E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Incelové a redpilleři. Komu prospívá radikalizace zmatených mužů?

16. září 2019
26 692

Potíže a nejistoty, které řeší mnoho mladých mužů, jsou skutečné a nenávistná filozofie z hlubin internetu na ně nabízí srozumitelnou, lákavou a promyšlenou odpověď, ke které liberální společnost často neumí nabídnout alternativu.

Foto: Shutterstock

Do smrti zůstaneš sám. Žádná tě nikdy nebude chtít. Nepomůžou ti peníze ani posilovna, vzdej to rovnou. Šprtal jsi na zkoušky, abys ohromil spolužačky, a ony zatím spaly s namakanými fotbalisty. I kdyby sis nějakou našel, stejně ti zahne s černochem. Jsi ošklivý. Zbývají ti jen slzy nebo provaz. Zabij se… To není přepis nějakého zvlášť odporného případu online šikany, ale jen ty mírnější z životních rad a názorů, které si na fórech r/Braincels nebo r/ForeverAlone na diskuzním portálu Reddit vyměňují členové komunity incelů. Zkratkou pro „involuntary celibate“ se označují lidé žijící v tzv. nedobrovolném celibátu.

Brouzdat debatami kluků přesvědčených, že zcela selhali na pomyslném sexuálním trhu a v životě si nemůžou najít partnerku, byla jedna z nejotřesnějších věcí, které jsem na internetu zažil. A to už jsem v bahně sítě viděl leccos. Incelové se nepoučenému pozorovateli můžou jevit jako jedna z tisíců obskurních komunit, které nemá smysl věnovat pozornost. Jenže tohle prostředí už zformovalo několik masových vrahů. Po jejich tragických akcích se do širšího povědomí dostalo celé spektrum misogynních aktivistů, kteří zásadně posouvají způsob, jakým hovoříme o mužské identitě.

O sex jde až v první řadě

V roce 2014 dvadvacetiletý Elliot Rodger v Kalifornii zavraždil šest lidí a poté sám sebe. Na internetu se označoval za incela a ve svém manifestu se vyznal ze sexuální frustrace a nenávisti k ženám. Bohužel nebyl zdaleka posledním útočníkem tohoto typu. V dubnu 2018 v Torontu pětadvacetiletý Alek Minassian najel dodávkou na chodník, zabil deset lidí a těsně před útokem se ve facebookovém příspěvku také označil za incela a odvolal se na inspiraci činy Elliota Rodgera.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!