E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Mužství je v krizi. Role muže ve společnosti se změnila a mnozí si toho ještě nevšimli

Aktualizováno: 15. červenec 2024, 6:00

I v Česku se v posledních letech rozvířila debata o potížích vyvolaných rozpadem tradičních mužských společenských rolí. To, co na stránkách časopisů vypadá jako soubor individuálních pocitů a traumat, má ale řadu praktických a zatím málo diskutovaných strukturálních příčin. Dokud je nebudeme brát v potaz, spousta mužů se do debat o mužské identitě nedokáže vůbec zapojit.

Jádro problému je v tom, že mnoho nespokojených a zmatených mužů často špatně odhaduje příčiny svých potíží a podlehne pak lákavým konspiračním vysvětlením, píše Matouš Hrdina.Foto: Gabriela Knížková/Midjourney

Před pár lety jsem na webu Heroine publikoval články o tom, jak dnes muži čelí nerealistickým nárokům na svá těla a fyzický vzhled nebo jak v nich toxické seznamovací strategie vyvolávají nenávist k ženám. Četla je spousta lidí a dlouho mi na ně chodily reakce, ale takřka žádné z nich nepsal muž. A pokud už náhodou přišla nějaká zpráva od muže mimo okruh mladé městské střední třídy, většinou neobsahovala souhlas ani nadávky, ale spíš nepochopení a údiv – o čem to sakra mluvím?

Odnesl jsem si z toho dvojí ponaučení. V první řadě jaksi nejde přeskočit desítky let debat, které se na toto téma v USA a dalších západních zemích vedou, a z ničeho nic otevřít diskusi o dosud nepříliš viditelném tématu již v její velmi pokročilé fázi. Ještě důležitější je ale poznání, že lze jen těžko řešit symptomy a dopady jistého problému, dokud není popsán problém samotný – v tomto případě výrazné změny mužské společenské role, se kterými se sami muži jen těžko srovnávají a často je nejen v Česku ještě nedokážou správným způsobem uchopit.

Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!