E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Véčko je životní styl, co se vejde do kapsy i v roce 2021

22. říjen 2021
36 892

Stárnoucí mileniálové si stejně jako já budou pamatovat na jeden z největších trendů nultých let, který v sobě propojoval rostoucí vliv technologií na naše životy a opulenci módy: véčko. K otestování jsem dostala flip telefon pro nové tisíciletí, Samsung Galaxy Z Flip3. Když si odmyslíme nostalgii, má cool faktor i dnes?

Foto: Jana Patočková

Vyklápěcí mobily – véčka – byly vytouženými módními doplňky. Zlatý grál nultých let byla plochá a futuristicky působící Motorola Razr, tenká jako břitva (tehdy šlo skutečně o nejtenčí telefon na trhu), která přišla na trh v roce 2004 a je dodnes „zaklapávacím“ (tzv. clamshell) mobilem, který prodal celosvětově nejvíce kousků. Jeho unikátní vzhled tehdy navedl marketingové odborníky prodávat ho jako módní doplněk a povedlo se. Tenhle a další véčka znamenaly až do příchodu prvních smartphonů „módu“. Trendovaly ho celebrity jako Paris Hilton nebo její BFF Nicole Richie – samozřejmě, že v „hot pink“ verzích a se spoustou třpytivých kamínků.

Co myslíte, měla jsem ho? Ani náhodou. Nešlo o úplně levnou záležitost, upgradeovaná verze z roku 2006 vyšla na nějakých 9.000 Kč, což pro mě tehdy jako pro středoškolačku byla částka, u které jsem si nebyla jistá, jestli jí kdy vůbec budu schopná vydělat, natož utratit. Nakonec se mi povedlo ušetřit na jiný, starší model „véčka“ – nebyl tak trendy, ale rozhodně na něj – což tehdy bylo cool – šlo lepit kamínky, nálepky a věšet speciální přívěsky navržené přímo na véčkové telefony. Dnes k individualizaci smartphonů stačí většinou kryt, tehdy jste si mohli z telefonu udělat doslova chodící muzeum kýče. Bylo to skvělý, nebudu lhát. Zoomeři, o tohle jste sice přišli, ale zase máte lepší make-up skills. 1:1.

Foto: Jana Patočková

I’m such a flip-phone Carrie

RAZR kromě mě neměla třeba ani Carrie Bradshaw, se kterou toho jinak moc nesdílím. (Doteď přemýšlím nad tím, jak sex-columnistka mohla být tak prudérní, konzervativní a bez chuti objevovat a experimentovat.) Její přístup k technologiím je velmi podobný tomu mému. Carrie je bytostně závislá na svém MacBooku, každá změna ji děsí, ale co se týče telefonů, je vlastně nenáročná.

Mám to podobně – ideálně bych chtěla žít ve světě, kdy si už nikdy svůj MacBook nebudu muset aktualizovat, zamrzlá v časech s textovým editorem a prohlížečem. A s telefonem, který se jen tak nevybije, má Android a příjemně fotí. Jsem všechno, jen ne „techie“. Jsem konzervativně-nenáročný uživatel, který se bytostně nerad učí novým systémům a věcem. Jsem techno-boomer.

Foto: HBO

V Sexu ve městě Carrie vystřídá hned několik véčkových telefonů. Roztomilý stříbrný Samsung také hraje klíčovou roli v prvním filmu Sex and The City z roku 2008. Vyklápěcí telefon Carrie těsně před svatebním obřadem předá Charlottině dcerce, která ho schová, a Carrie se pak kvůli tomu u oltáře nepotká s panem Božským.

Carrie bere telefony jako funkční nástroj, který je tu jen tak mimochodem a jen, když ho potřebuje ona. Nepotřebuje za každou cenu předvádět nové modely, na to má boty a kabelky. A nepotřebuje ani, aby její telefon uměl všechno – od her přes maily po vytírání podlahy… Je vlastně tradicionalistka, která používá pevnou linku a telefonní budky a mobil si pořídí, až když už opravdu není zbytí. I její chudák Samsung nakonec po nepovedené svatbě skončí ve vlnách Mexického moře…

Foto: Jana Patočková

Véčko i po třicítce

Véčko pro moje já po třicítce znamená nostalgii. A taky opatrné studování toho, jak nezvyklé je ohnout vejpůl smartphone. Jen si to zkuste – je to zvláštně uspokojující. Samsung Galaxy Z Flip3 spojuje to nejlepší z nostalgie (barvy, oblý tvar, který připomíná legendárního Gameboye) a z technologií. Těm já sice rozumím podobně jako přípravě odpalovaného těsta (tzn. vůbec), ale ke štěstí mi stačí několik funkčních foťáků, které zvládnou vyfotit hezky selfičko, moje kočky, oběd a večírek, a taky fakt, že uvnitř najdu všechno, co je mi pohodlné.

Co se týče reminiscence na doby, kdy byl telefon módním doplňkem par excellence, je tu zábavný kryt s prstýnkem, který odvážným dovolí předvádět telefon na jednom prstu. Maximem odvahy z mé strany bylo vyvenčit véčko na premiéru filmu Zrcadla ve tmě a na následný večírek, pořídit pár hezkých a mraky rozmazaných fotek (za to nemohl telefon!) a neztratit ho.

Ukázat, že nultá léta jsou zpátky a telefon může být zase cool, aniž by to bylo vesměs nudné jablíčko, se Samsungu daří v kampani, do které zapojila třeba K-Popové miláčky BTS nebo tanečníka a zpěváka Todricka Halla, známého díky porotcování a choreografování světového fenoménu reality soutěže RuPaul’s Drag Race. Ten pak do spotu, kde nechybí ani drag queen La Ganja Estranja, předělal vlastní písničku „Nails, Hair, Hips, Heels“. Nemohly by se takhle vtipné reklamy dělat i u nás, prosím?

Flipovací telefony jsou prostě zábavné. A nejen to. Umí všechno, co dokáže jakýkoli jiný smartphone. (Takže všechno.) A možná, že s návratem módy nultých let je načase, aby se z telefonů staly zase na chvíli hravé a trochu módní doplňky a pomocníci, nejen technologické fetiše.

Můj verdikt

Intuitivní ovládání pro všechny, kdo jsou zvyklí na systémy Android, navíc vylepšené nástavbou One UI, která podporuje snadnost a individualitu používání. 

Velikost! Po „pádlech“ velikosti menších tabletů je tu konečně mobil, který si doslova můžete strčit do kapsy nebo mini kabelky! To je pro mě konečně technologická evoluce správným směrem. Nepotřebuju, aby můj telefon uměl úplně všechno, ale potřebuju, aby se mi pohodlně vešel kamkoli!

Foťák, které opravdu skvěle fotí i natáčí

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Z Flip3

Kompaktní provedení
Chytrý telefon standardní velikosti, jenž složíte i do malých kapes. Vizuálně nádherný, 4,2" skládací kompaktní design umožňuje jedinečnou přenosnost, ať už jej s sebou vezmete kamkoliv.

Ikonický vnější displej
1,9" vnější displej zobrazuje různá oznámení a umožní vám s nimi intuitivně pracovat.2 Také lze pořizovat selfies pomocí dvojitého zadního fotoaparátu a vnější displej vám ihned zobrazí jejich náhled.

Zvýšená odolnost vnějších materiálů
Telefon Galaxy Z Flip3 5G je vyroben za použití zatím nejsilnějšího Armor hliníkového rámečku na našich skládacích zařízeních. Chrání panty, takže jej můžete bez obav rozložit a zaměřit se na důležitější věci. Přední a zadní kryt Galaxy Z Flip3 disponuje vůbec nejodolnějším sklem z celé rodiny zařízení Galaxy.

Režim Flex
S režimem Flex pořídíte fotografie mnohem snadněji. S vestavěným stabilizátorem telefonu stačí nastavit úhel, poodstoupit a pořizovat selfies bez nutnosti držet telefon v ruce.3

Odolnost proti vodě
Galaxy Z Flip3 je první skládací smartphone s certifikací voděodolnosti IPX8 na světě. Ve sladké vodě do hloubky 1,5 metru vydrží až 30 minut.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s