E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Úzkost jako smyčka kolem krku. Můj zápas s obsesemi

03. leden 2020
76 094

Asi byste neodhadli, že trpím obsedantně-kompulzivní poruchou. Jsem mladá žena z většího města, mám práci, přátele, partnera. Ani ruce si nemyju častěji než vy. Přesto se u mě postupně rozvinula nemoc, která začala u podivných myšlenek a skončila u návyků, které mi málem zničily život.

Oknem dovnitř nesměle probleskává jarní slunce. Nervózně si poposedám v pohodlném křesle. Vedle mě sedí můj partner, povzbudivě mě drží za ruku, čekáme na příchod terapeutky. Očekávám od ní mnoho. Že mi pomůže vrátit do života pohodu a zbavit se úzkostí, které mě denně paralyzují a znemožňují mi spokojeně žít. Proč je se mnou partner? Tohoto typu terapie – takzvané kognitivně-behaviorální terapie – se většinou blízcí pacienta částečně účastní. Dostanou jasné pokyny, kdy a jak mu mají zamezit provádět ulevující rituály, které nemoc cyklí.

Už od dětství jsem byla úzkostnější typ člověka. Ráda jsem měla věci srovnané a pod kontrolou. Špatně ustlaná peřina mi působila lehký stres. Když jsem upustila deštník, musela jsem to udělat ještě třikrát – aby to byl sudý počet. Ale nikdy mě to extrémně neomezovalo. Ano, styděla jsem se. Když jsem potřebovala upustit deštník, udělala jsem to tak, aby to nikdo neviděl.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!