E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Vajíčka se zárukou původu. Malá domácí farma pro radost i užitek

Domácí vajíčka a kvalitní maso z vlastního chovu – slepičky a králíci k udržitelné domácnosti zkrátka patří.

Foto: Zdroj: Hornbach.cz

Chov slepic a králíků na vlastní zahradě se právem těší rostoucí oblibě. Získáte tak nejen vejce se zárukou původu, ale slepice také hubí hlemýždě i jiné škůdce a zároveň ­poskytují cenné hnojivo. Slepice i králíci jsou navíc ­mimořádně atraktivní a lze si je s trochou trpělivosti snadno ochočit.

Chov slepic

Foto: Hornbach.cz

Slepičí ráj

Dřevěný kurník české výroby pro chov až deseti slepic s konstrukcí ze smrkových latí opláštěný smrkovou palubkou si vaše slepičky zamilují. Vnitřní prostor tvoří dvě kukaně na snůšku vajec a bidýlko, střecha je opatřena lehkou asfaltovou lepenkou. Samozřejmě nechybí ani větrací otvor. Rozměry kurníku jsou 140×125×75cm (š×v×h) a výška nohou od země je praktických 15cm.

Slepice jsou u nás považovány za malá zvířata a lze je tak chovat i v obydlených oblastech, jen je nutné přihlásit je u příslušného veterinárního úřadu. Přehled kontaktů na chovatele vám poskytne místní sdružení chovatelů drůbeže. Slepice lze chovat i bez kohouta, který by svým hlasitým kokrháním mohl být příčinou nejrůznějších sousedských konfliktů.

U výběru slepic hraje roli také volný prostor. Pro menší zahrady jsou vhodné například bantamky. S ohledem na jejich místo na spaní se bude na jednom metru čtverečním podlahové plochy cítit dobře 4–6 slepic. „Stavbu kurníku zvládne i zručnější kutil – ideální je přírodní materiál jako dřevo se zajištěním nepromokavé střechy. Místo pro snůšku lze zvolit jak v proutěném provedení, tak i v dřevěném, je třeba ho dostatečně vystlat suchou čistou slámou či senem. Kdo by si na vlastnoruční výrobu kurníku nebo příslušenství netroufal, snadno vše zakoupí v našich prodejnách,“ radí David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Chov králíků

Foto: Hornbach.cz

Bydlení pro králíky

Útulným přístřeškem pro chov králíků je stavba se čtyřmi kotci ze smrkového dřeva. Z důvodu snadné údržby je podlaha králíkárny vyspádovaná k zadní stěně. Střechu pokrývá asfaltová lepenka a součástí dvířek je zinkové pletivo. Rozměry králíkárny jsou 140×125×75cm a rozměry jednoho kotce činí 54×50cm×75cm.

Králíci u nás patří mezi klasiku v domácím chovu drobných zvířat. Mají rádi společnost svého druhu, proto by se neměli chovat osamoceně, lepší je mít víc jedinců pohromadě. Jsou to opatrná, trochu plachá a poměrně choulostivá zvířata. Většina z nich nenese dobře, když je někdo neodborně zvedá nebo neopatrně hladí. Rovněž je potřeba přihlásit je u veterináře a zajistit každoroční očkování proti přenosným nemocem, které by jinak mohly ohrozit celý chov nejen vám, ale i sousedům.

Při kontaktu s králíky je potřeba správné a klidné manipulace, ale i kvalitní péče. „Pro vhodný chov je potřeba zajistit prostor o velikosti minimálně dva metry čtvereční na zvíře, možnost venkovního výběhu, uzavřený prostor jako místo na odpočinek a na spaní, pravidelnou péči o srst a dostatek krmiva, vody a čisté podestýlky. Králíkárnu je nejvhodnější umístit do polostínu,“ vysvětluje specialista z Hornbachu.

Článek vznikl ve spolupráci s naším partnerem – společností Hornbach.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s