Zrubecká

Co děláte proto, abyste se cítila příjemně? 

Příroda se svými barvami a čerstvým vzduchem, nefiltrovaným přes roušku, je pro mě v této době důležitější než kdy jindy. Uvědomuji si, že každá procházka, i kdyby byla jen krátká v době polední pauzy mezi stromy v parku, je nezbytná, aby se tělo a mysl dostaly zpět do normálu. A tak co nejvíc chodím pěšky a bez roušky, ladím se na krásu podzimní krajiny a soustředím se v myšlenkách na to, co je v pořádku a co mě posiluje. Kromě vůní podzimní přírody si aromaterapií doma dopřávám i další vůně, které mě podporují psychicky a pomáhají mi uvolnit se. Do difuzéru používám levanduli, pomeranč, mátu a linaloové dřevo. Někdy přidávám protivirový eukalyptus nebo ravintsaru a taky borovici, která posiluje dýchací systém.

Máte nějaké beauty rituály? 

Biofáze je můj nejoblíbenější rituál v péči o pleť a pro ranní nastartování každého dne. Tři séra jsou jako tři sudičky – první mě probouzí a prokrvuje, druhá pročišťuje, třetí stabilizuje a chrání. Krásně vyvážené kompozice éterických olejů mi připomenou všechno hezké, co mě obklopuje a za co mohu být vděčná. Využívám tento čas po ránu i k mentálnímu poděkování za nový den. Na podrážděnou pleť pod rouškou jsou nejlepší obnovující séra Levandule a Calendula. Večer si dopřávám teplou koupel s koupelovým olejem Klid, jehož sladce bylinná vůně mě konejší a zároveň ošetřuje pokožku celého těla, takže už nemusím používat žádný další hydratační prostředek. Na noc používám na pleť obličejový olej Monet s jasmínem a neroli a střídám jej s vůní růžového obličejového oleje podle momentální nálady.

Dá se čas strávený doma využít k něčemu, co normálně nestíháme?

Já jsem jarní čas využila k dokončení nové knihy Aromaterapie podle zvěrokruhu a dotažení několika dalších projektů, které zůstaly z loňska nedokončené. Podzimní čas se naopak skvěle hodí k úklidu, probírám šuplíky, skříně a chystám se na důkladnou čistku na naší bobtnající půdě. Čisto a uklizeno se odráží zpětně i na mé náladě. Obvykle také nezbývá čas dopřát si vzájemně rodinnou masáž, takže na dlouhé podzimní večery už mám přichystaný tělový olej Imunita, který nám všem voní a konečně se dostaneme k tomu, abychom si dopřáli večerní relaxaci u svíček, jemné hudby a masáží.

Co vám pomáhá udržet si veselou mysl?

Vůně lípy je v tomto směru pro mě balzámem na duši a okamžitě mě přenese v čase pod rozkvetlý strom plný včel a omamné vůně. Stačí mi použít kterýkoli přípravek z Projasňující lipové sady nebo jen zmáčknu sprej u lipového parfému Srdcem a jsem tam! To je pro mě čirá radost, esence bytí, láska na první dotek…

Adéla doporučuje: Nobilis Tilia Biofáze Obnovující séra pro pleť se sklonem k hyperpigmentaci, 799,-


Lucie Janků, makeup artistka a vizážistka

Co děláte proto, abyste se cítila příjemně?

K udržení dobré nálady se snažím dodržovat určité rituály, které přinášejí klid do dnů, kdy si říkáte, co ještě nás čeká. U mě je to hlavně pravidelný šálek kvalitního čaje Earl Grey. Jsem jeho milovnicí, piju ho každé ráno, celý rok. Kombinace jeho vůně a hřejivého tepla mě zaručeně uklidní. Proto vůni bergamotu preferuji i u svíček, tělových mlék a krémů. Můj nejoblíbenější čaj je Earl Grey z anglického domu Fortnum & Mason. Naučila jsem se, že určitá pravidelnost a stereotyp pomáhá v rozbouřených okamžicích navodit pocit vyrovnanosti a člověk se snáze dostane do pohody.

Dá se čas strávený doma využít k něčemu, co normálně nestíháme?

Člověk dostal více prostoru trávit čas doma a věnovat se sám sobě. Před pár lety jsem byla na víkend s kamarádkou v Mariánských lázních a hrozně jsem si oblíbila slatinné koupele. Z práce mě hodně bolí záda a toto byl neuvěřitelný zážitek. Tělo skrz naskrz prohřáté slatinou a pak suchý zábal, který člověka přenesl do jiného světa. Bylo mi líto, že si toto nemohu dopřát doma, ale to jsem se mýlila. Zjistila jsem, že lze koupit slatinný koncentrát. Od té doby, když přichází podzim a zima a potřebuji se opravdu uvolnit, prohřát a načerpat novou sílu, udělám si slatinnou koupel doma. Poté se zabalím do ručníků a dek a nechám si prostor k meditaci. Jsou to pro mě okamžiky, které věnuji pouze sobě, svému tělu a své mysli. A je to takový malý luxus, který si mohu dopřát doma. Slatinné koupele jde koupit v e-shopech různých lázeňských domů. 

Co vám zvedne náladu? 

Miluju pedikuru. A jestli jsem na něčem závislá, tak je to ona. Ano, návštěva oblíbeného salonu je trošku něco jiného, ale samy si můžeme dopřát doma aspoň lehčí verzi rozmazlování. A u mě je to další rituál, kdy si čas vyhradím sama pro sebe. Udělám si koupel, upravím si zhrublou kůži na nohou a nehty. Pak si udělám peeling – mám ráda ten od Grown Alchemist – a završím to maskou na nohy. 

Lucie doporučuje: Grown Alchemist, Revitalizující peeling na tělo s perletí, mátou a ylang ylang, 700,-

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s