E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Sdílené pracovní místo: Nová forma zaměstnání neřeší vše, ale i tak může matkám pomoct

Poslanecká sněmovna minulý týden schválila velkou novelu zákoníku práce, které přináší do našeho právního řádu jednu novinku – sdílené pracovní místo. Podle ministryně práce a sociálních věcí tato novinka usnadní zřizování pracovních míst s kratšími úvazky, na kterých se budou moci střídat například studenti, matky na rodičovské dovolené nebo senioři se zájmem o přivýdělek.

Foto: Shutterstock

Principem nového nástroje je, že se na stejném pracovním místě budou střídat alespoň dva zaměstnanci s kratší pracovní dobou. Sami si dohodnou pokrytí místa tak, aby ve čtyřtýdenních cyklech naplnili svoje úvazky, a s rozvržením seznámí zaměstnavatele. Pokud jeden z nich nečekaně ze střídání vypadne, třeba z důvodu nemoci, ten druhý ho nebude muset nahradit, pokud nebude chtít. 

Je dobře, že se zpracovatelé poučili v zahraničí a nenavrhli úpravu v podobě, která by její výhody prakticky znemožnila – například povinnost jednoho sdílejícího pokrýt náhlý výpadek toho druhého.

Komu to pomůže?

Co bude nová úprava, kterou ještě musí schválit Senát a podepsat prezident, znamenat pro zaměstnance? Nejprve je dobré popsat současnou praxi. Typickým problémům čelí matky na rodičovské, které často nejdou do kratších úvazků v pracovním poměru, ale obvykle pracují na dohodu o provedení práce (DPP) nebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Jenže jak se nedávno ukázalo v souvislosti s pandemií, u takových dohod jsou garance a jistoty v podstatě nulové. I v klidnějších časech se brigádník nebo brigádnice může ocitnout ze dne na den bez příjmu. A není tajemstvím, že pro velkou část dohodářů nejde o hezký přivýdělek, ale o příjem, na kterém jsou existenčně závislí.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!