E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

K čemu jsou seriály na světě? Aby nám ukazovaly, jak žijí ženy. Tyhle příběhy si nenechte ujít

Serial Killer festival, který koncem září pošesté představí v Brně nejlepší seriály ze střední a východní Evropy a pečlivě selektovaný výběr ze zbytku evropských zemí, přináší do kin příběhy žen od samého začátku. Letošní výběr seriálů s hlavními hrdinkami je až nečekaně pestrý.

Temně vtipná skandinávská dystopie Architekti komentuje projevy dnešní bytové krize, nerovnosti, individualizace a osamělosti. Foto: Serial Killer

Čtěte v nové Heroine

  • Jak se školy vypořádají s nástupem AI?
  • Blýská se na lepší časy u přijímaček na střední školy?
  • Medicína přehlíží ženské zdraví. Pojďme o něm mluvit
Chci novou Heroine

Hltat nové kvalitní seriály před deseti lety znamenalo hltat hlavně mužskou životní zkušenost. V době komplexních seriálových hitů, jako byly Mad Men nebo Breaking Bad, které publicisté začali připodobňovat k  televizním románům, existoval jen jeden ekvivalent vyprávějící o  tématech spojených se zkušeností výhradně ženskou – Na jezeře australské filmařky, feministky a jedné z několika světových držitelek Oscara Jane Campion. Současně se teprve rozbíhalo britské Broadchurch. Od té doby i díky MeToo dostala příležitost řada scenáristek, režisérek, hereček nebo kameramanek, které měly možnost udělat autorské seriály o svých velkých tématech. Pořád ale máme o některých životních fázích a pocitech překvapivě málo příběhů. Například o ženském přátelství nebo ženské existenciální krizi. Ano, obojí jsou jiné než ty mužské, o nichž máme v popkultuře příběhů nespočet.

A protože ani v dnešní záplavě nabídky streamovacích společností není někdy jednoduché si vybrat a Netflix nám v drtivé většině případů nabízí spíš dobře dramaturgovanou zábavu než odlesky autentické životní zkušenosti, můžete se pro některé z nich stavit na festival Serial Killer, který příběhy nejrůznějších autorek zajímají dlouhodobě.

Sebeobrana (Španělsko)

„Víš, učím se reformovat svoji maskulinitu,“ říká Bertě kluk, kterého včera potkala na večírku. Když se začne soustředit na to, co jí mezi vzlykáním o feminismu, Me Too, společných kamarádech a snaze být lepší sděluje, dojde jí, že nečekaná návštěva je tady proto, aby Berta o včerejšku hlavně nic nenapsala na Twitter. Jejich spontánní rande se totiž moc nevydařilo. Když o tom vypráví své kámošce Belén, je z toho historka už tak vtipná a absurdní, že se obě nahlas smějí. Ale Berta se sem tam kousne do rtu. Španělské seriály mladých tvůrkyň, které je samy píší a také v nich hrají, už začínají mít tradici. Serial Killer festival loni uvedl nekompromisně vtipný i bolestný Bodlák o bývalé modelce, která se vykašle na kariéru a nikdo nechápe proč, letos koncem září v Brně uvede ještě více od konvencí osvobozenou Sebeobranu, kterou si Berta Prieto a Belén Barenys vymyslely během pandemie, kdy se podle svých vzpomínek autorky snažily co nejvíc času strávit na večírcích ve strachu, že bude další lockdown. „Zdálo se nám tehdy, že všichni kolem nás nacházejí svoje místo na světě. Jen my dvě jsme žádné příležitosti neviděly a všichni kolem se nám zdáli jako kreténi,“ říkají tvůrkyně o zdrojích své inspirace.

Nové seriály o ženách a pro ženy, které si nenechte ujít

Zvláštní léto (Finsko)

Finský seriál Zvláštní léto je o dvou mladých studentkách, které společně prožívají období, kdy se všechno brzy definitivně překlopí z puberty do dospělosti. Jeho hlavní téma filmy a seriály rozebírají málokdy – jde o ženské přátelství v době dospívání. Minna a Aino mají obě svoji vlastní krizi, ani jedna z nich neví, co se životem, a jejich vztah je možná toxický. A protože minimálně jedna z nich začíná projevovat sklony k sebedestrukci, jejich zprvu pomalé léto postupně nabírá obrátky, když se začnou v přestrojení vkrádat do cizích domů. Proč? To asi ani jedna z nich tak docela neví. Překvapivě upřímný seriál o vztazích, identitě a jednom přelomovém létu.

Černá voda (Švédsko)

Je léto, rok 1972. Třicetiletá Annie bere svoji malou dceru na venkov do komunity, ke které patří i její nový přítel, ta je však odříznutá od civilizace a Annie brzy zjišťuje, že po sérii nedorozumění, kdy přišla o odvoz, sama cestu nejspíš nenajde. Přesto se na ni vydá a u tmavého jezera pak uvidí něco, co ovlivní celý její život. Černá voda je pomalé, zlověstné kriminální drama, jehož středobodem je několik žen. Má dokonale tíživou, dusnou atmosféru letního dne, kdy dojde k tomu nejhoršímu.

Sníh (Rakousko)

Další současnou evropskou seriálovou hrdinkou je doktorka Lucie, která se stěhuje do vysokohorského městečka, kde bydlí jen hrstka lidí. Rodina vídeňské lékařky se sem těší nejen kvůli tomu, že zdejší vzduch malé Almě vyléčí astma. Někde tady leží staré kořeny celé rodiny. Jenomže z kopců tu proudem teče voda, uvolňuje se kamení, vysoká zvěř běhá po silnicích a kolem létají mouchy. Sníh, jeden z mála klimatických hororů, který byl zatím k vidění, je těsně provázaný s osobním příběhem hlavní hrdinky, která tu pod horami poznává úplně nový příběh svého života. Pravdivější než ten starý a zalidněný ženami.

Ptáče (Kanada)

Absolutní královnou letošních festivalových hrdinek je Ester v kanadském seriálu Ptáče, který už posbíral pár cen. Ester má skvělého snoubence a krásné zásnuby. Zdá se, že do prostředí vyšších kruhů v kanadském Montrealu zapadne v dětství adoptovaná mladá žena tak snadno, jako by v něm žila odjakživa. Jenomže ve skutečnosti se narodila daleko odsud. Kde jsou její kořeny, začne hrdinku zajímat ve chvíli, kdy se její plánovaná budoucnost ukáže jako nemožná. Kanadský seriál je inspirovaný skutečnými příběhy dětí původních amerických obyvatel, které byly ještě v 60. letech v Kanadě svým rodinám bezdůvodně odebírány a umisťovány v dětských domovech. Ester je hrdinkou, která svůj starý příběh v době dospívání zapomněla. Když ale projde traumatizujícím zážitkem během zásnub, uvědomí si, že starý život potřebuje najít.

Svět podle Heroine 2023

Workshopy, diskuze, inspirativní vystoupení, raut a skvělá společnost! Přes 5 hodin nabitého programu se zajímavými hosty. Těšit se můžete třeba na Lucii Hrdou, Kláru Laurenčíkovou, Jasmínu Houdek nebo Dana Prokopa. Tentokrát vše na téma: jak změnit svět designovaný muži.

23. 10. 2023 | 14 – 22 hodin | Praha, kulturní centrum Vzlet

Koupit vstupenky

Architekti (Norsko)

Julii je devětadvacet, nemá děti ani přítele, jen dluh za vysokou školu a stáž v architektonickém studiu, kde její stejně starý spolužák právě dostal vedoucí funkci. Právě se byla podívat na nové bydlení – v podzemní garáži. Prestižní firma, u které stážuje, mezitím přemýšlí, jak v centru Osla postavit tisíc nových bytů. A Julie okamžitě dostává geniální nápad. Jenomže jak ho realizovat, když je jen stážistkou? Temně vtipná dystopie, ve které psy venčí drony a na ulicích sterilního skandinávského města se můžete bez zakoupení nápoje zdržovat zdarma jen pár minut, sarkasticky komentuje projevy dnešní bytové krize, nerovnosti, individualizace a osamělosti.

Banáni (Česko)

Jirka je skladník, který se každý den před prací zhulí, Šárka jeho upjatá šéfová a Igor sekuriťák, který ve volných chvilkách mizí na záchod s pornočasopisy. Každodenní rutinu zaměstnanců jednoho pohraničního supermarketu přeruší Jirkův nález bílého prášku v zásilce mezi banány. A mouka to není… Banáni jsou nová, svižná, skvěle obsazená komedie Primy+, ve které ztracená zásilka z Kolumbie může pomoct třem novým parťákům vyřešit životní krize. Povede se Jirkovi přestat být lúzr ze skladu? Bude mít Šárka konečně na to, aby dětem denně zabalila svačinu? A bude chtít na sobě něco změnit Igor? Zábava, která se povedla, se skvělou Sandrou Novákovou v roli šedivé myšky Šárky.

Festival seriálů Serial Killer nabízí během šesti dnů mezinárodní premiéry, soutěžní televizní i webové snímky a další seriálové lahůdky. Koná se 19.–24. 9. 2023 v Brně.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s