E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Premiantka: Zakázaný vztah učitele a studentky jako by zamrzl v čase

Ve vztahu učitel–žák je držitelem moci vždy ten první uvedený. Navenek jednoznačná dynamika nedává záminku k pochybnostem a polemice. Přesto filmařům již po desetiletí slouží coby inspirace pro erotické thrillery (Nebezpečné hry), provokativní psychologická dramata (Pianistka) i satirické komedie (Kdo s koho). Ve filmu Premiantka, vstupujícím nyní do českých kin, svádějí nerovný mocenský zápas Martin Freeman a Jenna Ortega, známá ze seriálového hitu Wednesday.

Foto: Se svolením Lionsgate

Jednadvacetiletá americká herečka hraje středoškolačku, kterou už její jméno situuje do pozice lákavého objektu – Cairo Sweet. Žije kdesi v Tennessee, v honosném sídle svých bohatých rodičů, kteří věčně cestují po světě. Momentálně jsou v Bombaji a Cairo má celou zlatou klec pro sebe. Je mimořádně inteligentní a sebevědomá. Nechybí jí nic kromě vzrušení. Chtěla by se zamilovat, něco zažít a dospět. Alespoň to říká v květnatém voice-overu, který doprovází celý film. První záběr prozrazuje, že její slova jsou zároveň textem knihy, kterou píše.

Z toho vyplývají dvě skutečnosti. Zaprvé: Cairo by chtěla být spisovatelkou. Zadruhé: události, které uvidíme, je třeba brát s rezervou. Přinejmenším ty z nich, které doprovází hrdinčin mimoobrazový komentář, mohou být literárně přibarvenou verzi toho, co se opravdu stalo. Jisté je jedno. Snaživá studentka si jako svého průvodce do světa dospělých vybrala učitele literatury, plus minus padesátiletého pana Millera (Martin Freeman). Proto je také původní název Premiantky stejně přímočarý jako vše ostatní ve filmu – „Millerova holka“.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!