E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Na co myslet při výběru sex toys? Na svoje tělo!

Sex shopy a prodejny s intimními pomůckami během pandemie zažívají boom. Vždyť co má člověk pořád doma dělat? Dobrá zpráva je, že je v této oblasti pořád co objevovat. Je tu ale také něco, na co je třeba dát pozor.

Foto: Shutterstock

Výhoda home office? Možnost snižovat stres masturbací. Nejlépe však nikoliv uprostřed konferenčního hovoru (pro všechny kinksters – představovat si to samozřejmě můžete). Během běžných dní v nucené domácí izolaci, kdy můj stres a další smíšené pocity (úzkosti, marnost a tak dále) dosáhne bodu nesnesitelnosti, je masturbace a relaxační koupel kdykoli během dne jedním z mála útočišť.

Pár základních faktů: masturbace nezpůsobuje slepotu, chlupaté dlaně nebo neplodnost. To je jen pár z mýtů, které v našem podvědomí přetrvávají po staletí. Stejně tak je nepravdivé i tvrzení, že pokud masturbují partneři (nebo jeden z nich), znamená to, že je jejich vztah neuspokojivý. Partnerské vztahy jsou komplexní systémy, jejichž funkčnost má mnoho vrstev. Masturbace nám může pomoci nejen se stresem, ale také s porozuměním vlastnímu tělu – jednoduše řečeno, pokud si sami se svým tělem neujasníte, co se vám líbí a co vám přináší uspokojení, nemůžete čekat, že to bude instinktivně vědět váš partner nebo partnerka.

Foto: Intimity

Na vlně slasti

Je ergonomicky zaoblený, vodotěsný a příjemný na dotek. Satisfier Curvy 1+ kombinuje tlakové vlny a intenzivní vibrace pro nebývale efektivní stimulaci klitorisu. Luxusní silikonový kousek z nové řady podtlakových vibrátorů můžete ovládat pomocí mobilní aplikace, spárovat s telefonem partnera/partnerky, ovládat hlasem, sesynchronizovat se svým playlistem... Schválně, kolik zábavy s ním vymyslíte. 

Objevovat a zkoušet je zdravé a stejně tak si myslím, že není nic špatného na uspokojující chvilce masturbační prokrastinace. Pokud cítíte například stud nebo provinění, ať už z náboženských či jiných důvodů, neměli byste se ostýchat probrat to s odborníky, například se specializovanými terapeuty. Potěšení, které nám naše tělo dokáže dát, je schopnost, která je mu vlastní, a neměli bychom se za to stydět. Na druhou stranu však není třeba sebepotěšení zbytečně přeceňovat. K pěkné chvilce si nemusíte vyrábět votivní oltář s fotkou svojí vulvy nebo penisu, zapalovat si vonné svíčky, vykouřit si ložnici šalvějí nebo se načančat jako na rande. Pokud vám to samozřejmě nepřináší potěšení. Nemusíte nic. A stejně tak můžete se svým tělem zkoušet, co se vám líbí přesně tak, jak se vám líbí.

Čistota půl zdraví

Z mojí zkušenosti jsou sex toys malou revolucí – ty, které nám sednou, nám totiž dokážou ukázat cestu k orgasmu nebo prostě celkově zpříjemnit chvilky, které se svým tělem zažíváme (orgasmus nemusí být vždycky cíl a je to úplně v pohodě). A i zde platí, že neexistují univerzální návody a doporučení. Každé tělo je jiné a reaguje jinak. Při sexu obzvlášť platí, že mysl a tělo jsou dokonale propojené. Univerzální by ovšem měla být základní doporučení ohledně hygieny a dalších technických věcí, které se sex toys souvisí. 

Pokud vybíráte novou hračku, je její materiál stejně důležitý jako tvar a funkce. Základní pravidlo zní: pozor na materiály porézní a toxické. Porézní hračky totiž nikdy nevyčistíte úplně dokonale, mohou se na nich ukládat a množit nejrůznější bakterie a vystavujete se tak riziku infekce.

Velké NE patří toxickým materiálům, jako jsou ftaláty. Ty slouží k tomu, aby plasty byly měkčí a ohebnější a najít je můžeme v různých typech produktů od kosmetiky po hračky pro děti i dospělé. Některé jsou bezpečnější než jiné, u kterých byla prokázána rizika spojená s vlivem na reprodukční systém u lidí a zvířat a jejich používání je omezené příslušnou legislativou.

Vyhnout byste se měli hračkám, u kterých hrozí obsah ftalátů. Mohou je obsahovat i hračky z PVC, což byl v minulosti materiál populární právě pro svou flexibilitu.

Vyhnout byste se tak měli hračkám z TPR/TPE neboli elastomerů, u kterých hrozí obsah ftalátu, především pak u hraček se starším datem výroby. Stejně tak můžou ftaláty obsahovat hračky z PVC, což byl v minulosti obzvlášť populární sex toys materiál právě pro svou flexibilitu. Oba typy navíc snadno poznáte, jelikož voní trošku jako interiér fungl nového auta. Dnes už se hračky z těchto materiálů ftaláty většinou nezměkčují, určitě se ale podívejte na rok výroby a specifikaci od výrobce.

„Cyberskin“ nebo „Fanta Flesh“ je materiál, který simuluje lidskou kůži, a to opravdu dokonale. Oblíbený je především u masturbátorů, které se snaží navodit pocit co největší realističnosti, bohužel jde o materiál extrémně porézní. Do stejné kategorie poréznosti pak spadají i dilda z želé-plastů, která jsou oblíbená pro jejich přizpůsobivost při penetraci, snadno se s nimi pracuje a spotřebujete na ně méně lubrikantu. Myslete na to, že těmto hračkám je potřeba věnovat pravidelnou péči. Používejte je s kondomem a jakmile začnou ztrácet barvu nebo zapáchat, vyhoďte je. A samozřejmě se před jejich koupí ujistěte, že jde o nový typ měkčených plastů bez ftalátů.

Dildo do myčky

Chcete jít najisto? Sáhněte po silikonu. Ideálně po kvalitním silikonu lékařského typu. Silikonové hračky se dokonale přizpůsobí tělu a skvěle se čistí. Tvrdé typy hraček se vyrábí z ABS plastů, jejich výhoda je v ceně, takže se z něj vyrábějí levnější typy hraček. Nejsou flexibilní, což nemusí každému tělu vyhovovat, pro penetraci je dobré nešetřit s lubrikantem, nicméně jde o kvalitní a bezpečný materiál.

Oblíbeným a bezpečným materiálem je sklo. Na hračky se používá kvalitní tvrzené borosilikátové sklo, které se výborně čistí a ideálně se přizpůsobuje tělesné teplotě. Používá se hojně na hračky vhodné k anální penetraci a často vás překvapí inovativními a unikátními designy. Podobně jako silikon se skvěle udržuje, skleněný kolík nebo dildo můžete dokonce strčit do myčky. Dalším materiálem, který má překvapivě příjemné vlastnosti, je kov. Bohužel výrobce ale někdy nespecifikuje, o jaký typ kovu jde. Vzhledem k častým alergiím by neměl obsahovat nikl. Vedle nešlápnete s chirurgickou ocelí.

Možná vás překvapí, že jedním z materiálů, které se používají na výrobu dild, je dřevo. Není to nejběžnější materiál, ale je bezpečný (dřevo se speciálně upravuje, takže není porézní a nehrozí třísky, samozřejmě) a překvapivě příjemný. Podobné je to s porcelánem, ze kterého se vyrábějí převážně designové kousky, které jsou praktické, ale také krásné.

Foto: Intimity

Nedělní chvilka potěšení

Butik Intimity představuje novinku Sundaze, která díky vibracím, klepání či pulzování stimuluje různé druhy nervových zakončení. Přináší tak maximální potěšení, nejen když máte línou neděli. Patnáct různých možností nastavení slibuje spoustu zábavy.

Funkce následuje formu

Hraček na trhu existuje opravdu velké množství. Jak se v džungli plezíru zorientovat? Stačí mít základní přehled o tom, co od své hračky očekáváte a jaký typ stimulace a pocitu je vám příjemný. Někdo má rád pocit plnosti a vnitřní stimulaci, jiný preferuje stimulaci vnější. My jsme se podívali na hračky, které jsou vytvořeny primárně pro všechny s vulvou.

Wands neboli kouzelná masážítka – to je hračka, kterou proslavil Sex ve městě. Konkrétně Hitachi Magic Wand, kterým Samantha dokázala uspat i Mirandino miminko, je v kurzu zhruba od 70. let 20. století. Jde o externí masážní strojky, které díky hlavici stimulují klitoris a mají vysokou vibrační frekvenci. Užít si je dokáže uživatel s vulvou i penisem a ideální je pro všechny, komu dělá potíž lehce se vzrušit. Jejich výhoda je i v tom, že je lze použít i na další (nejen) erotogenní zóny a třeba i na masáž zad.

Samostatná kategorie patří stimulátorům klitorisu. Typicky jde o drobné ergonomické objekty, které nemají falický tvar a výrobci je přizpůsobují tak, aby dokázaly citlivě, ale efektivně díky vibracím působit na klitoris buď přímo, nebo v oblasti kolem něj. Patří sem i malé „bullety“, drobné vibrátory, které připomínají rtěnku.

Velký úspěch teď zažívají vibrátory, které stimulují klitoris na bázi lehkého podtlaku a sání. Typicky jde o womanizer, který klitoris obklopí, zlehka nasaje a následně bezdotykově stimuluje. Pro ty, kdo by měli obavu nebo nemají rádi přímou stimulaci klitorisu, se doporučuje vyzkoušet podobný typ hračky nejdřív přes kalhotky, až pak „naostro“ a s velkou dávkou lubrikantu. Současný hit je nový Womanizer Liberty, který spolunavrhla zpěvačka Lily Allen, má šest typů intenzity a zářivé barvy.

Dovnitř a ven

Dilda jsou falické objekty, které primárně simulují penetraci. Jde o hračky, které nás můžou uspokojit, pokud se nám líbí penetrace nebo pocit „plnosti“ ve vagíně nebo v anu. Ne vždy musí dildo připomínat reálný penis, najdete i dilda, která vypadají jako chapadla, vánoční lízátka nebo skleněná žezla. Anální kolíky jsou ideální hračky, pokud byste rádi vyzkoušeli bezpečnou penetraci „dozadu“. Ať už jste sami nebo v páru, pomůžou vám s často nesnadnou cestou za análním potěšením, protože dokážou stimulovat nervy kolem análního otvoru a a v něm. Jsou tvarované tak, aby v otvoru zůstaly (mají rovný podstavec) a manipulace s nimi je díky tomu jednoduchá. Měly by se vždy používat s dostatečným množstvím lubrikantu.

Kombinaci externí a vnitřní stimulace nabízí vibrátory typu Rabbit. „Králíčka“ známe z popkultury díky Sexu ve městě.

Vibrátory, které stimulují bod G (jde o bod, který je opředen mnoha mýty; poslední studie ukazují, že tato vnitřní stimulace je možná pravděpodobně spíš díky rozvětvenému tvaru klitorisu), mají speciální tvar, který díky zakřivení umožňuje penetrativní stimulaci právě tohoto bodu. Kombinaci externí a vnitřní stimulace nabízí vibrátory typu Rabbit. Prototyp „králíčka“ známe z popkultury opět díky Sexu ve městě a jeho „kouzlo“ spočívá ve výčnělku, který zvenku stimuluje oblast klitorisu, zatímco uvnitř vagínu stimuluje klasický vibrátor. Ideální „parťák“ pro všechny, kdo chtějí zkusit různé typy orgasmů nebo zjistit, co je jim příjemné – proto je ideální pořídit si králíčka, jehož dvě části jdou ovládat zvlášť. Pozor na intenzitu – někomu bude stačit lehká, někdo si naopak více užije větší vibrační tlak. A nenechte se mýlit, tento typ vibrátoru nemusí vypadat jako roztomilý jelly ušák, najdete je u téměř každé značky v ergonomických tvarech, které jsou dokonale uzpůsobeny tělu.

Foto: Intimity

Vejce s překvapením

Masturbační vajíčko ve speciální edici, to je Tenga Egg Lovers. V Intimity jej doporučují jako stylový a vzrušující dárek pro pány. Hodí se i na cesty. Stačí rozbalit, kápnout přiložený lubrikační gel a pocity slasti jsou na dosah ruky.

Anální kuličky pracují s jinou technikou než kolíky. Ty vám zaplní svěrač a obvykle zůstávají, kdežto anální kuličky pracují s momenty, kdy vám něco svěračem pravidelně prostupuje a ten se otvírá a zavírá; tento pocit pak může při opatrné manipulaci u někoho vést k intenzivnímu orgasmu. Existují i ve verzi s vibrací a i u análních hraček je zásadní důkladná lubrikace celé hračky. Vibrační kroužky jsou skvělé nejen pro všechny s penisem, ale vibraci si užije i partner/ka, navíc je můžete použít s dildem, které díky kroužku lehce rozvibrujete. Chytré, že?

Hlavně otevřeně

Ať už zkusíte cokoli, určitě si pečlivě přečtěte návod a třeba i recenze – o vašem vlastním potěšení vám sice moc neřeknou, ale jako přehled toho, co můžete od hračky očekávat, se určitě hodí. Nezanedbávejte hygienu ani při externím používání jakékoli hračky, pravidelně je čistěte a/nebo myjte podle doporučení. Jestli nás něco tahle pandemie naučila, tak je to mít čisté ruce. A to platí i při masturbaci. 

Hračky se taky můžou stát, pokud budeme chtít, součástí našeho partnerského sexuálního života. Nemusí to být „kostlivec ve skříni“ ani zbytečný narušitel sebevědomí – ideální je o tom hlavně společně mluvit, ať už o potěšení, které můžou přinést, nebo naopak o stresu, které někomu můžou hračky navodit. Funguje to podobně jako u jakéhokoli jiného přístroje: jsou tu pro nás, aby nám zpříjemnily cestu potěšení, ale nejsou tu od toho, aby nám nahrazovaly lidský dotyk a spoustu dalších nenahraditelných situací a momentů.

Neporovnávejme se se sex toys! Mluvme spolu stejně, jako komunikujeme s vlastním tělem a s vlastními pocity. A při náhodných „hook-ups“ hračky používejme s kondomem a se svolením. Protože z vlastní zkušenosti vím, že vytáhnout ze skříně vibrátor jen tak zčistajasna, se i při těch nejlepších úmyslech nemusí setkat s nadšením. V takové chvíli totiž, nadrženost – nenadrženost, byla moje první myšlenka na to, kde všude asi byl a jestli je pořádně umytý. A to je prostě a jednoduše velký mood-killer! 

Partnerem článku je obchod Intimity.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s