E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Interrupce je zdravotní péče. Hrozí konec legálních potratů i u nás?

06. květen 2022
11 196

Zatímco v Česku většina z nás bere právo na potrat jako naprostou samozřejmost, v USA to tak jednoduché není. Vzrůstající vlna populismu, konzervatismu a mizogynie už v několika amerických státech omezila základní lidské právo na legální a bezpečný přístup k interrupci. Jakmile jsou potraty zákonem zakázány, dochází k mnoha zbytečným úmrtím. Skupinám, které jsou v odporu k potratům nejhlasitější, jde málokdy o právo plodu na život – jde jim hlavně o moc, kontrolu a nadvládu nad ženskými těly i osudy.

Pokud by pro-life hnutím šlo o důstojný život žen a rodin, současná sociální politika USA by vypadala úplně jinak. Z uniklého návrhu Nejvyššího soudu USA vyplývá, že v současnosti drtivě konzervativní sestava uvažuje o zrušení rozhodnutí v případě Roe vs. Wade, který prakticky zlegalizoval právo na potrat v USA.

Na rozdíl od práva kontinentálního (evropského), které známe z Česka, anglosaské (nebo také angloamerické) právo, které vzniklo ve středověké Anglii, je založeno primárně na precedentu. Jakmile soud v nějakém případě rozhodne ve prospěch jedné strany, v jakémkoliv dalším obdobném případě mohou právníci argumentovat, že „když to šlo tehdy, proč by to nešlo teď?“.

I v Česku sílí konzervativní a ultrapravicové vlivy. Vzpomeňme nedávnou kauzu okolo Hnutí pro život a Aliance pro rodinu.

I proto bylo přelomové rozhodnutí Nejvyššího soudu v případě z roku 1973 označovaném jako Roe vs. Wade (Norma McCorvey, v soudním případu známá jako Jane Roe, vs. Henry Wade), ve kterém právníci na straně Roe argumentovali, že díky čtrnáctému dodatku americké Ústavy (který má chránit americké občany proti diskriminaci) má jejich klientka právo na rozhodnutí, zda chce potrat podstoupit, nebo ne. 

Zatímco texaský soudní dvůr toto právo Roe zamítl, právníci dohnali případ až k Nejvyššímu soudu, kde soudci rozhodli ve prospěch Roe, a díky tomu ve své podstatě zlegalizovali v rámci anglosaského právního systému právo na interrupci.

Právo na život? Antipotratová revoluce jím ve skutečnosti pohrdá

Kauza

Kdo má vlastně s potraty problém?

Zatímco drtivě ateistické Česko se (zatím) s nějakými velkými legálními změnami v oblasti potratových zákonů nepotýká, to samé se rozhodně nedá říct o okolních zemích. I v Česku sílí konzervativní a ultrapravicové vlivy (za všechny vzpomeňme nedávnou kauzu okolo Hnutí pro život a Aliance pro rodinu), ale díky stále silné sekularizaci Čechům, kteří můžou mít dítě, nebezpečí, že nebudou moci podstoupit legální a hlavně bezpečný potrat, tolik nehrozí. 

Pokud se ovšem podíváme na Polsko nebo Maďarsko, kde populistická, ultrapravicová a konzervativní nálada dlouhodobě posiluje, můžeme vlastně děkovat jakýmkoli nadpřirozeným entitám, že situace v Česku není tak tristní. Ačkoliv i na naší domácí půdě existují instituce (včetně již zmiňované církve), které pokládají právo plodu na donošení a potažmo narození za posvátné, tento názor není nijak legálně ukotven v právním řádu.

Zatímco v Polsku byl faktický zákaz interrupcí uzákoněn v roce 2020 a v reakci na to vznikla například u nás iniciativa Ciocia Czesia (možno přeložit jako Teta Češka), jež pomáhá Polkám, které se potřebují dostat k bezpečným interrupcím. Velké rozhořčení vyvolal například případ Polky, která zemřela při kritickém těhotenství s dvojčaty, kdy lékaři čekali příliš dlouho, až přestane bít srdce i druhému plodu. Netrvalo dlouho a kromě obou dětí zemřela i jejich matka, právě nejspíše kvůli pozdnímu lékařskému zákroku. Tyhle případy názorně ilustrují, jak poškozující může omezování přístupu k legálním interrupcím být. 

Možný konec Roe versus Wade?

Serveru Politico se 2. května 2022 podařilo získat přístup k uniklému dokumentu Nejvyššího soudu Spojených států, ve kterém soudce Samuel Alito v rámci dalšího případu doslova píše: We hold that Roe and Casey must be overruled. Neboli: Věříme, že případy Roe a Casey musejí být přehlasovány. Zatímco většina Američanů sledovala přehlídku bohatství a luxusu na plese Met Gala, málokdo tušil, že ve stejné chvíli se právě tvoří přelomové rozhodnutí ohledně lidské tělesné integrity.

Měla by se dostupnost interrupcí v Česku omezit?

I přesto, že stále není jisté, kdo onen dokument „vypustil“, Nejvyšší soud se k němu zatím oficiálně staví velmi neutrálně a tvrdí, že jde pouze o návrh, který může být kdykoli smeten ze stolu. 

Pokud jde ovšem o přístup k bezpečným a legálním potratům, USA jsou jednou z mnoha zemí na světě, kde jsou ženy – primárně ženy jiné barvy pleti, ženy chudé nebo jinak znevýhodněné – často donuceny uchýlit se k nebezpečným metodám přerušení těhotenství, což v mnoha případech vede ke zdravotním komplikacím a někdy i úmrtí. 

To je také častý argument odpůrců omezování interrupcí: Zákaz potratů nevymýtí potraty. Pouze donutí těhotné volit nebezpečné metody. Jakýmsi neoficiálním znakem pro-choice hnutí (v Americe se tak označují lidé, kteří vyznávají názor, že lidé by se měli svobodně rozhodovat o svém těle) pak bývá kovové ramínko, které někdy používají těhotné ženy k násilnému ukončení těhotenství bez přítomnosti lékaře a v nehygienických podmínkách.

Máme mít strach? Máme mít vztek? Co můžeme dělat?

Pokud i po přečtení tohoto článku máte pocit, že rozhodnutí o vašem těle by měla činit skupina lidí, kteří s největší pravděpodobností nikdy těhotní nebudou, nikdy se neocitnou v situaci matky samoživitelky ani se nestanou obětí incestu nebo znásilnění, ze kterého si oběť odnese nechtěný plod, pak vás nejspíš už nepřesvědčí žádný argument.

Interrupci považujeme za zdravotní péči, na kterou by měl mít každý, kdo ji potřebuje, právo.

Lidem, kteří jsou proti potratům, samozřejmě nemůžeme jejich názor zakazovat. Především je nikdo nenutí potrat podstupovat. Ale zakazovat lidem určitý zdravotní výkon, který jim může zachránit život (jak fyzicky, tak i psychicky), je neuvěřitelně nefér a zasahuje to do svobodné integrity lidského těla.

Jestli chce pro-life hnutí diskutovat o ochraně života, může tak činit v okamžiku, kdy přestane mít starost pouze o nenarozené plody, ale začne podporovat rodiče a donošené a narozené potomky. Kdy budou nastaveny sociální záchranné sítě, které zaručí, že sólo matky neskončí na ulici s mizerně nízkou mateřskou nebo že alimenty budou vymahatelné a v důstojné výši. Kdy zaměstnavatelé přestanou diskriminovat ženy, které se pro rodičovství rozhodnou; kdy nebudeme penalizováni za to, že jsme si jednou (dvakrát, třikrát…) nedali při sexu dostatečný pozor. Interrupci považujeme za zdravotní péči, na kterou by měl mít každý, kdo ji chce, právo.

V USA se již zvedla velká vlna odporu proti tomuto rozhodnutí, konají se demonstrace a protesty. I když nám můžou Spojené státy přijít daleko, nezapomínejme, že k podobnému rozhodnutí už došlo v sousedním Polsku. A pokud se nevymezíme dostatečně brzo, je jen otázkou času, kdy se tato ultrakonzervativní vlna vzedme i u nás.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s