E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Úzkost jako smyčka kolem krku. Můj zápas s obsesemi

03. leden 2020
76 792

Asi byste neodhadli, že trpím obsedantně-kompulzivní poruchou. Jsem mladá žena z většího města, mám práci, přátele, partnera. Ani ruce si nemyju častěji než vy. Přesto se u mě postupně rozvinula nemoc, která začala u podivných myšlenek a skončila u návyků, které mi málem zničily život.

Oknem dovnitř nesměle probleskává jarní slunce. Nervózně si poposedám v pohodlném křesle. Vedle mě sedí můj partner, povzbudivě mě drží za ruku, čekáme na příchod terapeutky. Očekávám od ní mnoho. Že mi pomůže vrátit do života pohodu a zbavit se úzkostí, které mě denně paralyzují a znemožňují mi spokojeně žít. Proč je se mnou partner? Tohoto typu terapie – takzvané kognitivně-behaviorální terapie – se většinou blízcí pacienta částečně účastní. Dostanou jasné pokyny, kdy a jak mu mají zamezit provádět ulevující rituály, které nemoc cyklí.

Už od dětství jsem byla úzkostnější typ člověka. Ráda jsem měla věci srovnané a pod kontrolou. Špatně ustlaná peřina mi působila lehký stres. Když jsem upustila deštník, musela jsem to udělat ještě třikrát – aby to byl sudý počet. Ale nikdy mě to extrémně neomezovalo. Ano, styděla jsem se. Když jsem potřebovala upustit deštník, udělala jsem to tak, aby to nikdo neviděl.

Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!