E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Únava a nepravidelná menstruace. Ve 22 letech jí včas odhalili nádor. Zaskočily ji problémy s kůží

06. prosinec 2022
17 433

Nikdy si nemyslela, že se rakovina může týkat i jí. Vždy hodně sportovala a oplývala energií. Ve dvaadvaceti letech byl Kateřině Šédové diagnostikován nádor na levém vaječníku. V té době byla studentkou medicíny, a tak intenzivněji naslouchala svému tělu a nádor se podařilo odstranit včas. Nyní jako zakladatelka neziskové organizace Loono již osmým rokem šíří osvětu a upozorňuje, že se rakovina může týkat i mladých lidí a že prevence zachraňuje životy.

Foto: Kateřina Šédová má zkušenost s rakovinou na vlastní kůži. Oldřich Hrb

Kateřina pociťovala delší dobu únavu a měla nepravidelný menstruační cyklus. Rozhodla se na základě vypozorovaných jevů navštívit gynekologa, který zjistil útvar na levém vaječníku a po nějakou dobu ho sledoval. Nakonec lékaři doporučili operaci a odebrali Kateřině levý vaječník a vejcovod. „Celkem rychle jsem dostala termín operace a čtrnáct dní jsem pak čekala na výsledek, jestli se prokáže rakovina. Seděla jsem na koleji a čekala na telefonát. A pak jsem ještě další tři týdny čekala na oznámení, jestli je chemoterapie nutná, nebo ne,“ vzpomíná. Jelikož se rakovina nerozšířila do více částí těla, nemusela chemoterapii podstoupit. Lékaři jí doporučili, aby si nechala ze zbylého vaječníku zamrazit vajíčka, aby měla do budoucna šanci stát se matkou.

Foto: zdroj: Shutterstock

Nemít prsa není hanba ani proklamace. Příběh ženy, která se naučila přijmout svoje tělo po zákroku

Body Positivity

Po odebrání jednoho vaječníku začal ten druhý pracovat za dva, a tělo se tak postupně dostává do rovnováhy. V důsledku nemoci a léčby se ale Kateřině zhoršila pleť, nehty se nadměrně lámaly a třepily a kvalita vlasů také neodpovídala stavu před nemocí. Spousta onkologických pacientů má pleť podrážděnou, zarudlou a rozpraskanou. Kateřina se snažila vyhledat produkty, které by jí pomohly vyrovnat mastnotu a suchost pokožky obličeje: „Hodně jsem se radila s odborníky, celkově to byla pro mě věda. Akné představuje multidisciplinární problém, na kterém se podílí stres, výživa, externí vlivy a kosmetika. Hodně jsem dbala na výživu, dostatek vody, doplnění vitaminu D a užívala jsem také zinek. V rámci hygieny obličeje jsem měla samostatný ručník a vyhledávala jsem hypoalergenní kosmetiku.“  

Ve dvaadvaceti tady chcete zůstat

O existenci podpůrných krémů z lékárny se zatím příliš neví, přitom mnoho kosmetických firem i lékařů se na pleť onkologických pacientů v současnosti zaměřují. Podle Kateřiny představuje první krok zvýšení povědomí o tom, že možnosti tady jsou. Obrovským přínosem může být i to, že ženy mezi sebou sdílejí své zkušenosti.  

Problémovou pleť řešila Kateřina také v období dospívání, takže reakcemi okolí na zhoršení pleti v průběhu nemoci se příliš nezabývala, a to i proto, že většinu času trávila nad učebnicemi medicíny: „Moje okolí to chápalo. Podporovala mě rodina a spolužáci, nikdo to nekomentoval, neposmíval se mi. Prioritou pro mě bylo v tu chvíli zdraví a to, že budu v pořádku i bez chemoterapie. Soustředila jsem se na zlepšení životního stylu a na pravidelné kontroly. Chtěla jsem zkrátka žít, protože ve dvaadvaceti letech tady chcete zůstat,“ vypráví Kateřina.  

Foto: La Roche-Posay

Péče o pokožku během onkologické léčby

Osmdesát procent pacientů a pacientek trpí během léčby vedlejšími kožními problémy, jako je extrémní suchost pokožky, popálení, hrubost, popraskání kůže či svědění a pálení. O dopadech léčby na pokožku se velmi málo mluví, přitom vedlejší projevy na kůži mohou znepříjemnit život i samotnou léčbu.

Značka La Roche-Posay se déle než 10 let věnuje podpoře onkologických pacientů a pacientek a jejím cílem je vytvořit společně s předními odborníky dermatologická řešení vhodná pro citlivou kůži osob procházejících onkologickou léčbou. Jedním z produktů určených pro zmírnění nežádoucích projevů na kůži je například Cicaplast Baume B5+, zklidňující a obnovující balzám s obsahem panthenolu a zinku. Napomáhá pokožce zotavit se po podráždění. Okamžitě zklidňuje pálení a horkost.

„Můj cíl byl dostudovat školu a být dobrou lékařkou, sportovat, cestovat. Chtěla jsem přimět ty, kteří nestudovali medicínu, aby o sebe více dbali. Tenkrát lidé v mém věku o preventivních prohlídkách a o tom, že by se jich mohla týkat rakovina, moc nepřemýšleli,“ uvažuje. Celkový proces diagnostiky a léčby rakoviny v případě Kateřiny trval přibližně šest měsíců. První roky chodila na kontroly po třech měsících. Člověk, který se vyléčil z onkologického onemocnění, musí brát v potaz vysoké riziko, že se nemoc do pěti let vrátí. To se u Kateřiny naštěstí nepotvrdilo.  

Foto: Shutterstock

Moje vagína přestala spolupracovat. Příběh hledání vaginálního zdraví, který trval několik měsíců

Intimní zdraví

Prevence je základ

Předcházet rakovině se dá mnoha způsoby. U rakoviny prsu, která ročně postihne kolem osm milionů žen na celém světě, neexistuje pouze jeden faktor podporující vznik rakoviny. Vedle genetické zátěže je to také nedostatek pohybu, konzumace alkoholu, kouření, obezita, brzká menstruace a pozdní menopauza. „Riziko výskytu rakoviny prsu si můžeme snížit samy a k tomu zařadit pravidelné preventivní prohlídky, po čtyřicátém pátém roce nepodcenit mamograf a každopádně praktikovat samovyšetření pravidelně každý měsíc. V mladém věku pak zajít jednou za dva až tři roky na ultrazvuk v případě, že máte rakovinu prsu v rodině. Pokud ji tam máte hodně častou, tak se poradit i o genetickém testování,“ doporučuje lékařka Šédová.  

Další formou rakoviny u žen je rakovina děložního čípku, která je z 98 % způsobena virem HPV, proto hraje významnou roli očkování proti rakovině děložního čípku a pravidelné kontroly u gynekologa. 

Kateřina od založení Loona, organizace, která již osmým rokem šíří osvětu ohledně rakoviny i mezi mladými lidmi, ušla velký kus cesty a výrazně přispěla tomu, že si široká veřejnost uvědomila, že na své zdraví je potřeba myslet teď hned. Ze statistik neziskové organizace vyplývá, že vyškolili více než sto třicet tisíc lidí a tisíce lidí si díky nim zašly na preventivní prohlídku. Nedávno spustili aplikaci Preventivka, která vybízí k pravidelným preventivním prohlídkám a pomáhá vyhledat specialisty. Za dobu existence Loona se jim ozvalo kolem šedesáti lidí s tím, že díky usilovné práci organizace Loono podchytili rakovinu včas. Rakovina už také není takové tabu jako dřív. 

„Chceme se věnovat dalším nemocem, posílit regionální dosah a vyjít za hranice České republiky. Chceme přidat další funkce, aplikaci vylepšit, zrychlit a zpřehlednit. Zároveň máme velký potenciál školit i v zahraničí,“ líčí Kateřina Šédová. Plní se jí tím přání v podobě zvyšování návštěvnosti preventivních prohlídek a vzdělávání společnosti v oblasti péče o tělesné i duševní zdraví.

Článek vznikl ve spolupráci s partnerem – značkou La Roche-Posay.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s