E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium
O tom, kdo bude na obálce, bylo jasno hned. Česká jaderná chemička Martina Benešová-Schäfer, super anti kontra multi extra unikátní vědkyně, která se svým týmem vyvinula lék na rakovinu prostaty, právě slaví obrovský úspěch: lék byl schválen v USA. Vydali jsme se za Martinou do Německého centra pro výzkum rakoviny v Heidelbergu a představujeme ji ve velmi osobním rozhovoru. 
Fotila Jana Plavec, líčila Natálie Host.
 
Obálku jsme pojali trochu tajemně – Martina na ní stojí otočená zády a v ruce drží svou oblíbenou „erlenku“ neboli Erlenmeyerovu baňku. Chceme tím říct, že i když za sebou mají jednotlivé české vědkyně fantastické úspěchy, zastoupení žen v akademické sféře je pořád nedostatečné a pracovní podmínky nespravedlivé. Před ženami stojí na vědecké dráze celá řada systémových překážek, které jejich mužští kolegové přeskakovat nemusejí. Marníme tak talenty a připravujeme se o důležité úhly pohledu.
 
Foto: Jana Plavec
Foto: Jana Plavec; styling: Natálie Host
 
O překážkách, ale i o tom, jak je odstraňovat, jsme si povídali s řadou českých badatelek. „Věřím, že ženy jsou stejně dobré, ba v mnoha ohledech i lepší než muži, a věřím, že takto dobrá žena by se snadno dostala do vedoucích pozic – ovšem kdyby ke svému profesnímu rozvoji měla stejné podmínky jako muži,“ řekla nám profesorka Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd ČR. „Myslím, že když chcete dělat vědu, jste motivovaná a s problémy tak nějak počítáte. Ale bylo by krásné, kdybyste nemusela.“
 
A protože se toho nebojíme, oprášili jsme starý bravíčkový formát fotorománu. Nečekejte ale žádnou love story, scénář napsalo Duo docentky, takže se těšte spíš na satirické obrazy z akademického života. Případná podobnost se skutečnými osobami je čistě náhodná!
 
Foto: Adéla Leinweberová
Fotila Adéla Leinweberová v prostorách Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. Hráli studenti a absolventi VOŠP a přátelé Heroine
 
Foto: Michaela Kramárová

Nezastíráme, že redakce se při focení výborně bavila… (Zprava: Michaela Kramárová, Veronika Hesounová a Ilona Kleníková v epizodních rolích pohoršených akademiček.) 

Další velký rozhovor v čísle je zároveň pozvánkou na konferenci Svět podle Heroine – koná se 17. října v Praze. Moderátorkou celého dne bude novinářka Jana Ciglerová, která dlouhodobě bojuje za rovná práva pro všechny a umí vést citlivé, intimní rozhovory. Požádali jsme ji, aby vyzpovídala svého redakčního kolegu Filipa Titlbacha, autora podcastu Studio N. V rozhovoru se role tazatelky a zpovídaného občas převracely a výsledkem je text, který rozhodně doporučuju k přečtení, stejně jako Filipovu knihu Byli jsme tu vždycky.
 
Foto: Michaela Kramárová
Zleva: Jana Ciglerová, Michaela Kramárová, Filip Titlbach. Fotil Tomáš Beran.
 

Nové číslo Heroine je právě v prodeji.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s