Ať jdete do obchodu nebo na Instagram, zdá se, že v dnešní době je skoro nemožné uniknout slovíčku „protein“. Influencerstvo a fitfluencerstvo se předhání v tom, kolik gramů bílkoviny dokážou zkonzumovat za den, a nákupní košíky vyrýsovaných osob z posiloven přetékají kelímky s tvarohem a platy vajec. Jsou opravdu proteiny základem stravy, nebo jde o pomíjivý trend? Ptali jsme se nutriční terapeutky Markéty Gajdošové.
V New York Times jsem nedávno četla, že lidé už neřeší „fine dining“, ale to, jak během dne přijmout dostatek proteinů. Jde jen o trend, nebo jsou opravdu tak důležité?
Jak říkáte, na sociálních sítích se řeší proteiny pořád a lidé podle mě mají dost zkreslené představy o tom, co to takový protein vlastně je a není. Úplně jednoduše je protein synonymem pro bílkovinu. Slovo protein pochází z řečtiny, kde má význam „prvořadý“, což vystihuje jeho důležitost pro náš život. Bílkoviny se skládají z aminokyselin, z nichž každá má v těle nějakou unikátní funkci. Některé jsou strukturní a podílejí se na stavbě svalů, další mají hormonální funkce, enzymatické funkce, jsou důležité pro hojení a regeneraci, podílejí se na imunitě. Je také potřeba říct, že bílkoviny si tělo neumí vyrobit, takže je musíme přijímat stravou. A je naprosto klíčové, abychom jich měli dostatek.
Jaké druhy živin vlastně ve stravě přijímáme a jaké mají konkrétní úkoly v lidském těle?
Základními (hlavními) makroživinami jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. Každá z nich má v těle jinou, ale stejně důležitou funkci. Vyvážený poměr všech tří makroživin je pro zdravou funkci těla klíčový. Zvýraznit jednu na úkor druhé většinou dlouhodobě nefunguje. Bílkoviny (proteiny) jsou základním stavebním materiálem pro svaly, kůži, vlasy, nehty i enzymy a hormony. Jsou nezbytné pro imunitu, regeneraci a obnovu tkání. Sacharidy jsou primárním zdrojem energie – především pro mozek, svaly a nervový systém. Dlouhodobě by neměly být ze stravy vylučovány, ale je velmi důležité rozlišovat mezi jednoduchými a komplexními. Tuky hrají roli v hormonální rovnováze, vstřebávání vitaminů (A, D, E, K), fungování mozku a buněčných membrán. I tuky ve stravě potřebujeme mít, musejí být ale kvalitní.
Co dalšího se v rozhovoru dočtete:
Když se soustředíme na bílkoviny – mívají jich lidé ve stravě dost?
Spíš ne. Někteří lidé mají pocit, že když si k snídani dají kolečko šunky, můžou si bílkovinu odškrtnout. Když se potom dozvědí, kolik bílkovin by měli skutečně přijímat, získají pocit, že se to běžným stravováním prakticky nedá naplnit. Obávají se, když to trochu přeženu, že budou muset začít třikrát denně jíst hovězí a mezitím pro jistotu tresku. Jenže to se stává, když začnou izolovaně řešit pouze bílkoviny a nezohlední celkový jídelníček. Vyvážený jídelníček s dostatkem živin opravdu neznamená jen maso nebo tvaroh.
Přidejte se k Heroine za 129 Kč měsíčně a získejte neomezený přístup.