E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Obezita je nezdravá a tlustí lidé by měli zhubnout.“ Ano, a zraňující komentáře nejsou zázračný lék

16. srpen 2022
45 413

„Dneska už se nesmí říct, že obezita je nezdravá,“ má poslední dobou pocit víc lidí. Není to pravda. Že je obezita pandemií moderní civilizace a že přispívá k řadě zdravotních problémů, nikdo soudný nepopírá. Problém je, že mnoho lidí předstírá zájem o zdraví jiných, ale ve skutečnosti si chtějí jen uplivnout a kopnout do tlustých lidí, kteří se jim nelíbí a na které se jednoduše nechtějí dívat.

„Tlusté tělo je beztvaré a neestetické. Tlustí lidé ukazují svá těla bez obalu a beze studu. Partie, které by zasloužily spíš sutanu. Není to hezký pohled.“ I taková slova zazněla v nedávném komentáři na stanici Český rozhlas Plus. Některé lidi takhle otevřený fat shaming (tj. zostuzování, ponižování a výsměch lidem, kteří vypadají, že váží víc, než je mainstreamová norma) na veřejnoprávní stanici pohoršil, další lidi zase pohoršilo to první pohoršení.

„Někdy mám pocit, že žijeme v tak hyperkorektní době, že tady už se nesmí ani naznačit, že obezita je nezdravá, aniž by se na člověka nesesypaly všechny ty body positivity aktivistky,“ je motiv, který slýchám poslední dobou často.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!