E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Zapůjčení vozu jako podpora pro samoživitelky. Nová iniciativa chce řešit jeden z palčivých problémů znevýhodněných skupin

Zpřístupnit mobilitu samoživitelkám a dalším znevýhodněným skupinám. Takový cíl si klade společná iniciativa platforem HoppyGo a Znesnáze21 s názvem Ženy auta půjčují. Lidem v tíživé životní situaci umožní zapůjčit si zcela zdarma vůz s plnou nádrží.

Lucie sama vychovává pětiletého syna Vaška, který bojuje s vývojovou poruchou motorických funkcí, částečným postižením dolních končetin a poruchou učení. Vedle péče o něho zvládá pracovat na poloviční úvazek, což ale dvoučlenné domácnosti nezajistí dostatečný příjem. Už delší dobu je Lucie příjemkyní pomoci na dárcovské platformě Znesnáze21. Nově má šanci se přes ni dostat i k bezplatnému zapůjčení vozu, jehož nákup ani provoz si sama nemůže dovolit. „Auto bych využila při cestách za doktory a na rehabilitace. Konečně bychom mohli jezdit i na hipoterapie nebo na plavání,” říká k tomu Lucie. 

Podpora z více zdrojů

Iniciativa Ženy auta půjčují má takto pomáhat individuálním příjemcům z ověřené databáze Znesnáze21, především ženám samoživitelkám a také neziskovým projektům, například Fondu ohrožených dětí Klokánek, k dostupné a udržitelné mobilitě skrze platformu pro sdílení vozů HoppyGo. Ta pomocí aplikace spojuje soukromé majitele aut se zájemci o jejich pronájem. Lze si přes ni půjčit nejrůznější typy vozidel pro všechny příležitosti, ať už je to stěhování, pracovní pohovor na druhém konci republiky, víkendový výlet či jiný účel cesty. Za běžných okolností lidé za pronájem vozů samozřejmě platí. V rámci zmíněné iniciativy je pro příjemce pomoci zapůjčení auta včetně kompletního pojištění a plné nádrže zcela zdarma.  Majitelé vozů dostanou zaplaceno z „banku“, který se v rámci projektu Ženy auta půjčují naplňuje z více zdrojů. 

Foto: Jan Kolman

Skončil sám s dcerou. Bez příjmu a bez možnosti sehnat práci. „Je jedno, jestli je samoživitel ženská, nebo chlap. Je to těžké vždycky.“

Otcovství

Jeho podstatná část je zatím tvořena zejména prvotním vkladem od našeho partnera, společnosti Kooperativa, která na podporu mobility žen v tíživé životní situaci věnovala sto tisíc korun. Z dalších způsobů výběru peněz se nám zatím podařilo shromáždit dalších zhruba dvacet tisíc. Platforma Znesnáze21 dále otevřela sbírku na pohonné hmoty pro výjezdy znevýhodněných skupin, která bude probíhat do konce září, a cílovou částkou je dalších sto tisíc,“ přibližuje ekonomiku projektu Radka Jenka Šubířová, šéfka marketingu platformy HoppyGo

Ta navíc vyzývá české ženy-řidičky, aby sdílely svá leckdy ne plně využitá auta, a pomohly tak dalším ženám, které to skutečně potřebují. „HoppyGo dennodenně monitoruje počet nových žen-majitelek, které se rozhodly sdílet svá auta s ostatními. Na každou nově přibyvší majitelku vozu reaguje tím, že do celkového banku, ze kterého se bude distribuovat pomoc, přidává tisíc korun,“ popisuje Šubířová. Bank podle ní začíná nabírat na objemu a v nejbližších týdnech by tedy mělo dojít k první zápůjčkám.

Více než jen jednorázová pomoc

Označení celé kampaně vychází ze známého tvrzení „ženská a auto se nepůjčuje“ a převrací ho do pozitivně laděného titulu. Smyslem iniciativy přitom není jen bořit jeden zažitý stereotyp, ale především pomoci řešit palčivý problém, se kterým se potýkají rodiče samoživitelé.  Dostupnost mobility je pro ně v dnešní době nesnadná, ale zároveň extrémně důležitá. Dle průzkumu platformy Znesnáze21 vlastní více než polovina (56 %) sólo rodičů řidičský průkaz, 73 % však nemá vlastní auto, a to především z finančních důvodů.

A s problémy v této oblasti se potýkají i neziskovky. „Každé z našich zařízení sice má služební vozidlo, při kapacitě například 16 dětí to ale nemusí stačit. Někdy se cesty nahromadí – vyšetření u lékaře, převoz dítěte do jiného zařízení, skupinový výlet. Pro pečující tety i další personál to pak nebývá lehká situace,“ popisuje předsedkyně Fondu ohrožených dětí Klokánek Hanka Kupková. Možnost zapůjčit si zdarma vozidlo je podle ní skvělá myšlenka, která může v budoucnu pomoci mnoha dětem.

Foto: Shutterstock

Samoživitelky za socialismu. Neviditelná chudoba ve světě, který rovnost jen předstíral

Ženy v nevýhodě

Návod, jak postupovat v případě zájmu o zápůjčku, je podrobně popsaný na stránkách platformy Znesnáze21. Vozový park, ze kterého si samoživitelky a další příjemci budou moct vybírat auta k zapůjčení, není v podstatě ničím limitovaný. V zásadě je totožný s kompletní nabídkou vozů na platformě HoppyGo, která nyní nabízí přes 2500 vozů všech značek, typů i stáří. Ani účel cesty zatím nepodléhá žádným limitům a jeden příjemce bude mít možnost si auto zapůjčit i opakovaně. Vše se bude odvíjet od individuálního posouzení požadavků ze strany Znesnáze21. 

„Naším předpokladem je, že v této první fázi se počet hodin či dnů bude odvíjet od konkrétních potřeb a samozřejmě od dostupných finančních prostředků. Řádově však počítáme s tím, že se spuštěním iniciativy se pomoc dostane k desítkám lidí, do budoucna pak, doufejme, i ke stovkám či tisícům,“ dodává Radka Jenka Šubířová. 

Článek vznikl ve spolupráci s platformou HoppyGo.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s