E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Seriál Dělníci chtíče. Sexuolog Slavoj Brichcín říká: Přiznat si sexuální deviaci je velmi těžké

09. duben 2021
24 870

Šestaosmdesátiletý Slavoj Brichcín je ve svém oboru legendou. Zabývá se deviantologií. Navzdory svému úctyhodnému věku stále aktivně působí v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích na sexuologickém oddělení. To vzniklo v roce 1986, nicméně první zmínka v novinách se o něm objevila až o tři roky později. Do té doby média o parafilním sexuálním chování mlčela. Přitom ročně překročí práh pavilonu 5 s nařízenou ambulantní léčbou asi šedesát lidí. I proto vznikla série Dělníci chtíče, které je Heroine mediálním partnerem.

Foto: Zdroj: Mall.tv

Pacientům pomáhá sexuolog Slavoj Brichcín nejen zdárně absolvovat léčbu, ale také se vrátit do normálního života. Na terapiích mívá i ty, kteří přijdou sami, protože cítí, že s nimi není po sexuální stránce něco v pořádku, nebo v intimním životě selhávají. Nejtěžší pro ně je si přiznat, že nějakou deviací skutečně trpí, říká Brichcín. Je to velký handicap a oni si kolem něj vytvářejí svou vlastní legendu, kterou je těžké opustit a podívat se pravdě zpříma do očí. Když se tak stane, je to ale základ úspěchu.

Zatímco ostatní medicína staví na prověřené skutečnosti, vznik deviací provází stále řada nejasností.  Pokud by se je podařilo vysvětlit, byl by to podle Brichcína objev hodný Nobelovy ceny. Přesto existuje zajímavá teorie, která navíc pacientům velmi pomáhá a zbavuje je představy, že jsou nevyléčitelní... Kdy a jak se pozná, že má člověk sklon k nějaké deviaci? Kolik případů je vůbec odhaleno a v kolika z nich dochází k recidivě? Přibývá s rostoucí agresivitou ve společnosti i více sexuálních deliktů? A jak je to se ženami pachatelkami? Nejen na tyto otázky odpovídá uznávaný lékař reportérovi Jakubovi Klingohrovi v dalším z rozhovorů natočených v rámci dokumentární série Dělníci chtíče.

Dokumentární série Dělníci chtíče Jakuba Klingohra se vydává za pachateli těch nejvíce odsouzeníhodných činů – sexuálního zneužití dítěte. Jak probíhá jejich léčba? A dají se vůbec úspěšně vyléčit? Cítí nějakou vinu? A proč jsou tresty za zneužívání dětí tak nízké? Napříč celým pořadem Dělníci chtíče se bude hovořit jak se samotnými pachateli, kteří právě procházejí léčbou, tak s lékaři, policisty, právníky, ale i oběťmi. Cílem dokumentu je zvýšit povědomí o problému sexuálního zneužívání dětí, který není tak ojedinělý, jak se zdá, poukázat na délku soudních procesů a nízké tresty, jež pachatelům hrozí, nebo upozornit na neexistující prevenci i chybějící diferencovaná oddělení.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s