E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Její tělo, její volba. Festival Fragile Like a Bomb v Praze podpoří právo polských žen na potrat

„České tety“ pomáhají Polkám řešit nechtěné těhotenství již druhým rokem. Spolek Ciocia Czesia nyní pořádá mezinárodní festival s názvem Fragile Like a Bomb na podporu reprodukčních práv v Polsku, který se uskuteční v pražských Kasárnách Karlín. Výtěžek z akce, která zahrnuje vyjma debaty s hostkami také workshopy sebeobrany, poputuje přímo k ženám v tíživé situaci. „Situace se za současné vlády nezmění, ale jsme si jisté, že je jen otázkou času, kdy budou ženská práva zase respektovaná,“ říká členka organizace Katarzyna Byrtek.

Foto: Protest proti zákazu potratů v Polsku konaný ve Vratislavi v říjnu 2020. Zdroj: Shutterstock

Polsko a Malta – dvě země, v nichž platí nejstriktnější potratové zákony v Evropě. V říjnu 2020 přišly polské ženy o možnost interrupce dokonce i v případě, že má jejich plod závažné genetické vady. „Legální potrat je tak možný jen v případě, že je těhotenství výsledkem znásilnění nebo incestu či vážně ohrožuje život ženy,“ připomíná Byrtek.

Právě předloňský podzim vznikl v reakci na vývoj v zemi aktivistický kolektiv Ciocia Czesia, který se snaží Polkám zprostředkovat pomoc a šířit osvětu v tamní společnosti. „Czesia je zkrácená verze polského jména Czeslawa a evokuje to, že fungujeme v Česku. Nejsme jediné tetičky v Evropě. Ve Vídni funguje Ciocia Wienia, v Berlíně Ciocia Basia,“ vysvětluje jeho spoluzakladatelka.

Iniciativa Ciocia Czesia

Ciocia Czesia je česko-polská iniciativa, která polským ženám pomáhá podstoupit interrupci na českých klinikách. Vznikla na podzim roku 2020 v reakci na zpřísnění polské legislativy, která v současnosti Polkám znemožňuje rozhodovat o vlastních reprodukčních právech. Cílem iniciativy je informovat veřejnost, poskytovat poradenství a proplácet faktury za zákrok od českých nemocnic. V roce 2021 byla kolektivem SdruŽeny oceněna Cenou Františky Plamínkové.

Hlavní náplní práce iniciativy je podle Byrtek poskytovat odpovědi na dotazy žen, které nevědí, jak vzhledem k polským zákonům postupovat. „Jsme takové informační středisko. Sdílíme, jaké mají ženy možnosti: například objednání prášků domů nebo cesta do Česka, případně jiných zemí. Často se jedná zkrátka o psychickou podporu. Nejsme psycholožky, ale jsme schopné předat kontakt na někoho, na koho se žena může obrátit. Důležité je obyčejné lidské pochopení. Ženy pak vědí, že je nikdo nesoudí, ale naopak podporuje a respektuje jejich rozhodnutí. Každý měsíc se teď na nás obrací sto až dvě stě lidí,“ dodává. 

Workshopy i koncert

Byrtek ale připomíná, že interrupce není levnou záležitostí. Právě kvůli potřebě získat finance pro cílenou pomoc se zrodil nápad uspořádat benefiční festival Fragile Like a Bomb. „Zákrok stojí zhruba 13 až 30 tisíc korun. Veškeré peníze ze sbírky upotřebíme tam, kde je to nejnutnější, tedy mezi ženami samotnými,“ podotýká. Program zahájí anglická diskuse moderovaná Valerií Kim s panelem hostek, například Lilií Khousnoutdinovou z nadace Propolis33 nebo Silvií Lauder z týdeníku Respekt.

Následovat budou workshopy pod vedením spolku Konsent a školy Moderní sebeobrana Pavla a Jasmíny Houdek. Odpoledne čeká návštěvníky koncert Josefiny Dusk a polského projektu Mala Herba hudebnice Zosie Hołubowské.

Večer se akce přesune z Kasáren Karlín do prostor Bike Jesus na oficiální afterparty, jejíž program připravil kolektiv Bukolika. Podpořit spolek nebo získat další informace lze i na dárcovské platformě

Projekt Heroine.cz je mediálním partnerem festivalu. 

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s