E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Zvláštní roky pro honění.“ Nová kniha zobrazuje, jak skutečně vypadáme při sebeuspokojování

22. srpen 2022
48 562

Kopat škeble, okouzlit hada, shodit se. Dva britští umělci a zároveň partneři jmenují mnohem více takových eufemismů ve své nejnovější knize o masturbaci v současné sexuální kultuře. Kromě intimního pohledu na rozkoš si v ní autoři pokládají i otázku, proč se ve společnosti, která je přesexualizovaná, stále vyhýbáme rozhovorům o sebeuspokojování.

Společně zachycují co nejvážnější, nejautentičtější i nejsyrovější projevy touhy. The London Vagabond, jak si říká dvojice autorů jménem Gold a Cummings, jsou londýnští umělci, kteří prosluli dokumentací všemožných výstředností, BDSM a fetiš komunit.

Foto: Shutterstock

Užít si sama sebe. Proč se téměř nebavíme o ženské masturbaci?

Zbytečné tabu

Svá díla, která obvykle pořizují fotoaparátem Polaroid, vydávají hlavně v knižní podobě, protože je to podle nich nejlepší způsob, jak se vyhnout cenzuře na internetu. Cream an Oyster, Charm a Snake je jejich první kniha, která se zabývá konkrétním tématem. Z toho důvodu, že posledních pár let bylo pro „honění zvláštní období“.

Nápad vydat tuto knihu se zrodil v roce 2021. Gold se zrovna bavila se svou kamarádkou Poppy Scarletta, majitelkou sexshopu, která se zaměřuje na vzdělávání v oblasti potěšení. Podle ní měla právě probíhající pandemie dopad na naši sexualitu. „Lidé se nemohli setkávat, a tak spousta lidí našla útěchu v masturbaci. Stala se jim lékem na nudu a pomohla k sebepoznání.“ Gold a Poppy Scarletta tak začaly společně hledat lidi, kteří by se „při tom“ nechali rádi vyfotografovat.

„Naším posláním bylo prozkoumat masturbaci do takové hloubky, do jaké to bude našim přispěvatelům příjemné. Chtěli jsme pochopit, co si lidé myslí, když se sami sebe dotýkají, zajímal nás jejich vztah k sebeuspokojování a to, jak se vyvíjel v průběhu let nebo během pandemie,“ cituje umělkyni Gold server WooDZog.

„Existuje totiž tolik různých způsobů, jak se můžete uspokojit, a tolik míst, kde můžete předvést jedinečnou ‚sólo show‘ – s hračkami, na veřejných záchodcích, v posteli, při sledování porna, po přečtení erotické literatury, v autě, v kostele, při sextingu s milencem,“ vyjmenovává.

Je to sobecké. Pohltí vás to

Fotografie i písemné příspěvky, které kniha obsahuje, nabízejí intimní pohled na to, jak zásadní roli hraje sebeuspokojování v naší sexualitě. Autoři se v knize zaměřují i na pojetí sebelásky. „Ta krása spočívá v tom, že nemusíte nikoho ohromovat, nemusíte myslet na žádné jiné potěšení než na to vlastní. Je to sobecké. Pohltí vás to,“ vysvětluje Gold a pokračuje. „Zároveň při masturbaci neexistuje žádný předpoklad, že se uděláte, ani tlak na předstírání orgasmu. Je to jen vaše.“

Měla pandemie dopad na váš sexuální život?

Sama Gold přiznává, že se nikdy nad masturbací nezamýšlela jako nad formou „péče o sebe sama“. „Nikdy jsem o sobě nepřemýšlela jako o ‚svém vlastním milenci‘. Tyhle výrazy mě ale vyprovokovaly k zamyšlení nad tím, co by masturbace mohla znamenat,“ říká. 

Kniha také slouží jako dokumentace současné sexuality. Díky zranitelnosti a otevřenosti všech, kteří do ní přispěli fotografií nebo do ní něco napsali. „Vidět takovou rozmanitost a zranitelnost, kterou účastníci projektu velkoryse nabídli, je velice zajímavý pocit,“ komentuje Poppy Scarletta.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s