E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Ženy ve vývojářských týmech jsou nutnost, říká HR odbornice Asseco Solutions

28. červen 2022

Andrea Kovářová se věnuje lidským zdrojům ve firmě Asseco Solutions. Protože v HR pracuje už dvě dekády, sleduje velkou proměnu celého oboru. Proč jsou v současné době lidé věnující se náboru víc obchodníky, než tomu bývalo dřív? A jak si stojí ženy ve vývojářských týmech? Na toto a mnohé další odpovídala Kovářová v podcastu.

„Moje práce se proměnila poměrně zásadně. Lidé, kteří pracují v oblasti HR, se snaží být daleko více byznys partnery. A druhak je to nábor. Protože to je oblast, která se dramaticky proměnila, a to v uplynulém období pěti let. Všichni lidé, kteří se věnují náboru, jsou daleko víc obchodníky, než to bývalo. Je tu boj o to, kandidáty získat,“ popsala Kovářová. „Když jste před sedmi lety podal inzerát, tak to znamenalo, že vám přijdou stovky životopisů. Byl to boj, vůbec ty životopisy projít a vyhodnotit. To, že si z kandidátů vybíráte a ten kandidát práci vždy přijme, už neplatí,“ poznamenala dále Kovářová s tím, že v dnešní době se bojuje zejména s tím, aby vůbec nějaké životopisy HR oddělení získalo.

Kovářová v podcastu hovořila také o ženách ve vývojářských týmech. „V týmech, kde jsou jen muži, velmi rychle pocítíte, když do týmu nastoupí žena. Ta dynamika se změní, řekla bych, že pánové se v mnoha směrech snaží fungovat jinak, takže si myslím, že to prospívá tomu týmu. A druhak je to nutnost – vývojářů je skutečně nedostatek. Takže to, že se budou rekrutovat z řad žen, které se předtím v oblasti IT nepohybovaly, nám opět rozšiřuje množinu kandidátů, se kterými se o tom můžeme bavit,“ zmínila.

U budoucích ajťáků je nejdůležitější touha nespokojit se s prvním řešením, říká lektor programování pro děti

Vzdělávání

Zásadní je ale také práce s juniory. „Je to klíčový projekt tohoto roku,“ dodává Andrea Kovářová. „Posilujeme naše vývojové týmy a rekrutujeme uchazeče, kteří procházejí rekvalifikačními či rozvojovými kurzy a chtějí začít svou kariéru v IT. Nastavili jsme speciální trainee program, kterému říkáme inkubátor, kde junioři rotují a učí se na reálných projektech,“ vysvětluje. „Vždy stráví jeden až dva měsíce v jiném vývojovém týmu, kde jsou senioři, kteří se jim věnují, a řeší spolu konkrétní úkoly podle znalostí nováčků. Tímto získávají zkušenosti v oblasti programování a zároveň poznávají ostatní týmy a produkty. Chceme dávat příležitost lidem, kteří se chtějí učit a získávat nové zkušenosti,“ doplňuje.

A co je pro ni největší výzva – z hlediska HR? „Je to ten nábor. Neumím se od toho nějakým způsobem odtrhnout, protože všichni víme, jaká je nezaměstnanost. Pracují i ti, kteří nechtějí,“ dodala.

V podcastu dále uslyšíte:

  • Jak správně mluvit o kultuře firmy?
  • Jak se do náborů promítá trend alternativních úvazků?
  • Jak důležité jsou rekvalifikace?
  • Jak vnímá hybridní způsob práce a jaké s ním má zkušenosti?

Poslechněte si celý rozhovor na Spotify nebo Apple Podcasts.

Rozhovor vznikl ve spolupráci s naším partnerem – společností Asseco Solutions. 

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s