Nejlépe chutná na čerstvém vzduchu. Jak si udělat piknik ve městě

Jídlo domů
Piknik
Spolupráce
Wolt
Redakce Heroine
| 16. 6. 2022 | 712
Nejlépe chutná na čerstvém vzduchu. Jak si udělat piknik ve městě
Foto: Wolt

Rychlý oběd, posezení s přáteli, velké rodinné oslavy. To vše se za slunného počasí stále více přesouvá ven do přírody. Sezóna pikniků a grilování je zkrátka tu. Pokrmy pro venkovní hostinu si lze připravit vlastními silami, ale také objednat už hotové takzvaně až na deku.

Prezentace značky Wolt.

Rychle rostoucí zájem o nejrůznější piknikový sortiment potvrzuje v těchto týdnech například Wolt. „Stále častěji teď dovážíme pokrmy z různých podniků například do parků. Od závitků přes poké, tapas, hummus, dobroty z pekárny, dezerty, bagety až třeba po fast food. Roste také zájem o potraviny na grilování, ale i doplňkový sortiment od našich retailových partnerů, jako jsou deky, led či výzdoba pro venkovní oslavy,“ popisuje generální ředitel Woltu Jan Foret.

Čerstvý vzduch a pohodlí

Základem pikniku v jeho tradičním pojetí je deka. Poslouží víceméně jakákoliv, některé jsou ale pro daný účel přece jen vhodnější. Ty mají spíše tmavé zemité barvy, protože zářivé odstíny vábí hmyz. Neškodí také, když je pikniková deka ze spodní strany nepromokavá.

Foto: Wolt

Místo doručení lze označit i pomocí špendlíku na mapě, takže není problém dostat dobroty až pod nos.

Ve městech na druhou stranu stejně dobře poslouží i lavičky či přímo piknikové stoly s lavicemi, které se nacházejí ve většině lesoparků a dalších míst určených k volnočasovým aktivitám. Tudíž se lze obejít i zcela bez deky. Na rozdíl od výtečného jídla - to je pro zdařilou akci nezbytné.

Z domova, nebo z restaurace

Co tedy s sebou pro hostinu pod širým nebem? Doma si lze připravit klasický piknikový koš a nepochybně to má své kouzlo. Tradičně do něho patří sendviče, plněné bagety, ovoce a zelenina. Fantazii se meze nekladou, mělo by se ale jednat o potraviny, které nejsou náročné na konzumaci ani na přípravu. Svíčková s knedlíky se v sedě na dece či lavičce přece jen konzumuje trochu nepohodlně... Dle nepsaného pravidla je dobré se při těchto příležitostech vyvarovat přípravě pokrmů s majonézou či tatarkou, které se vlivem vysokých teplot rychle kazí. Ze stejného důvodu se příliš nedoporučují ani mléčné výrobky.

Výtečný pokrm „až na deku“

Bageterie Boulevard: široká nabídka baget a salátů, pokrmy ideální do parku

Paprika: výborná středomořská kuchyně, v nabídce například hummus, falafel, shakshuka či sabich

Ocean´s: speciality ze všech světových oceánů

Cukrářství Martinák: vyhlášené brněnské cukrářství, zákusky a dorty z prvotřídních surovin

Mr. Sushito: sushi burrito, poké a saláty, i ve fastfoodu můžete jíst zdravě

Croissant house: domácí croissanty dle francouzské receptury

Je tu ale i možnost si pokrm pro venkovní hostinu koupit už hotový. Během pandemie se restaurace naučily balit jídla s sebou a většina z nich u této možnosti zůstala i poté, co jejich hosté dávno odložili respirátory. Takže buď se cestou na místo pikniku stavit na skok v oblíbené restauraci, nebo je tu i možnost nechat si jídlo dovézt přímo tam. Například přes Wolt.

„Stačí si stáhnout aplikaci Wolt nebo navštívit náš web. Vybrat si podnik, naklikat dobroty do košíku a pokračovat k platbě. Místo doručení lze označit i pomocí špendlíku na mapě, takže není problém slunit se někde na trávě uprostřed parku a dostat dobroty až pod nos,“ popisuje Foret. Je také možné vytvořit skupinovou objednávku, kdy si každý účastník pikniku sám nakliká pokrmy na svém telefonu. Platit se dá kartou, ale i hotově kurýrovi. Ten jídlo doručí do půl hodiny.

Piknik s dobrým pocitem

Po čase, který strávíme s výtečným jídlem a nápoji na čerstvém vzduchu, by samozřejmě v přírodě neměly zůstat stopy. A dá se samozřejmě přemýšlet i nad rámec tak automatické věci, jako že po sobě místo dokonale uklidíme. Jednou z největších zhýralostí stravování se pod širým nebem je používání jednorázového plastového nádobí. Místo toho lze pořídit piknikové koše i se sadou sklenic, talířů a příborů. Komu přijdou těžké, nechť volí plast, ale takový, který se dá používat opakovaně.

Partnerem článku je společnost Wolt

Finská online doručovací služba pro rozvoz jídla a maloobchodního zboží Wolt působí na českém trhu od roku 2018. Její služby je možné využít už ve 14 městech po celé republice, přičemž lokalit bude i nadále přibývat. Platforma rozváží pokrmy, potraviny a maloobchodní zboží z celkem 3000 restaurací a obchodů v Česku.

„Na Woltu lze v Praze a v Brně využít i REkrabičky. Stačí si objednat z vybraných podniků a zakliknout, že máte o vratný obal zájem. K ceně objednávky se přičte 80 korun, které slouží jako záloha. Po konzumaci stačí krabičku umýt a donést k některému z partnerů REkrabičky, kde vám 80 korun zase vrátí,“ přibližuje Foret.

Samostatnou kapitolou je pak grilování, respektive rozdělávání ohně, které má samozřejmě svá pravidla. Kdo má zahradu, griluje si dle libosti, pozadu ale nemusí zůstat ani obyvatelé bytů. Města napříč celou republikou nabízejí prostory přímo určené nejen pro piknik, ale také bezpečné grilování či opékání špekáčků na ohni. V Praze si můžete pogrilovat třeba na Petříně, ve Stromovce, Hostivařském lesoparku či v oboře Hvězda. V Brně jsou podobná vyhrazená místa mimo jiné na Kraví hoře nebo v Lužánkách, v Ostravě například v Bělském lese.

Vše potřebné ke grilování lze objednat například ve Wolt Marketu či u Delmartu.

Nakoukněte do časopisu Heroine

V novém čísle Heroine najdete:

  • Martina Benešová jede bomby
    Jaderná chemička Martina Benešová slaví obří úspěch – lék na rakovinu prostaty, na jehož vývoji se podílela, byl už schválen v USA. „Když chcete dělat vědu na vysoké úrovni, musíte být nejen šéf, ale i krysa v oficíně, entertainer, politik, ekonom a psycholog,“ říká vědkyně, která se letos vdávala v Las Vegas v šatech po Cate Blanchett a nejlíp se dokáže odreagovat při rychlé jízdě autem.
  • Děravé vědecké potrubí
    Čím dál postupujeme po vědecké dráze, tím méně žen potkáváme: říká se tomu „děravé potrubí“. Se sedmi českými vědkyněmi jsme se na ty díry podívali pěkně zblízka. Kudy nám odbornice z akademické sféry mizí? A stačí díry zalepit, nebo by bylo lepší celé potrubí rovnou přestavět?
  • Milujeme fotoromány
    Zavzpomínaly jsme na časy, kdy jsme v novém Bravíčku vždycky listovaly na stránky s fotorománem, a nechaly jsme se tímhle formátem inspirovat. Tentokrát ale nejde o žádnou lovestory, nýbrž o satirické obrazy z vysokoškolského života z pera Dua Docentky. Získá Lída postdoktorský grant, nebo se její naděje zadupe docent Kuneš a profesor Hrubeš?
  • Proč nosí Filip Titlbach perly
    Novinář Filip Titlbach letos vydal knihu rozhovorů s queer lidmi o tom, čemu musí čelit. V Heroine se ho v důvěrném rozhovoru na jeho vlastní zkušenosti ptá Jana Ciglerová: „Lidé nám často říkají – žijte si, jak chcete, ale ne nám na očích. Proč si myslíš, že se skoro neoutují sportovci? Protože spolu chodí do sprch a heterosexuální muži s tím mívají problém. Myslí si, že je gayové znásilní.“

a spousta dalšího čtení…

Diskuze k článku

V diskuzi nejsou žádné komentáře

Vstoupit do diskuze