E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Ženy jsou z IT trhu vytlačovány, říká vedoucí analytik LMC Tomáš Dombrovský

16. březen 2022

První hostem nového podcastu Heroine Ženy v IT je Tomáš Dombrovský, analytik společnosti LMC, pod níž spadají populární pracovní portály Jobs.cz a Práce.cz. Popisuje, proč se domnívá, že ženy jsou z trhu práce –⁠ a zejména z IT odvětví –⁠ stále vystrkovány. Za příklad dává například pracovní trh v Německu, kde ženy kupodivu „nemizí“.

Foto: Petr Schwank

Vedoucí analytik z LMC Tomáš Ervín Dombrovský se v dnešním podcastu věnuje ženám v IT. „Jedna věc je, že zrovna v České republice se potýkáme s extrémním nedostatkem lidí při sílící poptávce firem – hodně se nabírá, není moc kde brát. A přitom zde máme hodně velké skupiny lidí, které z toho trhu jsou vytlačené. My tam jednoznačně vidíme, že ženy nejsou dostatečně dobře na pracovním trhu zapojené. Typicky ženy ve středním věku, které pečují o malé děti, to je prostě tradiční rozdělení rolí, které pořád přetrvává, tam výrazně klesá zaměstnanost,“ hovořil o postavení žen Dombrovský.

Podle jeho slov kdybychom dokázali využít ženy na pracovním trhu podobně jako v Německu, tak nám 200–300 tisíc lidí na pracovním trhu neschází. „A co se týče IT, jde o segment, který roste nejrychleji. Ze škol nepřichází dostatek lidí – a reálně v tomto segmentu se opravdu daří nejhůře nabírat,“ popsal oblast IT Dombrovský.

Ženy podle něj v oblasti IT pracovat chtějí. „My ten zájem vidíme,“ poznamenal.


V podcastu dále uslyšíte:

Jaké je povědomí o rekvalifikačních kurzech?

Sdílejí se příběhy o lidech, kteří v průběhu života začínají druhou kariéru?

Co mohou ženy udělat pro to, aby se dostaly do IT sféry?

Co se vše pod zkratkou IT skrývá?

V jaké oblasti je dominantní část poptávky?


Nový podcast Heroine Ženy v IT

Série podcastů o kariéře v technologiích a IT. Které ženy patří mezi špičky v oboru a najdete u nich inspiraci k vlastnímu rozvoji? Co všechno vás čeká, pokud se rozhodne pro kariéru v IT? Jak si vybrat dobrou školu nebo akademii, jak se připravit na pohovor, jak se vyrovnat s imposter syndromem a prostředím, kde jsou ženy v menšině? Proč je v českém IT stále jen 10 % žen?

Podcast si můžete poslouchat přes Heroine.cz nebo prostřednictvím platforem SpotifyApple

Popup se zavře za 8s