E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Vtipná ušanka k ležérním outfitům, barevný přehoz jako šála. Přehled módních doplňků, které zahřejí

04. prosinec 2022
17 735

Hlavní funkce zimních doplňků je samozřejmě ochránit nás před chladem. Odhalená hlava, uši, krk nebo ruce jsou místa, kterými ztrácíme hodně tělesného tepla. Doplňky ale zároveň stylově doladí váš outfit. A tahle funkce nemusí být o nic méně důležitá. Podívejte se na inspiraci, jak se dá ozvláštnit šatník praktickými drobnostmi.

Foto: Nejjednodušší je narazit obyčejného kulicha, ale správně zvolená pokrývka hlavy může být i skvěle stylová. Shutterstock

Na krk 

Šála nebo šátek je doplněk, který citelně zahřeje. Zároveň je to ideální stylotvorný prvek. Nosí se malé i velké, schované po kabátem nebo rozprostřené na ramenou. Velká šála, jakou má na fotce instagramerka Holly, je spolehlivý kousek do té největší zimy – když je zle, omotáte ji kolem hlavy, krku a zbyde vám i na ramena. Když zrovna tolik nemrzne, stačí ji jen tak přehodit a nechat povlávat kolem sebe.

S podobnými velkými, huňatými šálami se roztrhl pytel, najdete je prakticky ve všech obchodech. Jejich nevýhodou je, že se na nich dělají žmolky – doporučuji pořídit si odžmolkovávač, který se ostatně hodí i na údržbu svetrů. A výhody obřích šál jsou jasné: krásné barvy, hřejivost a schopnost oživit i ten nejobyčejnější outfit.

Velká šála je pro vás málo? Pořiďte si rovnou pončo nebo přehoz. Je to, jako zabalit se do deky, a je úplně jedno, jestli se chystáte do města, nebo na procházku do přírody.

Německá designérka Bärbel Salet navrhuje a vlastnoručně plete neuvěřitelně vzorované šátky. Kdo plete, ví, že je to zábava pro velmi trpělivé, výsledkem je ovšem malé umělecké dílo. Krásně vzorované šály a plédy z kvalitních materiálů se ale dají i koupit, když trochu zapátráte. 

Velmi stylový doplněk je vlněný šátek s potiskem a třásněmi – takové nosívaly naše prababičky a dodnes se nosí ke krojům. Nejlépe vypadá, když ho necháte vyniknout v jednoduchém outfitu, třeba přehozený přes černé nebo šedé šaty. Podobné šátky se vyrábějí v mnoha slovanských zemích, například v Polsku, Maďarsku nebo na Ukrajině.

Na ruce 

Ačkoli nemám ve zvyku nikomu vnucovat, co by měl nosit, v takové rukavičkářské velmoci, jako je Česko, by byla vyloženě škoda nosit ožmolkované akrylové rukavice z fast fashion obchodu. Výroba kožených rukavic u nás má tradici, ve které stále pokračují firmy jako Napa Dobříš, Kreibich, Junek, Špongr nebo Bohemia Gloves. Koupíte u nich rukavice v nejrůznějším provedení a snad všech myslitelných barvách, zimní modely s vlněnou podšívkou ale nejsou jen na parádu – skutečně zahřejí.

Máte radši palčáky, ve kterých jsou vaše prsty pěkně pohromadě a lépe drží teplo? I ty se dají pořídit v kvalitním koženém provedení se zatepleným vnitřkem. Naimpregnovaná kůže se navíc nepromáčí ani při koulování.

A jestli chcete něco opravdu neobvyklého, pořiďte si chlupaté bezprsťáky. Můžete v nich pohodlně držet mobil nebo kelímek se svařákem, a když prsty začnou vychládat, schováte je do kožichu.

Nenosíte kůži, nebo prostě máte raději pletené rukavice? Sice promoknou, ale mají i své výhody – jako je nízká cena a fakt, že se dají vyprat. 

Velmi trendy jsou teď skandinávské palčáky s vyplétanými vzory a obrázky. Švédská pletařka Josefin Sandström už upletla desítky párů a já ji chápu: dívat se, jak vám pod rukama přibývá krásný vzor, má vyloženě terapeutické účinky. Jestliže ve vás pletení vyvolává spíš frustraci, můžete si takové rukavice i koupit nebo objednat.

Na hlavu 

Bez čepice nebo aspoň čelenky to v zimě nejde, to ví každý, kdo už si někdy uhnal zánět dutin nebo mu aspoň pořádně vymrzly uši. Nejjednodušší je narazit obyčejného kulicha, ale správně zvolená pokrývka hlavy může být i skvěle stylová. Jean-Philippe Cliche, kanadský návrhář pletených doplňků, si na letošní zimu vymyslel ušanku, která se hodí jako vtipná třešnička na dortu k ležérním outfitům. Třeba ve svítivě zeleném provedení.

Jestli patříte k lidem, kteří potřebují mít zabezpečený každý vykukující centimetr hlavy a krku, bude pro vás nejlepší kukla. Ta zastane jak čepici, tak šálu, a kdybyste se přehřívali, jednoduše ji stáhnete jako kapuci. 

Největší problém kulichů spočívá v tom, že se nehodí k elegantnímu oblečení. Šaty, klasický kabát a čepice s bambulí, to prostě nejde dohromady. Pro tyhle případy potřebujete baret, nadčasovou pokrývku hlavy, kterou mohou nosit ženy i muži. Prodávají se pletené i plstěné a běžně se seženou ve spoustě neutrálních i zářivých barev. Dají se nosit na mnoho způsobů, stažené přes uši nebo jen tak ležérně „na Francouzku“.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s