E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Spotřebitelé by neměli strkat hlavu do písku, říká finančnice. Od podzimu podle ní bude hůř

Covidovou krizi vystřídala válka na Ukrajině a s ní spojené rostoucí ceny energií. Následující měsíce tak mohou být pro řadu lidí velmi náročné. Jak se v současnosti co nejlépe chovat na finančním trhu? „Základ je srovnat více nabídek, nebát se nechat si poradit od někoho, kdo se v oblasti orientuje, a nepodepisovat nic, čemu nerozumím,“ vyjmenovává v rozhovoru pro Heroine.cz Jana Hanušová, předsedkyně České leasingové a finanční asociace a generální ředitelka společnosti Essox.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Jak Češi z ekonomického pohledu doplatili na pandemii covidu? Zadlužili jsme se?

Nemohu říci, že by pandemie nějak výrazně zvýšila platební neschopnost. Mohu teď mluvit jen za ČLFA, ale myslím si, že v bankách je to podobné. Neprokazují to ostatně ani čísla. Například počet spotřebitelů, kteří mají dluh po splatnosti, každoročně v negativním registru SOLUS klesá, a to navzdory pandemii. V tuto chvíli je jich zhruba 450 tisíc. A my jsme velmi rádi, že naši klienti koronavirové období zvládli.

Svoboda je k nezaplacení. Proč se mileniálky starají o své finance hůř než jejich matky?

Prezidentky

Jak si v tomto směru Češi vedou v porovnání s jinými státy Evropské unie?

Pro někoho to bude překvapivé, ale ve srovnání s Evropou Česko vyniká. Podle žebříčku EU-SILC Survey, který zpracovává Eurostat, mají české domácnosti nejmenší problémy se splácením svých závazků v rámci celé Evrop­ské unie. Zatímco v roce 2017 byla Česká republika na druhé příčce za Německem, data za rok 2020 ji posunula na první místo s pouhými třemi procenty domácností, které mají problémy s úhradou svých závazků. Je to dáno příznivější strukturou úvěrů domácností – vedou hypotéky a úvěry na bydlení. A také správně nastavenou legislativou v oblasti úvěrů a ochrany spotřebitele.

To se hezky poslouchá, ale máme tu rekordní inflaci, v důsledku války na Ukrajině zdražují energie. Jaký je výhled pro další měsíce?

Situace na Ukrajině se v tomto směru zatím neprojevila. Výhled pro další měsíce nicméně růžový rozhodně není. Jsme proto ještě obezřetnější než dříve. Lze očekávat, že bude přibývat lidí neschopných splácet své závazky například právě v důsledku zvýšených cen energií. Česká národní banka (ČNB) navíc v posledních měsících poměrně pravidelně přistupuje ke zvýšení úrokových sazeb. Ještě loni jste si mohli půjčit za zhruba 2% úrok, nyní už jde o úrok 7%. Jedná se o reakci na extrémně vysokou inflaci. Ekonomové naznačují, že dorazit by dokonce mohla i stagflace, tedy zpomalení či úplné zastavení růstu v ČR. A úroky mohou pochopitelně zamířit ještě výše. To bude mít negativní vliv na klienty, kterým končí fixace hypotečních úvěrů. Na danou situaci se proto již nyní připravujeme, stejně jako na pomoc pro naše zákazníky. Je nicméně důležité, aby se na situa­ci připravili i spotřebitelé. Pokud se dostanou do potíží, je klíčové postavit se k problému čelem, nestrkat hlavu do písku. To je vůbec to nejhorší, co mohou udělat. Máme totiž velmi mnoho nástrojů, jak řadu problémů zvládnout.

Foto: Jana Hanušová

Jana Hanušová

Je jednou z nejvýše postavených žen v českém finančním byznysu. Dlouholetá místopředsedkyně a od srpna 2021 předsedkyně České leasingové a finanční asociace, členka představenstva evropské asociace Eurofinas. Vystudovala Fakultu sociálních věd na Univerzitě Karlově a svou kariéru začínala v Komerční bance. V současné době je generální ředitelkou skupiny Essox v České republice a na Slovensku. Dále působí jako členka dozorčí rady společnosti ALD Automotive.

Zapojit zdravý rozum

Na půdě Evropského parlamentu se teď řeší nová směrnice, která se týká právě půjček. Proslýchá se, že by mohla znamenat zmrazení úvěrového trhu. Vnímáte to tak?

V tom nejhorším scénáři do značné míry ano. Směrnice o spotřebitelském úvěru se dotkne desítek milionů evropských spotřebitelů a měla by definovat nová pravidla pro odpovědné financování a ochranu spotřebitele. Jenže výchozí situace je na každém trhu zcela odlišná a aktuálně je ve hře několik stovek pozměňovacích návrhů. Na půdě ČLFA se proto snažíme vysvětlovat dopady jednotlivých opatření a vyhnout se regulaci, která by omezila dostupnost finančních služeb. Ty jsou totiž motorem ekonomiky, a jsou to právě úvěry, které mohou pomoci rychle překlenout ekonomickou krizi. Věříme, že se tak v rámci budoucího projednání podaří prosadit vyvážený finální dokument, který zohlední přiměřenou ochranu spotřebitelů, ale také spravedlivé zájmy věřitelů.

Přílišná regulace není cestou, jakou bychom se měli vydat. Co by naopak pomohlo?

V dnešním světě obecně stále více platí „důvěřuj, ale prověřuj“. Stejně jako finanční instituce prověřují schopnost splácet na straně svých klientů, i spotřebitelé sami by měli zapojit zdravý rozum při posuzování lákavě výhodných nabídek. Pokud například někdo inzeruje půjčku bez prověření v registru, měl by být spotřebitel na pozoru. Lidé by se měli více věnovat finančnímu vzdělávání.

Jak se může běžný spotřebitel více zorientovat na finančním trhu? Kde začít? 

Základním pravidlem je srovnat více nabídek. Pokud je některá z nich na první pohled podstatně výhodnější než ostatní, měl by být spotřebitel opatrný. Nebát se nechat si poradit od někoho, kdo se v oblasti orientuje, a nepodepisovat nic, čemu nerozumí. I to se snažíme vysvětlovat v rámci různých přednášek a také prostřednictvím médií. Důležité je také pracovat s mladou generací, pro kterou máme například v Essoxu projekt Společně bezpečně. Zde učíme děti z mateřských a základních škol nejen pravidla bezpečného chování v dopravě či v přírodě, ale také základním principům finanční gramotnosti.

Článek vznikl ve spolupráci s naším partnerem – společností Benes Consulting Group s.r.o.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s