E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Vydržet musí všechno. O obtěžování a vydírání modelek se v branži nemluví, potvrzuje Češka

Plus size modelky nebo ženy po padesátce, které se hrdě procházejí po prestižních molech v Paříži a v Miláně. Modeling v posledních letech prochází velkou proměnou. Ovšem jen zdánlivě. Ve skutečnosti jde stále o byznys, kde je duševní, tělesná i finanční spokojenost jeho hlavních tváří až na posledním místě. Stát New York proto navrhuje zákon, který má modely a modelky chránit před finančním vydíráním a nátlakem.

Foto: Povolání modelky je snem mnoha dívek, realita je ale drsnější. Shutterstock

Čtyřiadvacetiletá Martina, jejíž pravé jméno redakce zná, se modelingu věnuje už více než osm let. Za tu dobu nafotila nespočet kampaní v Miláně, Paříži, Barceloně a dalších destinacích. „Je to skvělá práce a úžasná příležitost,“ říká. Připouští ale, že povolání modelky není jednoznačným splněním dětského snu tak, jak si ho řada lidí představuje. „Jakmile si člověk postěžuje, společnost ho okamžitě utne,“ zdůrazňuje. „Žiješ si přece v luxusu, létáš po světě.“

Stinných stránek branže, která slibuje okouzlující svět vysoké módy, večírků a exotických cest, je přitom hodně. Jednou z těch nejzávažnějších je sexuální obtěžování a vydírání. „Stalo se, že se mnou někdo flirtoval a sliboval mi kampaně, přehlídky a tak dále. Jakmile jsem se zmínila, že mám přítele, všechny sliby skončily,“ vzpomíná Martina pro web Heroine.cz. Měla prý obrovské štěstí na agenturu – svoje svěřenkyně se podle ní snaží v zaměstnání chránit a naslouchat jim.

Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!