E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Po ženách je v IT velká poptávka. Firmy jsou ochotné zaučovat i nováčky, říká náborářka

Neplatí, že by v IT oboru braly ženy nižší odměny, říká Jana Klodová, vedoucí náboru v personální agentuře Randstad. „Týmy mají rády diverzitu, chtějí mít mix lidí. A tím pádem je po ženách velká poptávka,“ říká. Z jakých zemí k nám proudí nejvíc IT expertů? A je pro práci v oboru nutná vysoká škola? Dozvíte se to v dalším díle podcastu Ženy v IT pro časopis Heroine.

Foto: Jana Klodová, recruiterka v personální společnosti Randstad. Zdroj: Heroine.cz/Petr Schwank

„Dříve firmy hledaly velké množství lidí, ale na trhu jich byl dostatek k tomu, aby pozice obsazovali. Teď se to samozřejmě změnilo, posunulo dál: třeba právě v oboru IT je poptávka veliká,“ poznamenává Jana Klodová, která se věnuje mimo jiné oblasti HR a recruitmentu. Sedm let žila a pracovala v Londýně, posledních pět let je zpět doma a vidí, jakými změnami tady obor IT prochází. 

Přístup ke kandidátům se podle Klodové poslední dobou změnil. Firmy jsou podle ní z nedostatku lidí občas frustrované, díky tomu jsou ale mnohem flexibilnější a ochotné zaučovat i nováčky. Jiná je práce také pro samotnou Klodovou, která se teď snaží lákat pracovníky především na konkrétní firmu, a ne naopak, jako tomu bylo dřív.  

„Kandidáti nejvíc slyší na možnost budoucí kvalifikace a také na práci z domova, což je teď velmi populární. Důležitý je také work-life balance,“ podotýká. „Hodně developerů a lidí v IT pracuje na IČO, to znamená, že pracují na živnost. Je to tak flexibilnější: dělají pro různé firmy, pracují na různých projektech.“  

I časová flexibilita má ale v informačních technologiích své meze. „Pokud je to práce na hlavní pracovní poměr, tak ještě nejsme tak daleko, abychom mohli říct, že práce třeba od 17 hodin do půlnoci je možná,“ domnívá se.

Ženy ve vývojářských týmech jsou nutnost, říká HR odbornice Asseco Solutions

Ženy v IT

Stačí jemná zkušenost

Na českém trhu je podle ní největší poptávka po developerech: najít toho vhodného tak trvá nejdéle. „Je to ale hodně individuální. Záleží, jestli je firma schopná člověka zaškolit, nebo chce někoho hotového. Tam pak hledání trvá třeba půl roku,“ zdůrazňuje. 

Prosadit se v oblasti IT podle Klodové vzhledem k současné situaci není tak složité, jak by se mohlo zdát – důležitý je zájem o obor a motivace se něco naučit. Vysokoškolské diplomy prý téměř nehrají roli. „Minimem je jemná zkušenost, ale nemusí být praktická: stačí, že si člověk ty věci alespoň načetl a ví, co který program dělá.“ 

Jaké výzvy podle Klodové čekají na ženy, které se rozhodnou působit v oblasti IT? „Rozdíl mezi muži a ženami se velmi smazal. Před několika lety to bylo jinak, žen v IT bylo poskromnu. V dnešní době žen v IT přibývá, protože týmy mají rády diverzitu, chtějí mix lidí. A tím pádem je po ženách velká poptávka,“ říká.

V podcastu dále uslyšíte:

  • Jak dlouho trvá, než se najde optimální kandidát na místo v IT? 
  • Potřebuje člověk z IT životopis? 
  • Jakých největších chyb se firmy dopouštějí, když chtějí získat IT odborníka?  

Poslechněte si celý díl podcastu na Spotify nebo Apple Podcast. Nebo se podívejte na Youtube kanál časopisu Heroine.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s