E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Hudba je jako zbraň, říká zpěvačka Alina Pash. Rebelku z ukrajinské vsi pravidla nebaví

Čerpá z tajemných tradic Zakarpatské Ukrajiny a polozapomenutých písní svých předků. Zpěvačka Alina Pash se ale nebojí namixovat ukrajinský folk s ryze současnými žánry, jako je rap nebo pop. Od chvíle, kdy ruské tanky vtrhly do její rodné země, se snaží prostřednictvím své hudby ukázat skutečnou krásu míst, v nichž jsou stále živé legendy o čarodějnicích a upírech. „Umění je jako zbraň, která slouží k tomu, aby se lidé probudili a viděli pravdu,“ říká v rozhovoru pro web Heroine.cz.

Ukrajinská zpěvačka Alina Pash kombinuje tradiční kulturu s moderními žánry.Foto: Se svolením Aliny Pash

Při poslechu vaší hudby jsem často narážela na slovo bitanga. Rusínsky to znamená něco jako rebelka. Jak tahle přezdívka vznikla a co pro vás znamená?

To byl pro mě začátek všeho. Občas mi tak říkával můj děda, když jsem zlobila. Ta přezdívka se mi ale vlastně moc líbila, protože v sobě mám kus rebelky a ráda překvapuju. Připadá mi, že pokud tuhle postavu uvnitř máme, měli bychom ji využít k něčemu dobrému. Chtěla jsem být bitangou hudebního průmyslu a zejména toho ukrajinského, protože mi připadalo, že v něm nemáme moc lidí, kteří jsou ochotni experimentovat a dělat něco nového. A to včetně věcí, které mohou být pro určitou část publika nepříjemné a otevírají nová témata. Proto jsem tuhle nálepku přijala a začala dělat hudbu v novém stylu, který kombinuje tradiční ukrajinské rytmy s progresivnějšími styly, jako je R&B, hip hop, EDM nebo elektronická hudba. Neumím se zařadit do jedné škatulky, ale když už musím, říkám své muzice future folk hop. Míchám v ní dohromady také své ukrajinské, rusínské, židovské a rumunské kořeny: chci je všechny ukázat, dát jim prostor. K tomu je hudba skvělým prostředkem.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!