E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Je tohle normální?

Spisovatelka a novinářka Markéta Lukášková patří ke generaci žen, které si mockrát vyslechly stejnou radu, když je někdo obtěžoval, nebral ohledy na jejich nesouhlas, sexuálně vydíral. Nevyšiluj. Nepřeháněj. Vždyť je to normální. Za posledních pár let jsme se posunuli dál v pojmenovávání násilí na ženách... Nebo ne? Jaké chování ještě stále považujeme za normální?

Foto: Markéta Lukášková. Profimedia

Vyrostla jsem na sídlišti v Českých Budějovicích. Náš panelák stál až na kraji, hned vedle něj byl rybník a les. V létě jsem usínala za zvuku kvákajících žab a v zimě jsme na tom zamrzlém rybníku s dětmi bruslily. Se psy se chodilo do lesa a hned za rybníkem začínala malá obec, kam jsme chodili s rodiči do místní pizzerie na těstoviny Krakonoš, což bylo všechno, jen ne italské jídlo. Do školy jsem to měla pěšky pár minut, děti z paneláků byly výborná parta, nic mi nechybělo.

Jen na zastávku autobusu to bylo trochu dál. Jednou z neodmyslitelných součástí ranního postávání při čekání na autobus bylo sledovat, jak tam s námi postává i on. Říkalo se mu Bohuna. Byl to chlápek okolo čtyřicítky a znalo ho celé sídliště, vlastně asi i nějak pokoutně celé město. Bohuna měl rád mladé chlapce. Kromě toho, že si je po ránu na zastávce okatě prohlížel, si je taky často zval k sobě domů, odchytával je u svého domu, když se vraceli z fotbalového tréninku, nebo v autobuse, když se mu prostě zrovna zalíbili.

Živil se jako malíř pokojů a ty, kteří ho neznali, nalákal tím, že u něj můžou dělat brigádu. Když pak přišli k němu domů, rychle zjistili, o jakou brigádu mělo jít a že s malováním to nemá nic společného. Někteří utekli, jiní zjistili, že se takhle dá vydělat pár stovek. Historky o Bohunovi se tradovaly roky, střetnul se s ním můj tehdejší o pět let starší kluk i moji spolužáci. Všichni věděli, co Bohuna dělá, nebo o co se snaží, ale nikomu to nepřipadalo divné. Byla to součást sídlištního folkloru. Zpětně mě z toho mrazí. Tehdy to bylo normální.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!