E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Peklo jménem přijímačky. Jak dostat dítě na víceleté gymnázium a nepřijít o rozum

Přijímací zkoušky na gymnázia a lycea – to nejsou jen dva vypjaté dny, během nichž se píší ostré testy. Předchází jim jednak nesnadné strategické rozhodování – volba dvou možných škol, jíž zase předchází studium statistik přijetí a zkušeností rodičů nebo anonymních hodnocení stávajících studentů a absolventů, ale zejména dlouhé období příprav na ona dvě dopoledne. A právě na ně rodiny zpětně vzpomínají jako na jedno z nejtěžších během studia potomstva.

Foto: Měsíce příprav na zkoušky jsou náročné pro děti i pro rodiče. Shutterstock

Říkám záměrně rodiny, protože namáhavé doučování se povětšinou netýká pouze uchazeče samotného. Obsah testů a způsob testování totiž neodpovídají tomu, nač jsou děti připraveny ze základních škol, což je příčinou vysoké zátěže rodičů, kteří chtějí své děti v touze dostat se na gymnázium podpořit. Mnozí z nich se s dětmi na zkoušky připravují dlouhé měsíce, platí přípravné kurzy a přijímačky nanečisto, případně angažují soukromého učitele. S tím, co víte, milé děti, ze základky, totiž u testů nevystačíte.

Na všechna česká gymnázia se lze dostat pouze na základě úspěšného absolvování velmi specifických testů Cermat (Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání) z matematiky a češtiny – totiž takzvaných jednotných přijímacích zkoušek. Pokud se dítě hlásí na nestandardní typ gymnázia, například uměleckého, sportovního či jazykového typu, musí počítat taky s talentovými zkouškami nebo s dodatečnými testy, které si sestavuje sama škola jako doplňkovou informaci o uchazeči – pouze doplňkovou. Řídit se totiž musí tím, co pro daný rok sestavili školení pracovníci Cermatu.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!