E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Sama ho z břicha vytáhnout. Císařský řez může napodobit přirozený porod. Jsou případy, kdy je to možné

30. červenec 2022
67 786

„Jemný“ je na první pohled trochu zvláštní přídomek k velké břišní operaci. V podstatě jde o snahu lépe napodobit proces narození, který příroda cizelovala stovky tisíc let. Čím dál lépe rozumíme tomu, jaký mají jednotlivé prvky normálního porodu význam pro zdraví matky a dítěte. Jemný nebo také laskavý císařský řez je další krok v humanizaci zdravotnictví. Jak jemný císařský řez probíhá a proč se ještě nepraktikuje ve všech porodnicích?

Císařský řez je běžnou realitou porodnictví. Realitou ale také je, že si mnoho žen odváží z porodního sálu nejen dítě a čerstvou jizvu na těle, ale také velké trauma na duši. Můžeme udělat něco pro to, aby byl „císař“ méně traumatický?

Nejdřív si pojďme říct, proč bychom s tím vůbec měli něco dělat a proč mrhat zdroji na „rozmazlené citlivky“. Odpor části zdravotníků, ale i veřejnosti proti humanizaci zdravotní péče je velmi silný. Pod jakýmikoliv články nebo příspěvky na sociálních sítích, které tematizují problematické chování odborníků a volají po větší vstřícnosti a lepší komunikaci, se hned objeví nejen strašlivé zážitky pacientů a pacientek, ale také agresivní výpady komentujících, kterým připadá, že veškerá péče je otázkou okamžitého rozhodování o životě a smrti a lékař se nemůže zdržovat ani obyčejným „Dobrý den, jmenuji se Konečný“.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!