E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Nikdy jsem se nevzdala svých ideálů, říká Lenka Bradáčová v podcastu Hlas Heroine

Že bude státní zástupkyní, se rozhodla proto, že chce aktivně tvořit hru. Pražská vrchní státní zástupkyně, jedna z nejvýraznějších postav naší justice a tvář prezidentského speciálu, v podcastu Hlas Heroine mluví o tom, co říká své přezdívce „Cattani v sukních“, jak nejlépe čelit tlakům na svůj úřad a jestli zvažuje kandidaturu na prezidentku.

Foto: Pavel Houdek

„Symbolem Cattaniho je odvaha. Byl neústupnou seriálovou postavou, která nedělala kompromisy,“ uvažuje Lenka Bradáčová. „Takže je to pro mě pochvala. Ta přezdívka s sebou nese odpovědnost,“ říká vrchní státní zástupkyně v dalším díle podcastu Hlas Heroine.

Podcast roku: Hlasujte pro svůj oblíbený podcast

Posloucháte podcast Hlas Heroine? Líbí se vám? Hlasujte pro svůj oblíbený podcast v anketě Podcast roku. Hlasování běží do 6. června. Děkujeme za každý hlas.

Na státním zastupitelství působí už dvacet let. Za tu dobu se naučila nejen čelit tlakům na svou osobu a na svůj úřad, ale hlavně se naučila trpělivosti. „Naše práce přináší výsledky až za mnoho let. U těch závažných trestních věcí dospějete ke skutečnému závěru mnohdy za pět, za deset let,“ vysvětluje Lenka Bradáčová.

„Když jsem přišla z fakulty plná ideálů, najednou u mě došlo ke srážce s realitou. O to více v justici, která je strojem, se kterým se musí nakládat velmi opatrně. Změny se dějí pomalu, tak zvaně evolučně. Nic nejde revolučně,“ popisuje vrchní státní zástupkyně. „Naučila jsem se, že i posuny o centimetry jsou významné, důležité. Když se podívám zpátky, tak justice ušla velkou cestu,“ uvažuje. 

Nikdy jsem se nesetkala s tím, že by se ženy diskriminovaly ve výběru specializací. Na druhou stranu je pravda, že čím výše stoupáte v justiční hierarchii, tak je to spíš pánský klub.

Ideály ale podle svých slov ani po letech neztratila. „To si musí každý udržet. Všem studentům kladu na srdce, aby nikdy nezapomněli na to, co se jim nelíbilo, když plni ideálů vstoupili do praxe. Aby nikdy nezapomněli na to, co chtěli změnit. Třeba se jim to nepovede, ale nesmí se tomu přizpůsobit,“ věří. A jak to udělat, aby ideály neztratila, nezapomněla na ně pod tíhou denních povinností? „Pořád se je snažím prosazovat. Tak je nezapomenete,“ říká Lenka Bradáčová bez zaváhání.

„Jsem historicky jediný vrchní státní zástupce, který stále vede dozor v trestních věcech a zastupuje před soudem,“ vysvětluje. „Myslím, že i z vedoucí pozice musíte vědět, co se u toho soudu děje. Musíte jít takzvaně taky někdy ven.“

Heroine Prezidentky

Tištěný speciál Heroine Prezidentky, věnovaný ženám v politice, ve veřejných funkcích a možná snad jednou i v nejvyšší funkci státní. Kdo by měl být první českou prezidentkou? Liší se ženský leadership od mužského? Jakým překážkám ženy v politice čelí?
Bradáčová, Kolínská, Němcová, Šípová, Nerudová. Pět rozhovorů s ženami, které na to mají. – Je čas na „ženský styl“ vedení – Feministická knihovnička – O závislosti na práci – Co nás učí Zuzana Čaputová – Vyplatí se kvóty?  
Více o speciálním vydání Heroine Prezidentky.

V rozhovoru s moderátorem Hlasu Heroine Pavlem Houdkem se Lenka Bradáčová zamýšlí i nad tím, jestli mají ženy a muži v justici rovné postavení. „Nikdy jsem se nesetkala s tím, že by se ženy diskriminovaly ve výběru specializací. Na druhou stranu je pravda, že čím výše stoupáte v justiční hierarchii, tak je to spíš pánský klub. Je tam minimum žen ve vedoucích pozicích,“ uvědomuje si vrchní státní zástupkyně. „Když se podíváme na vedoucí pozice na těch nejnižších článcích, tam je stav vyrovnaný. Je to až od krajských zastupitelství. Je potřeba se nad tím zamyslet,“ uvažuje.

V dalším díle podcastu Hlas Heroine Lenka Bradáčová také prozradí, co považuje za svůj největší úspěch. A možná překvapivě nejde o žádnou velkou trestní kauzu. Jaké vlastnosti by měl mít dobrý leader? Proč je důležité, aby měl odvahu prohrát a prohru unést? Uvažovala by o kandidatuře na post prezidentky? A jaká by podle ní měla být hlava státu? Poslechněte si Hlas Heroine s další ženou z našeho prezidentského speciálu.

Hlas Heroine je dostupný i na všech dostupných platformách. 

Máte rádi podcast Hlas Heroine? Hlasujte v anketě Podcast roku. Hlasování běží do 6. června.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s