E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Ekonomie pro přežití v 21. století: zachrání nás kobliha?

Nerozumíte ekonomii? Pak jste podle Kate Raworth nejlépe vybaveni stát se ekonomy a ekonomkami jednadvacátého století. Nejste totiž zřejmě tolik „zpracováni“ mainstreamovým ekonomickým myšlením, které je podle ní pro udržitelný život na naší planetě katastrofou.

Hospodářské dějiny druhé poloviny 20. století můžeme vyprávět jako dějiny úspěchů, kdy jsme zvládli pozvednout stovky milionů lidí z chudoby či zajistit miliardám lidí přístup k pitné vodě a sanitačním prostředkům. Druhá část příběhu ale již tak radostná není. Jistě ji dobře znáte – od přetrvávající chudoby a ohromných nerovností přes drancování přírody a existenčně důležitých zdrojů, jako je voda nebo půda po balancování na okraji stability našeho klimatického systému.

Není to ale bohužel lidské utrpení, jako spíš blížící se náraz na fyzické limity naší planety, který nás postupně nutí jednat. V tom, jak naše reakce bude vypadat a jaký bude mít efekt, bude ekonomie hrát bezesporu klíčovou roli. Jen těžko si lze představit, že bychom nahradili její dlouhodobě budovaný vliv na politická rozhodnutí a na to, jak přemýšlíme o světě.  

Pečivo pro budoucnost

Ekonomka Kate Raworth ve své poslední knize Ekonomie koblihy přesvědčivě argumentuje, že současná mainstreamová ekonomie není ani trochu stavěná na to, aby nám pomohla propletené problémy 21. století vyřešit. Pro svět roku 2050 potřebujeme vybavit učitelky a učitele, aktivisty, aktivistky, úřednice a úředníky, političky a politiky i voliče něčím lepším, než jsou učebnice z roku 1950, které stojí na teoriích z roku 1850. Raworth si je dobře vědoma toho, že myšlenkové modely nelze překonat jejich kritikou, ale vytvořením nových modelů, které ty staré učiní zbytečnými. A co je podle ní tím novým myšlenkovým modelem? Kobliha. Ať už si myslíte o tomto v Česku dost zprofanovaném pečivu cokoliv, věřte, že tenhle americký typ s dírou uprostřed vám bude po chuti.

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!