E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Podpoříme módu, která podpoří nás. O lokální udržitelné módě ve větších velikostech

Apely na podporu lokální udržitelné módy zaznívají čím dál častěji a je to dobře. Odklon od „rychlé módy“, která poškozuje planetu, stojí na otrocké práci v třetím světě a likviduje dobré řemeslo, rozhodně vítáme. Jsme dospělé ženy, matky malých dětí, máme práci i odborné renomé, plníme další životní role. Potřebujeme k tomu odpovídající šatník, ale více než jen to. Oblékání je pro nás i možností sebevyjádření a zábavy. Jenže „pomalá móda“ nám odpovědné spotřebitelské chování nijak neusnadňuje. Nosíme velikosti od čísla 46 výše – a to je podle všeho problém.

Foto: Shutterstock

Udržitelná, originální a férově zaplacená móda není pro každého, a to zejména z toho důvodu, že stojí ne zrovna malé peníze. Řekněme si to otevřeně: oblékat se udržitelně je privilegium a nemůže si to dovolit každý. Kvalitní oděv vydrží sice déle než levný svršek z řetězce, ale vstupní investice je často tak vysoká, že pro někoho zkrátka není možné si ho pořídit. Na některé kousky se vyplatí si i pár měsíců šetřit. Žádný rodinný rozpočet ale není nafukovací a řada potřeb má zkrátka vyšší finanční prioritu.

Pokud někdo takové finanční možnosti má a chce se oblékat lokálně a udržitelně, předpokládaly bychom, že se mu nebudou do cesty stavět další překážky – nadto ze strany výrobce. Přesto ale větší velikosti v lokální, na udržitelnost orientované tvorbě najdete jen málokdy. Tvůrci a tvůrkyně nabízejí nejčastěji své oděvy ve velikostech 36 až 40. Pokud své střihy prezentují jako velikost „univerzální“, „one size“ nebo „oversized“, pak se obvykle jedná buď o pružnou variantu střihu uvedených velikostí, nebo o oděv, který lze stěží nazvat jinak než „pytel“.

Kromě pomalé módy se hodně hovoří také o tzv. body positivity, tedy respektu k tělům všech velikostí a podob. I módní tvorba se jako body-positive někdy prezentuje, nezřídka je to ale prezentace zdánlivá. Pokud je jedna modelka velikosti 40, mezi ostatními vynikne a působí jako „normální žena“. Pokud ale značka nabízí jen univerzální velikost nebo končí u písmene L, pak se reálně k většímu respektu a podpoře rozmanitosti neposouváme.  

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!