E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
Heroine.cz

Než skončí léto: film o zamilovaných teenagerech, který se dokáže vyhnout snad každému klišé

08. červenec 2020

„Troufnu si tvrdit, že jeden z mých nejsilnějších filmových zážitků loňského podzimu je snem každého distributora – o vážných životních věcech vypráví s šarmantní originalitou, sympatickým humorem a podmanivou dávkou lidskosti,“ říká umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och o filmu Než skončí léto, který 9. července uvádí do kin distribuční label KVIFF Distribution.

Foto: Z filmu Než skončí léto. Zdroj: Aerofilms

Hlavní hrdinkou filmu Než skončí léto (Babyteeth) je šestnáctiletá Milla, která se zamiluje do průšviháře Mosese. Pro její rodiče je to noční můra, první láska ale probouzí v nemocné dívce novou chuť do života a její energie a touha objevovat otočí celou rodinu vzhůru nohama. Morální poučky letí do koše a Milla svému překvapenému okolí ukazuje, jak prožít každou minutu naplno.

Snímek australské režisérky Shannon Murphy se stal diváckým hitem loňského festivalu v Benátkách, odkud si odnesl několik cen. Od té doby sbírá nadšené ohlasy od diváků i kritiků po celém světě.  Ti na něm oceňují především vynikající herecké výkony, lehkou a energickou režii a originální scénář. „Než skončí léto je film plný spontánnosti, humoru a překvapení, ale hloubky i emocí. Je to ohromující debut, který se vyhýbá snad každému klišé, které byste u snímku s tímto tématem čekali,“ napsala redaktorka serveru RogerEbert.com Sheila O’Malley. Film zaujal i dramaturgy karlovarského festivalu, kteří jej zvolili jako zahajovací snímek přehlídky TADY VARY ve vašem kině.

Film je adaptací úspěšné divadelní hry dramatičky Rity Kalnejais. „Už při prvním čtení mě příběh neskutečně dojal, ale také mě velmi zaujala dynamika mezi jednotlivými členy rodiny i lidí mimo základní rodinu, kteří pronikají do jejich životů. Tón hry byl podle mě jedinečný, a tak jsem se do toho rozhodla jít,“ říká režisérka Murphy a dodává: „Nejsem sentimentální. Podle mě lidé na příkoří, která se jim dějí, zpravidla nereagují sentimentálně. Nechodí a neříkají: ‚Podívej, jak jsem nemocný, jak jsem smutný, nechtějí být litováni.‘ Chtěla jsem, aby postavy byly autentické. V tom příběhu je spoustu radosti a humoru, a díky tomu je podle mě velmi upřímnou zpovědí o tom, jaké to je být zamilovaným teenagerem a jaké to je čelit takovéto výzvě.“

Hlavní postavu Milly ztvárnila mladá talentovaná herečka Eliza Scanlen, která loni zazářila v seriálovém hitu Ostré předměty a ve snímku Grety Gerwig Malé ženy. V rolích rodičů se představí Ben Mendelsohn (Outsider, Nejtemnější hodina) a Essie Davis (Hra o trůny, Babadook). Představitel Mosese Toby Wallace získal za svůj výkon ve filmu Než skončí léto na festivalu v Benátkách Cenu Marcella Mastroianniho pro nejlepšího mladého herce.

/Heroine je mediálním partnerem společnosti Aerofilms, která je spolu s Českou televizí a Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary součástí distribučního labelu KVIFF Distribution/

Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu