E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Čekání na seriál s kentaury, konec válek a radost z obyčejných věcí. Na co se těší české osobnosti

01. leden 2023

Příchod nového roku je vždy důvodem k oslavám. V uplynulých 12 měsících jsme sice byli svědky ruské invaze na Ukrajinu nebo pokračujícího útlaku práva polských žen na interrupci, rok 2023 ale chceme v redakci Heroine.cz otevřít pozitivně. Oslovili jsme proto osobností z řad českých umělkyň, aktivistů nebo političek a položili jim jednoduchou otázku: Na co se nejvíc těšíte v nadcházejícím roce? Přečtěte si jejich odpovědi.

Foto: Anna Kovačič

Kateřina Šimáčková, soudkyně Evropského soudu pro lidská práva

Obávám se, že příští rok bude pokračovat ruská agrese na Ukrajině, řada lidí bude mít vážné sociálně ekonomické starosti, lidská práva budou nadále porušována, zvířata budou dále trpět ve velkochovech a klimatická situace se bude zhoršovat. Přes to všechno věřím v dobro v lidech a těším se na všechny projevy solidarity, laskavosti a odvahy, které zmíněné výzvy vyvolají a které se určitě uskuteční i v příštím roce. A vyzývám čtenářky Heroine k proaktivnímu sesterství a podpoře ostatních žen (a samozřejmě i dětí, mužů a ostatních).

Foto: Michal Pitoňák

Michal Pitoňák, výzkumník a předseda spolku Queer Geography

Vyjde report k naší nové studii Být LGBTQ+ v Česku 2022. Bude to dosud nejdetailnější vhled a porozumění situace LGBTQ+ lidí v Česku. Na jednu stranu se na to těším, protože je za studií velký kus práce, ale na druhou stranu vím, že v ní obsažená data nebudou veselá a ukážou, jak moc práce nás v této oblasti čeká. Jsem ale nadějeplný, neboť si myslím, že díky současné zmocněnkyni pro lidská práva budeme moci konečně předložit vládě ke schválení i novou strategii rovnosti a odstraňování bariér důstojného života LGBTQ+ lidí u nás. Mohl by být také zrušen právní požadavek na de facto kastraci trans osob při úřední tranzici. Zároveň doufám, že budeme mít konečně první prezidentku!

Foto: Eliška Sky

Klára Svobodová, spisovatelka, blogerka a Moje Heroine 2022

V roce 2023 se moc těším na další a poslední sérii Carnival Row. Neuvěřitelně estetického fantasy seriálu, ve kterém se vedle lidí pohybují i víly, kentauři a satyrové. Jeho nádherná výprava a atmosféra jdou skvěle na ruku mému předsevzetí nedřít se tolik, občas se zastavit a nechat se oslovovat a povznášet krásnými věcmi. Mimo svůj nerdský píseček upřímně doufám, že se podaří zvrátit dost děsivý vývoj v oblasti potratů od stahujících se smyček kolem ženských reprodukčních práv směrem ke svobodě a že si konečně přestaneme hrát na „Co by, proboha, ještě chtěli?!“ a prostě LGBTQ+ lidem přiznáme stejná práva, jako máme všichni. Pokud máme mít plaketu za věrnost, ať mají šanci všichni. Jo a taky mi nejspíš vyjde pokračování knihy Těhotnej Buddha!

Foto: Tomáš Cetkovský

Adéla Šípová, senátorka

Ze všeho nejvíc by mě potěšil konec války na Ukrajině a obnova míru. Denně jsem v myšlenkách s ukrajinskými rodinami, které statečně odolávají válce, zimě, nedostatku a nejistotě. Přeji si, aby se ukrajinské rodiny co nejdříve znovu spojily a mohly v klidu začít obnovovat svou zem. Není totiž nic horšího než válka, bezmoc, ztráta nejbližších nebo strach, zda jsou v pořádku. Těším se tedy, až ta hrůza skončí. Věřím, že poučení z Putinova teroru postupně nastartuje obrodné procesy i v jeho zemi a v Bělorusku. A povede evropské političky, politiky a také byznysmenky a byznysmeny k větší obezřetnosti při rozhodování o spolupráci se zeměmi, kde nevládne demokracie. Musíme se zaměřit na odolnost demokracie. V oblasti národní legislativy se těším na naplňování slibů vlády v oblasti rovnosti žen a mužů. Například na obnovu jednání ohledně ratifikace Istanbulské úmluvy nebo snahy o odstraňování překážek ženám při seberealizaci. Jsme „zásobárnou“ kvalifikovaných žen, které příliš dlouho držíme doma. I matky totiž chtějí využívat své vzdělání a dovednosti. Musíme zajistit ženám větší flexibilitu. Věřím, že vládní sliby budou naplněny. V osobním životě se těším na úplně obyčejné věci a na všechno kolem svých dětí. Jejich pokroky a zážitky mě naplňují štěstím zcela nejvíc.

Foto: Zdroj: Klára Kalibová

Klára Kalibová, advokátka v organizaci In IUSTITIA

Pro rok 2023 si přeji konec války na Ukrajině, a to hned zkraje roku. Odvahu evropských a českých lídrů pomoci Ukrajině s rekonstrukcí a udržením míru. A na domácí půdě zlepšení právní i praktické ochrany lidem vystaveným předsudečnému násilí.

Foto: Jana Plavec/Prague Pride

Kryštof Stupka, aktivista za práva LGBTQ+ lidí

V příštím roce chci pokračovat v obhajobě lidských práv, rovnosti LGBTQ+ lidí a řešení klimatické krize. Svou přidanou hodnotu vidím především v zapojování mladých lidí napříč naší společností do řešení těchto otázek. Proto se chci soustředit na budování sítě mladých lidí, kterým záleží na rovnosti a lidských právech. Za tímto účelem zakládám spolek Mladí za rovnost. Chceme pořádat akce a kampaně zaměřené na Gen Z s cílem vzdělávat a inspirovat lidi kolem nás. Rád bych tím motivoval další mladé lidi k boji za rovnost a lidská práva, a to včetně práva na příznivé životní prostředí, které věřím bude v příštím roce víc a víc rezonovat. Kromě práce a aktivistko-advokačních činností se chci dál věnovat i svému vzdělávání k posílení svého profilu v oblasti lidských práv, abych mohl lépe dělat to, co dělám, a předával své vědomosti dál.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Profesorka Milena Králíčková, rektorka Univerzity Karlovy

Mám-li zmínit pracovní rovinu, tak se moc těším na akce, které budou pořádat naši studenti, studentky a vyučující nejen pro univerzitu, ale hlavně pro veřejnost. Řada z nich bude probíhat v pražském Kampusu Hybernská. Kromě popularizace nejnovějších vědeckých poznatků či prezentace pro společnost přínosných oborů to bude pochopitelně i velmi důležité a aktuální téma udržitelnosti. Dále se těším v příštím roce na to, že Univerzita Karlova bude hostit kromě řady mezinárodních vědeckých a vzdělávacích konferencí také setkání vysokoškolských ombudsmanek a ombudsmanů ENOHE 2023. A pokud bych mohla vyslovit i jedno přání: Ať je příští rok rokem ukončení válečných konfliktů po celém světě.

Foto: Anna Kovačič

Jasmína Houdek, instruktorka Moderní sebeobrany a Moje Heroine 2021

Vypadá to, že v roce 2023 dotáhneme k realizaci velmi důležitý projekt, opravdový gamechanger: Moderní sebeobrana bude součástí školních osnov. Těším se, že místo kotoulů a biflování hloupostí se naše děti naučí, jak se bránit proti šikaně, obtěžování, nátlaku, závislostem a všem formám násilí. Jdeme zastavit násilí ještě předtím, než stihne napáchat škody. Jedna z nejčastějších reakcí, kterou po kurzech od dospělých lidí slyšíme, totiž je: „Kéž bych tohle věděl/a dřív…“. Těším se na to, že až vám příští rok přijde pozvánka na kurz Moderní sebeobrany od vaší školy, tak se tam vaše děti dozvědí to, co my zjišťujeme až dnes: svět bez násilí je možný.

Foto: Štěpán Svoboda

Eliška Podzimková, výtvarnice

Příští rok mě čeká projekt, na který se už dlouho těším. S přítelkyní Julií jsme se rozhodly zpracovat naši oblíbenou Tanzanii do knížky. Zároveň ji doplní krátký seriál, a hlavně interaktivní výstava, skrze kterou se pokusíme zprostředkovat to, co nás v Africe tak upoutalo. Teď jsme zatím u psaní. Jen aby bylo jasno, opravdu si nechceme hrát na spisovatelky, takže nečekejte žádnou sofistikovanou beletrii ani poetické slovní přesmyčky, za které by se nestyděl ani Vladislav Vančura. Prostě píšeme, co nám projede hlavou a jak vnímáme místo, který nám tak přirostlo tam, kde tluče v hrudníku ten sval. Bílý pláže a nejlepší maracuja na světě tomu samozřejmě přidávají, ale to jsou malý věci, jak říká můj kámoš Kubík. Jsou to hlavně lidé, kteří jsou otevření a přátelští. Nemají toho mnoho, a přesto jsou z našeho pohledu šťastnější. Starostí mají možná méně, zato o dost zásadnějších. Váží si jídla a pitné vody. Milují svoji kulturu a jsou na ní pyšní! Rádi se jí chlubí a nezdá se, že by vymírala, ba naopak. Jsou pohostinní, usmívají se a jsou slušní, když vy jste slušní k nim. Za ty čtyři návštěvy téhle země mi toho dali víc než mnoho.

Foto: Petr Bittner

Petr Bittner, komentátor Deníku Referendum

Na roku 2023 mě nejvíc láká ta přímočarost, s jakou smete do propasti dějin ten příšerný rok 2022 – to je ostatně ústředním motivem již několik posledních let v řadě. Pokud nám věci kolem v uplynulém roce opět ukázaly, jak rychle a dramaticky se umí zhoršit, vidím v tom i jeden pozitivní faktor – ukazuje se, že věci se umí především rychle a dramaticky MĚNIT. Pro řadu lidí se v posledních letech stal život těžším – i pro ně se ale věci mohou zvrtnout v něco lepšího, jen je třeba vytrvat a věřit. Nic jiného stejně nezbývá. A tak vykopávám: Ukrajina vyhraje válku, uzákoníme manželství pro všechny, všude po světě vyhrají progresivní síly a budeme mít ženskou prezidentku. A pokud ne, tak příště.

Foto: Nicol Hoangová

Apolena Rychlíková, dokumentaristka a novinářka

Příští rok se těším na úplně obyčejné věci. Čas strávený s dětmi, pečování o vztahy s blízkými, radost z práce, tvorby, přemýšlení. Jako každý nový rok budu doufat v lepší svět pro všechny zranitelné a ostrakizované, v méně rasismu, šovinismu, sexismu, násilí. A samozřejmě v konec války na Ukrajině a spravedlivé potrestání ruských válečných zločinů – to je pochopitelně momentálně to opravdu nejdůležitější.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s