E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Mužství je v krizi. Role muže ve společnosti se změnila a mnozí si toho ještě nevšimli

12. duben 2022

S rozpadajícím se patriarchátem muži jako by nevěděli, co se sebou. Svou specificky mužskou identitu si řada mužů uvědomí, až když se stanou otci. A ještě bolestněji na ně poznání dopadne, když se rozvedou a začnou tahanice o děti. Jsou muži skutečně v krizi? A kudy z ní vede cesta ven? Přinášíme vám ukázku z nového čísla Heroine, které dává prostor mužům a tématům, která je v současnosti pálí.

Foto: Shutterstock

I v Česku se v posledních letech rozvířila debata o potížích vyvolaných rozpadem tradičních mužských společenských rolí. To, co na stránkách časopisů vypadá jako soubor individuálních pocitů a traumat, má ale řadu praktických a zatím málo diskutovaných strukturálních příčin. Dokud je nebudeme brát v potaz, spousta mužů se do debat o mužské identitě nedokáže vůbec zapojit.

Před dvěma lety jsem na webu Heroine publikoval články o tom, jak dnes muži čelí nerealistickým nárokům na svá těla a fyzický vzhled nebo jak v nich toxické seznamovací strategie vyvolávají nenávist k ženám. Četla je spousta lidí a reakce mi chodí dodnes, ale takřka žádné z nich nepsal muž. A pokud už náhodou přišla nějaká zpráva od muže mimo okruh mladé městské střední třídy, většinou neobsahovala souhlas ani nadávky, ale spíš nepochopení a údiv – o čem to sakra mluvím?

V podmínkách tradičního patriarchátu mužské postavení a role nikdo nezpochybňoval, takže je také nebylo potřeba řešit.

Odnesl jsem si z toho dvojí ponaučení. V první řadě jaksi nejde přeskočit desítky let debat, které se na toto téma v USA a dalších západních zemích vedou, a z ničeho nic otevřít diskusi o dosud nepříliš viditelném tématu již v její velmi pokročilé fázi. Ještě důležitější je ale poznání, že lze jen těžko řešit symptomy a dopady jistého problému, dokud není popsán problém samotný – v tomto případě výrazné změny mužské společenské role, se kterými se sami muži jen těžko srovnávají a často je nejen v Česku ještě nedokážou správným způsobem uchopit.

Když muži zjistí, že jsou muži

Zatímco u žen vedl feminismus a boj za rovnoprávnost již před dlouhou dobou k debatám o změně jejich společenské role, u mužů tento proces nastal později a v mnohém až jako reakce na ženskou emancipaci. V podmínkách tradičního patriarchátu mužské postavení a role nikdo nezpochybňoval, takže je také nebylo potřeba řešit. A když už se ve společnosti začaly dít výrazné změny, mnoho mužů si jich ke své škodě všimlo až docela pozdě. Situace v Česku má navíc historická specifika – socialistický režim si alespoň formálně zakládal na rovnoprávnosti žen, usiloval o jejich zapojení do práce a podobně, takže genderové role v omezené míře reformoval dříve než na Západě, jenže také společnost odstínil od tamní sexuální revoluce v šedesátých letech a mnohé normy a názory zde pak po revoluci působily a působí jako záhadný cizí import s chybějícím kontextem.

Foto: Eliška Sky

Časopis Heroine: S muži o mužích

Co je to vlastně mužnost? Čeho se dnes muži obávají a co je trápí? Protože rovnost a genderová spravedlnost se netýkají jen žen, dostala v novém čísle časopisu Heroine prostor „mužská témata“. A s nimi se na obálce objevil také muž – aktivista a umělec Lukáš Houdek. 

Takzvané mužské hnutí či hnutí za mužské osvobození se v USA začalo vytvářet v 70. letech coby odpověď na feministické iniciativy a ve svých počátečních fázích bylo kupodivu pozitivně a feministicky laděné. Jeho stoupenci kritizovali patriar­chát, který ve svém důsledku poškozuje a omezuje i muže, a snažili se najít novou a lepší definici moderního mužství. Velmi záhy se v něm však vynořily i reakční anti­feministické proudy, které si jako ústřední bod své agendy vzaly takzvaná mužská práva, vztahující se především k rozvodovým a opatrovnickým sporům.

Typickým příkladem tohoto posunu je osud aktivisty Warrena Farrella, označovaného za jednoho z otců hnutí za mužská práva. V 70. letech začínal jako feminista podporující ženskou emancipaci a osvobození mužů od patriarchálních norem, ale na začátku 90. let změnil názory a ve svých knihách začal muže popisovat jako utlačované a nahraditelné jedince, které ovládají ženy držící skutečnou společenskou moc. K tomuto obratu ho dovedl především vlastní rozvodový spor, a právě mezi rozvedenými otci začaly tyto teorie o údajných křivdách velmi rezonovat.


Celý článek si můžete přečíst v novém čísle tištěného časopisu Heroine.

Rádi byste si ho přečetli hned? Když si objednáte předplatné nebo aktuální číslo, obratem vám pošleme odemčený článek. Stačí při objednávce zadat kód HEROINE1.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s