E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Žena v roli hlavy státu je blíž, než se zdá. Sledujte prezidentskou konferenci Heroine

Lístky na konferenci Heroine Prezidentky jsou sice zcela vyprodané, ale o debatu osobností z našeho prezidentského speciálu s Martinem Veselovským nepřijdete. Sledujte konferenci 20. října od 17.45 online.

Foto: Anna Kovačič

Všech pět žen, které jsme ve speciálním čísle magazínu Heroine Prezidentky představili na titulní straně, přijalo pozvání Heroine a ve středu 20. října se zúčastní unikátní prezidentské debaty s Martinem Veselovským. Ženy, které si dovedeme představit jako důstojné kandidátky na post hlavy státu, se sejdou v Centru architektury a městského plánování v Praze, aby diskutovaly o uplatnění žen v nejvyšších patrech politiky a prezidentské funkci.

Konference je vyvrcholením projektu Prezidentky a přichází právě v době, kdy se ukazuje, jak důležitá je osobnost a morální integrita nejen samotné hlavy státu, ale také lidí, kterými se obklopí. Jak by asi naše hypotetické kandidátky obstály v obdobné situaci? Je jen těžko představitelné, že by kolem působení na Hradě kterékoliv z nich mohlo být tolik nevyjasněných otázek a podezření.

Žijeme ve světě, který si pro sebe vytvořili muži. Společnost ale velmi emotivně přijímá jakákoliv radikální řešení.

Už od května, kdy vyšel speciál Heroine Prezidentky, se ještě intenzivněji zaměřujeme na témata, jako jsou ženy v politice a „ženský“ styl vedení, a představujeme naše prezidentské kandidátky. Přinesli jsme vám velké rozhovory s kandidátkami v magazínu Heroine, prezidentské medailonky na webu Heroine.cz a také sérii podcastů. Než dnes v 17.45 hodin odstartuje živá debata, pojďme si připomenout některé myšlenky osobností našeho prezidentského speciálu.

Prezidentská debata Heroine on-line

Prezidentská konference s významnými ženami, které by podle nás mohly obstát v prezidentské volbě, se koná už tuto středu. Vstupenky jsou beznadějně vyprodané, ale i tak můžete být u toho s námi. Sledujte on-line stream DVTV.

Video bude dostupné ve středu na webu Heroine.cz a na Faceboku časopisu Heroine

Konferenci otevře svým příspěvkem právnička Barbara Havelková, expertka na antidiskriminační právo. V jednom z dílů podcastu Hlas Heroine spoluautorka knihy Mužské právo mimo jiné vysvětluje, jak se projevuje, že zákonné normy nejsou genderově slepé. „Není to jen o tom, že je vytváří dlouhodobě muži, ale že jsou vytvářeny v prostředí patriarchátu. V určitém společenském a kulturním prostředí, ve kterém je společnost organizována podle osy pohlaví a je organizována hierarchicky. Muž je normou,“ popsala androcentrismus našeho práva v rozhovoru s moderátorem Pavlem Houdkem. Právnička, která přednáší mimo jiné na Oxfordu, se s námi na konferenci spojí přímo z Anglie. 

Rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová je vítězka ankety Heroine, v níž jsme se ptali, kdo by měla být první českou prezidentkou. Jako ekonomická expertka se zabývá kromě jiného rovností v oblasti daní a důchodů. „V Čechách nemáme rovné příležitosti,“ uvědomuje si. „Byť explicitně nemáme v daňovém systému ustanovení, která by diskriminovala muže nebo ženy, tak – tím, že muži a ženy žijí v jiných socioekonomických vztazích – na ně mají jednotná ustanovení odlišný dopad,“ tvrdí.

V podcastu Hlas Heroine také vysvětlila, proč není zastánkyní kvót. „Nepopírám, že žijeme ve světě, který si pro sebe vytvořili muži. Společnost ale velmi emotivně přijímá jakákoliv radikální řešení,“ uvědomuje si. „Reálně hrozí, že v momentě, kdy zavedeme kvóty, tak všechny ženy, které něčeho dosáhnou, a všechny jejich úspěchy budou relativizovány,“ obává se Danuše Nerudová. 

Muži jsou schopni jednat do dvou do tří hodin do rána, kdy už podle mě nemůžou nic chytrého vyplodit. Kdyby tam bylo víc žen, tak by politickou kulturu dokázaly změnit tak, aby odpovídala životním podmínkám, které potřebuje každý, kdo má vydávat energii a smysluplně rozhodovat.

Na státním zastupitelství působí Lenka Bradáčová, další účastnice prezidentské debaty, už dvacet let. Za tu dobu se naučila nejen čelit tlakům na svou osobu a na svůj úřad, ale hlavně se naučila trpělivosti. „Naše práce přináší výsledky až za mnoho let. U těch závažných trestních věcí dospějete ke skutečnému závěru mnohdy za pět, za deset let,“ vysvětluje Lenka Bradáčová. „Naučila jsem se, že i posuny o centimetry jsou významné, důležité. Když se podívám zpátky, tak justice ušla velkou cestu,“ uvažuje vrchní státní zástupkyně v podcastu Hlas Heroine

Více žen v politice prospěje všem

Že by ženy měly být více zastoupeny ve vysoké politice, si myslí Rut Kolínská. „Aby se tam žena dostala, potřebuje daleko víc úsilí. Musí prokázat, že je opravdu stejně dobrá jako muž, a také musí být na nějakém volitelném místě. Často bývají ženy na kandidátkách vzadu, takže potřebují daleko víc hlasů, aby přeskákaly ty, co jsou před nimi,“ odpověděla prezidentka Sítě pro rodinu v prezidentském dotazníku Heroine.cz. „A je to i obavou z prostředí, které je většinově mužské a jedná se tam takzvaně mužsky. Muži jsou schopni jednat do dvou do tří hodin do rána, kdy už podle mě nemůžou nic chytrého vyplodit. Kdyby tam bylo víc žen, tak by politickou kulturu dokázaly změnit tak, aby odpovídala životním podmínkám, které potřebuje každý, kdo má vydávat energii a smysluplně rozhodovat,“ říká občanská aktivistka, kterou by jako prezidentku býval rád viděl Václav Havel. 

Foto: Anna Kovačič

Otázky ženské není...

Žena ve veřejném prostoru, v politice, v byznyse, jednoduše všude jinde, než je rodina a domácnost, vystupuje v menšině. Ženská zkušenost chybí ve všech patrech politiky, a co hůř, její absence je brána jako norma. Představme si, co by se muselo stát, abychom ženu pustili až do nejvyšší státní funkce?

Přečtěte si komentář Apoleny Rychlíkové: České prezidentské soužení

Jméno senátorky Miroslavy Němcové je často skloňováno, když se mluví o možných kandidátech a kandidátkách na příští hlavu státu. Ani ona proto nemohla v našem speciálu Heroine Prezidentky chybět. V podcastu Hlas Heroine otevřeně říká, že schválit přímou volbu prezidenta byl omyl. I když vlastní prezidentskou kandidaturu zatím neoznámila, více žen v politice by Miroslava Němcová přivítala. „Pro mě je to důležité téma, ale dívám se na to komplexně. Každý talent by měl dostat prostor, pak společnost profituje. Myslím si, že je tu velká část možností nevyužita. To znamená část žen, které by se mohly ocitnout v daleko vyšších pozicích, než zrovna jsou. Pokud se bavíme o politice, ale i o podnikání. Zároveň k tomu musím dodat to za bé – a sice že se to nemá dít nějakými umělými nástroji, jako jsou třeba kvóty,“ odmítá Miroslava Němcová.

Přání, aby bylo v politice více žen, bylo také důvodem kandidatury právničky Adély Šípové do senátu. „Vždycky jsem volila osoby, u kterých se mi zdálo, že jsou podobné mně. Ten výběr je ale velmi úzký. Voliči by měli mít na výběr z různých typů osobností. Nejen z toho opakujícího se typu politika,“ vysvětlila v podcastu Hlas Heroine senátorka, která vyhrála krátce po dosažení věkového limitu pro kandidaturu do senátu. Vítězství v senátních volbách, ve kterých kandidovala bez předchozí politické zkušenosti a jejím soupeřem byl ostřílený člen ODS Petr Bendl, bylo překvapení i pro ni samotnou: „Už tu kampaň jsem brala jako životní etapu. Zkusím to, uvidím, kam mě ta voda dostane. Dostala mě do senátu. Je pro mě důležité dělat tu práci dobře, abych se za ni nemusela stydět. Můj cíl není zůstav v politice navždy.“ 

Dovedete si představit, že bude mít Česká republika v blízké době prezidentku?

Projekt „Heroine Prezidentky“ sice prezidentskou konferencí vrcholí, téma první ženy v čele státu nebo významnějšího zastoupení žen ve vysoké politice ale rozhodně nekončí ani na stránkách Heroine, ani ve společnosti. Netvrdíme, že by jakákoliv žena byla lepší hlavou státu než jakýkoliv muž. Ale věříme, že je nejvyšší čas začít s ženami ve vedení vážně počítat. A budeme s napětím sledovat, která z žen přijme výzvu a oznámí svou kandidaturu na první českou prezidentku. 

Vstupenky na konferenci se vyprodaly už v srpnu. Nicméně pokud jste lístek už nesehnali, nemusíte o debatu významných žen s moderátorem Martinem Veselovským přijít. Sledujte ji on-line. Živý stream najdete na webu Heroine.cz a Facebooku Heroine v čase začátku konference, tedy dnes 20. 10. v 17.45. 

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s