E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Každá matka chce říct svým dětem: „Už jsme v bezpečí.“

Platforma Holky z Marketingu, která sdružuje mladé profesionálky, uspořádala 8. března konferenci, na níž prostřednictvím online callu vystoupila marketingová specialistka Olga Royenko. Její slova o strachu a zoufalství, ale i podpoře a pomoci měla velký ohlas. Je to žena jako my, ale v situaci, která je pro nás stále nepředstavitelná.

Foto: Olga Royenko s dcerou v bombovém krytu. archiv autorky

Jmenuji se Olga Royenko. Jsem z ukrajinské metropole Kyjeva a podnikám v oblasti tvorby kreativního obsahu.

Děkuji organizátorům konference Holek z marketingu za to, že mi umožnili, abych se s vámi podělila o svůj příběh.

Po útoku Ruska na Ukrajinu jsem stejně jako miliony mých spoluobčanů byla nucena se svou malou dcerkou opustit domov. Ruské rakety ničí naše města a domy. Čísla jsou děsivá: bylo již zabito 400 dospělých a 38 dětí, a téměř 100 dětí a 800 dospělých utrpělo zranění. Náš národ čelí neslýchané krutosti ruských agresorů, kteří brání civilistům opustit zničená města a blokují přístup k humanitární pomoci.

Právem se asi ptáte, co právě já pohledávám na konferenci věnované podnikání a marketingu. A přece jsem tady, jako podnikatelka a marketingová specialistka. A také jako žena.

Jako ředitelka marketingové agentury dobře vím, že nejdražší měnou na světě není Bitcoin, nýbrž pozornost a publicita. Právě proto se ráda zúčastňuji všech akcí, kde mohu propagovat komunitu ukrajinských podnikatelek.

Foto: archiv autorky

Kdo je Olga Royenko

Olga Royenko je podnikatelka, zakladatelka a CEO kyjevské Royenko Marketing Agency. Spoluzakladatelka voiceofsapce.partners, Startup mentorka (Seeds Stars, NEST, NEO.VC, Creative Europe etc.) a byznys konzultantka.  

 

Jako žena bych vám ráda pověděla svůj příběh a dokázala vám, že právě v těch nejtemnějších, nejtěžších chvílích jsme schopni největšího vzepětí. My ženy si často neuvědomujeme, kde jsou hranice našich schopností, dokud nejsme nuceny čelit výzvě, která nás posune o další stupeň výš. Dokážeme a můžeme cokoli.

Moje dnešní sdělení je tedy prosté. Ráda bych vám všem poděkovala za pomoc a vřelou podporu. Právě ta nám dodává sílu. Vědomí, že nejsme samy, nás pohání a inspiruje.

Moje dcera, matka a já jsme našly útočiště u skvělé a velkorysé rumunské rodiny – Sandry a Amina. První večer v bezpečí se mě dcera ptala, zda by přece jen raději neměla jít spát oblečená – co kdyby musela ve spěchu vyběhnout z domu a utíkat do krytu? Všichni určitě víte, jak je pro každou matku důležité, když může svému dítěti říct: „Už jsme v bezpečí. Teď už se bát nemusíš.“

Dnes je Mezinárodní den žen. K tomu bych ráda podotkla, že Ukrajina se pravděpodobně stala první evropskou zemí, kde se genderovou otázku podařilo vyřešit. Možná proto, že poprvé v dějinách naší země jsme všichni svorní a jednotní. Stojíme bok po boku – bez ohledu na pohlaví, společenské postavení, náboženské vyznání nebo jiné odlišnosti, které nám ještě před dvanácti dny připadaly důležité.

Chtěla bych vám dnes říci, jak důležité je věřit, že i přes všechno zoufalství a zmatek v sobě dokážete nalézt obrovskou sílu začít znovu. Navíc kolem sebe vždycky budete mít ženy, které vám rády podají pomocnou ruku.

Jsem hrdá na svůj národ, který se snaží o nemožné – jak vojáci, tak civilisté se spojili, aby chránili Ukrajinu a odrazili útok agresora. Břímě tohoto boje leží z velké části i na ženách. Včera jsme byly podnikatelky, dnes jsou z nás řidičky, které pomáhají při evakuaci občanů z nejohroženějších míst; z marketingových specialistek jsou dnes kuchařky, které připravují a dovážejí jídlo pro potřebné. Kreativní specialistky teď pracují jako operátorky na linkách pomoci a zajišťují informovanost obyvatel.

Chtěla bych vám dnes říci, jak důležité je věřit, že i přes všechno zoufalství a zmatek v sobě dokážete nalézt obrovskou sílu začít znovu. Navíc kolem sebe vždycky budete mít ženy, které vám rády podají pomocnou ruku. Jen se nesmíte bát poprosit o pomoc. Říct si o pomoct není projev slabosti, nýbrž odvahy. Jakmile se mi podaří trochu zabydlet a usadit, hodlám se vrátit zpět ke své práci, vydělávat si na živobytí stejně, jako jsem to dělala před válkou, spolupracovat se zahraničními klienty, abych mohla platit svým zaměstnancům a pomoci obnovit svou zemi.

A co bych to byla za marketingovou specialistku, kdybych svůj projev neuzavřela výzvou k činu? Všechny vás prosím, abyste Ukrajinu i nadále podporovali. Právě teď mají váš zájem, vaše pomoc a vaše činy ohromný význam. Požadujte vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou. Právě tím můžete snížit hrozivé počty zabitých, zraněných a uprchlíků.

Nesmírně si vážíme pomoci lidí z celého světa, kteří nám poskytli bezpečné útočiště, ale popravdě si ze všeho nejvíc přejeme vrátit se domů. A já jsem přesvědčená, že se tak stane už brzy. Slava Ukraini!

Konference Holky z Marketingu

Cílem #HolkyzMarketingu bylo vždy posouvat ženy v kariéře. Vzdělávání. Propojením. A podporou. A taková byla i jejich první konference. 140 žen a mužů se potkalo na MDŽ v HubHub, aby si poslechli třeba autorku bestselleru Jak na sítě Elišku Vyhnánkovou, zakladatelku obchodu NILA Evu Urbanovou, nebo hostky panelu Heroine Šárku Homfray, Lenku Simerskou a Elišku Kodyšovou. 

 

„Inspirovaly jste mě říct si o vyšší plat.“ „Sdílet s kamarádkami, jak těžké to občas je být pracující mámou.“ „Odnáším si nové kamarádky,” usmívaly se účastnice na odchodu. 

 

zakladatelky #HzM Pavlína Louženská, Aneta Martinek a Lucie Audi také. I protože se jim během konference povedlo vybrat přes osmdesát tisíc korun na azylový dům pro ženy s dětmi na Ukrajině. Misto Dobra díky tomu bude moci přijmout více žen, které utíkají před válkou, jako je Olga Royenko. 

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s