E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Nebuďme alibisté, justici nezměníme jen zákonem, říká Láska. Příkladným „gendermanem“ nebyl vždycky

Gendermanem roku 2022 se stal Václav Láska. Letos se vybíralo čistě mezi politiky a senátor si ocenění vysloužil za snahy o prosazení ratifikace Istanbulské úmluvy a její neúnavnou obhajobu. „Máme talent udělat z naprosto bezproblémové věci kulturní válku. Jsem právník a Istanbulskou úmluvu jsem četl. Je to běžný dokument, kterých máme uzavřené desítky, ne-li stovky,“ zdůraznil v rozhovoru pro web Heroine.cz.

Foto: Senátor Václav Láska při děkovné řeči po výhře v anketě Genderman roku. Zdroj: Senát Parlamentu ČR

Domácí násilí v Česku zažije každá třetí žena. Sexualizované pak každá desátá. V této situaci přitom vyvolává vášně standardní dokument Rady Evropy, který se zaměřuje na potírání a prevenci násilí: Istanbulská úmluva. Jak na slavnostním vyhlášení letošního Gendermana podotkla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková, úmluvu zvládla bez větších problémů ratifikovat i Ukrajina, přestože se v současnosti nachází uprostřed válečného konfliktu. U nás se to stále nedaří.

Václav Láska, zvolený do Senátu za hnutí SEN 21, patří mezi politiky, kteří se snaží změnit narativ o „ohrožení křesťanských tradic a tradičních západních hodnot“, který s takovou oblibou šíří odpůrci této úmluvy. „Všem říkám: přečtěte si ji. Není dlouhá a je poměrně srozumitelná,“ řekl minulý čtvrtek Láska v děkovné řeči po vyhlášení cen na půdě Senátu.

Se zakladatelem ankety Genderman roku Tomášem Pavlasem se shodli, že by bylo nejlepší, kdyby cena ve společnosti nebyla vůbec potřebná. „Dáváme ji za něco, co by mělo být naprosto normální,“ podivoval se Láska. Je podle něj příznačné, že v sedmdesáti nominacích na ocenění pro politiky, kteří svým chováním a politickou agendou podporují genderovou rovnost, se sešlo dohromady jen deset různých jmen.

Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!