E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Strach ze zubaře dnes už není namístě

28. červen 2021

Moderní stomatologická péče nebolí! A více zubů zachraňuje, než trhá,
využívá nejmodernějších technologií a metody, které byly před deseti lety drahé a nedostupné, jsou dnes standardem. „Stěžejní část
prevence je ale na každém pacientovi,“ říká Jitka Kárníková, vedoucí lékařka stomatologie soukromé kliniky Canadian Medical.

V lidech je obecně zakořeněný strach ze zubaře. Jak s ním ve své každodenní praxi pracujete?

Je to tak, většina lidí, kteří jdou na stomatologické ošetření, má strach. Je to pochopitelné, obzvláště pokud mají toto ošetření spojené s nepříjemným zážitkem z minulosti. V dnešní době, kdy jsou při stomatologických zákrocích hojně využívána anestetika, přitom není ke strachu objektivní důvod. Lidé se stresují zbytečně. Stěžejní je, aby lékař pacienta vždy podrobně seznámil se způsobem ošetření. A aby mu pacient důvěřoval. S dětmi je pak třeba pracovat už od útlého věku. 

Jak?

Je velmi důležité, aby první zážitky u zubaře byly pozitivní. To mohou velmi dobře ovlivnit rodiče, kteří by měli přivést dítě na preventivní prohlídku už po prořezání prvních zoubků. Tyto první návštěvy jsou spíše společenskou záležitostí než přímo ošetřením. Dítě to vnímá pozitivně, návštěva zubaře pro něho není nepříjemným zážitkem. A máme zkušenost, že pokud je později nutné nějaké ošetření zubu, ať už je to výplň, nebo vytržení, dítě tuto situaci zvládne podstatně lépe. 

A co se týče anestetik, opravdu se dnes vrtání zubního kazu a další obávaná ošetření obejdou bez bolesti?

Všechna ošetření se snažíme provést kvalitně a zároveň rychle a bezbolestně. V současné době se většina výkonů provádí v lokální anestezii, ať se jedná o chirurgii, estetickou stomatologii, parodontologii, nebo o protetiku. Lokální anestetika jsou dostupná pro všechny výkony. U pacientů, kteří špatně snášejí zubní ošetření nebo z něj mají velký strach, lze užít také analgosedaci. Používáme Entonox neboli rajský plyn, a je-li to nutné, tak i celkovou narkózu. Především u dětí, ale zřídka i u dospělých, kteří ­stomatologické ošetření oprav­du nezvládají.

Foto: Canadian Medical

MUDr. Jitka Kárníková

Vedoucí lékařka stomatologie na soukromé klinice Canadian Medical. Věnuje se především stomatochirurgii, implantologii a implantologické protetice. Vystudovala Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Po ukončení studia působila jedenáct let na Stomatologické klinice VFN Praha. Ve volném čase se věnuje práci na zahradě, vycházkám v přírodě, výcviku psa a jízdě na koni. 

Jaké ošetření chrupu se dnes nabízí, zatímco třeba před deseti lety ještě dostupné nebylo?

Většina ošetření, která zmíním, byla dostupná i před deseti lety, ale v mnohem omezenější míře. Dnes už patří mezi běžné metody, které by měla každá moderní zubní ordinace nabízet. K moderním trendům patří určitě náhrady zubů pomocí implantátů. Dále nové postupy při bělení nebo ošetření na dentální hygieně. Hodně se využívají moderní technologie. Ať už jde o mikroskopy potřebné pro ošetření kořenových kanálků či při aplikaci estetických výplní, o dentální skenery pro kvalitní protetické práce, nebo o 3D rentgeny pro zlepšení diagnostiky. Na naší klinice je například možné použít CBCT – třídimenzionální rentgenové vyšetření skeletu hlavy a zubů. A zvyšuje se kvalita a rozsah doplňkových služeb, přičemž sami pacienti jsou v tomto směru stále ­náročnější. 

O jaké služby třeba jde?

Příkladem v duchu moderních trendů je naše mobilní aplikace myCANADIAN, která pacientům umožňuje například online objednání na vyšetření. Ale může jít také o proklientský přístup nebo nastavení ordinačních hodin. Jak známo, zuby vždy bolí v tu nejméně vhodnou dobu. Na našich klinikách máme otevřeno až do večera. V rámci členství Gold a Platinum mají naši klienti navíc možnost využít zubní pohotovost, kdy za nimi stomatolog přijede v akutních případech na kliniku i o víkendu. 

Zmínila jste bělení zubů. Pokud vím, zuby lze zesvětlit jedině pomocí peroxidu vodíku. V čem spočívají nové postupy?

Rozdíly jsou v možnostech moderního přístrojového vybavení. K ordinačnímu bělení máme speciální bělicí lampu Philips Zoom, která urych­luje bělení a zvyšuje účinek bělicího gelu. Zároveň naše technika nezpůsobuje problémy s citlivostí zubů po ošetření, což jiné systémy mohou.

Čím si zuby kazíme, co z naší životosprávy jim nejvíce škodí?

Určitě popíjení sladkých nápojů, limonád, čajů s medem, koncentrovaných džusů. A samozřejmě i nadměrná konzumace sladkých potravin. Ty způsobují poškození skloviny, erozi a citlivost zubů. Vytvářejí podmínky pro vznik zubního kazu. Prevencí je správné čistění zubů, především večer. Tady platí to, co od nepaměti. Před spaním si zuby důkladně vyčistit a poté už nic nejíst a nepít žádné slazené nápoje. Jen vodu. A pokud přece jen něco sníme, je nutné znovu čištění zubů opakovat. 

Kdy ještě bolavý zub zachraňovat a kdy už trhat?

Musíme vždy posoudit míru poškození zubu a vyhodnotit, jaké ošetření je pro daný případ vhodné. Zda zhotovit výplň, nebo defekt řešit korunkou. Zda je nutné léčit zubní kanálek. Léčba zubních kanálků neboli endodoncie může mít pro další osud zubu velký význam. Je to klíčové ošetření, díky kterému může v ústech zůstat zub, který odumřel následkem příliš velkého kazu nebo i zánětu či úrazu. Někdy je k záchraně zubu nutný chirurgický zákrok.

Samozřejmě jsou případy, kdy není možné zub ošetřit tak, aby mohl dále fungovat v dutině ústní, a musíme jej vytrhnout. Po zhojení rány řešíme vzniklý defekt, nejčastěji pomocí implantace.

Ideální model je každého půl roku podstoupit ošetření na dentální hygieně a následně preventivní prohlídku na stomatologii.

Jak si dnes vedou amalgámové plomby? Používáte je ještě?

Ve většině případů zhotovujeme bílé výplně. Amalgámové plomby jsou v současné době sice dostupné ve více kvalitách, protože obsahují různé množství drahých kovů, a tím se výrazně zlepšily jejich vlastnosti. Při jejich zhotovení se ale musí ze zubu odbrousit více tkáně, aby se vytvořila kvalitní výplň správného tvaru. Oproti tomu bílé neboli kompozitní zubní výplně se vyrábí z materiálu jménem fotokompozit, který je tvořen syntetickou pryskyřicí, a nevyžadují takto rozsáhlou preparaci. Chemicky se vážou k zubu. Obvykle tuhnou světlem, což je také výhoda. A pak je tu samozřejmě ten estetický faktor. Kompozitní výplně jsou velmi dobře leštitelné, barevně splývají s chrupem, při správném provedení si nikdo ani nevšimne, že byl z vašeho zubu vyvrtáván kaz. 

Co vše dokážete spravit pomocí zubních implantátů?

V některých případech můžeme pomocí implantologie rekonstruovat i celý chrup. Zubní ­implantát může sloužit nejen jako umělý kořen, na který se upevní korunka, ale také jako základ k upevnění můstku či snímací protézy. Implantát funguje jako vlastní kořen zubu i v jiných ohledech, protože přirozeným způsobem přenáší tlak na čelist a zabraňuje úbytku čelistní kosti, ke kterému dochází při ztrátě zubu.

Mají implantáty nějak omezenou životnost?

Při správné péči implantáty zpravidla vydrží po celý život. Důležité je ale navštěvovat dentální hygienistku, která speciálními nástroji, určenými výhradně pro těla implantátů, profesionálně odstraní plak a kámen usazený pod dásní kolem nich. Tím se místo implantace udržuje čisté a předchází se zánětu.

Moderní zubní ordinace s výhledem na pražskou Pankrác.Foto: Canadian Medical

Dentální hygienu bychom asi měli podstupovat všichni. Jak často?

Ano, vnímám ji jako absolutní základ v péči o chrup a doporučuji ji absolvovat jednou až dvakrát za rok jako součást prevence zubního kazu a parodontopatií. Ideální model je každého půl roku podstoupit ošetření na dentální hygieně a následně preventivní prohlídku na stomatologii. Při dentální hygieně se odstraní zubní kámen nad povrchem dásní. Pískování eliminuje jeho zbytky a také pigment. Dále se provádí odstranění zubního kamene i pod okrajem dásní či hloubkové čištění při léčbě parodontitid. 

Jaké jsou hlavní příčiny paradontózy? Jde především o špatnou zubní hygienu?

Parodontóza je onemocnění závěsného aparátu zubu, příčinou je obvykle opravdu nedostatečná dentální hygiena. Zubní plak, který není odstraněn, vede ke vzniku zánětu dásní. Následně dochází k poškození závěsného aparátu doprovázeného úbytkem kosti v postižené oblasti, což vede až ke ztrátě zubů. Jedinou metodou, jak tomuto onemocnění předcházet, je dokonalá zubní hygiena, kterou je nutné provádět každodenně. Jinými slovy, správné čistění zubů. Léčbě parodontózy se pak věnují stomatologové se specializací na parodontologii.  

Mnoho lidí trápí citlivé zuby. Co tento problém způsobuje?

Musíme rozlišit, zda se jedná o citlivost jednoho konkrétního zubu, například při skousnutí. Pak je se zubem něco špatně, je nutné navštívit stomatologa a řešit tyto obtíže v ordinaci. Pokud se jedná o difuzní citlivost zubů, kdy je chrup obecně citlivý a pacient cítí prudkou bolest, když se napije studeného nápoje nebo kousne do extrémně sladkého či kyselého pokrmu, bývá nutná změna stravovacích návyků. Tyto obtíže velmi často způsobují citrusové plody, jahody nebo perlivé nápoje. A také některé bělicí či abrazivní zubní pasty. v

Foto: Canadian Medical

Canadian Medical 

Soukromé zdravotnické zařízení, které přes dvacet let poskytuje prémiovou lékařskou péči na osmi klinikách v Praze a Brně. Kromě praktických lékařů a pediatrů na klinikách najdete přes čtyřicet specializací a také lůžkovou část se dvěma nejmodernějšími operačními sály.

Od roku 2012 jsou kliniky součástí české zdravotnické skupiny EUC. 

Někdy jsou citlivé zubní krčky, což jsou části, kde sklovina přechází v takzvaný cement, který kryje kořeny zubů. Špatnou technikou čistění mohou být zubní krčky vybroušené a citlivé. Tyto defekty se opět řeší v ordinaci, nejčastěji impregnací citlivých míst.  

Zubní krčky mohou být také takzvaně obnažené. Co to přesně znamená?

Tento problém vzniká nejčastěji po zánětu dásní, kdy dojde k ustoupení měkkých tkání a obnažení krčkové části zubů, která byla dříve skryta. Tento proces lze zastavit dobrou dentální hygienou, která předchází vzniku zánětu dásní. Další příčinou může být působení slizničních tahů, řas neboli uzdiček, které mohou krčky zubů obnažovat svým tahem. Odstranění těchto tahů vyžaduje chirurgický výkon v lokální anestezii. 

I jedince se zdravým chrupem dokážou slušně potrápit rostoucí osmičky. Jaký je váš přístup k nim? Trhat?

Zuby moudrosti se obvykle v ústní dutině prořezávají jako poslední, tedy v době, kdy už je v ústech velmi málo místa. Proto se často potýkáme s jejich ztíženým prořezáváním. Pokud tento proces doprovází bolestivost, zánětlivé změny nebo otoky, je nutné zub vytrhnout. Někdy se kolem osmičky uložené v kosti vytvoří cysta, v tomto případě je také nutná extrakce. A to samé platí, pokud například pacient hodlá zahájit ­ortodontickou léčbu pro stěsnání chrupu a na rentgenu zjistíme neprořezané zuby moudrosti. Pak se také trhá, a to ještě před nalepením ortodontického aparátu. Rozhodně ale neplatí, že je nutné trhat každou osmičku, kterou vidíme.

Článek vznikl ve spolupráci s naším partnerem – klinikou Canadian Medical.

Popup se zavře za 8s