E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Vít Samek představuje: Anestezioložka, která se nedojímá

19. červenec 2019
35 413

Možná vám zachránili život. Možná vás uchránili od trvalých následků těžkého zranění. Možná nakonec skoro o nic nešlo, ale přesto tam byli. Vít Samek vypráví o těch, kteří „pomáhají tak, jak jiní dejchají". S puncem svého nezaměnitelného stylu.

Dneska vám představím jednu z nejlepších lékařek pražský záchranky. Beáta Procházková je dvojctihodná anestezioložka, lékařka urgentní medicíny a moje osobní obvodní lékařka.

Moji praktičtí lékaři v dospělosti, to byla do té doby série omylů. Ten první měl špínu za nehty a byl drzý, další byla velice popletená. Zkusil jsem tedy třetí, ale tam jsem si neporozuměl ani se sestřičkou. Tak jsem si sbalil kartu a chvíli jsem to zkoušel bez praktického lékaře, což se ukázalo jako nepraktické, neb například výpis ze zdravotnické dokumentace, který je občas potřeba, si nevyčarujete.

Beátě se coby anestezioložce taky nelíbí, když vás něco bolí. Naprosto neváhá vás zmastit jako štěně.

Beátu jsem poznal, hned jak jsem přišel na záchranku. Celou moji kariéru jsme jezdili buď ve stejným rajónu, nebo aspoň v sousedních. Ze začátku jsem z ní měl trošku vítr, protože byla výborná lékařka a já nezkušenej sestřák. Během let jsme si ale padli do noty.

Farmačka v paži

Beáta pochází z Prešova z veliký rodiny. Chodila tam na gympl a bavila ji chemie, chtěla ji i studovat. Na radu rodičů ale zkusila medicínu, a ještě že tak. Už během studia lékařský fakulty v Košicích bylo Beátě jasný, že chce dělat spíše akčnější medicínu. Kožní ani oční od ní nikdo nemohl čekat.

Zvolila anesteziologii a resuscitaci, což je obor, kde se rozhodně nenudíte. A už vůbec se nenudíte, když děláte na ARO a zároveň jste těhotná. Když nám vyprávěla, jak až do devátého měsíce chodila uspávat lidi na sál, málem jsme spadli ze židle. Potom porodila dceru Ninu a do půl roku se na ARO vrátila. Tehdy si Beáta poprvé přičichla k záchrance.

Vít Samek

Dlouholetý záchranář představuje v seriálu Hrdinové všedního dne největší profesionály (a nejlepší lidi), se kterými se během své kariéry potkal.

► Václav, legenda pražský záchranky
► Beáta, anestezioložka, co se nedojímá
► Petr, záchranář, který se necítil připraven
► Míla, hasič na záchrance 
► Táňa, inspektorka z Tater
► Filip, nejlepší řidič záchranky vůbec
► Jakub, primář z Bulovky

Ve Staré Ľubovni, kde dělala, to chodilo tak, že se záchrankou vyjížděl lékař z ARO. To už měla atestaci prvního stupně z anesteziologie a resuscitace, ale začalo jí docházet, že chce vlastně spíš jezdit na záchrance než dělat anestezioložku. Vlivem rodinných událostí se vydala do Prahy a tam už patnáctým rokem dělá na pražský záchrance, kde si udělala atestaci z urgentní medicíny.

Beátu mají na záchrance všichni rádi. Chápe, že my sestřičky a řidiči nejsme chobotnice, takže chce sice „všechno a hned“, ale je trpělivá. Trpělivá v záchrankovém slova smyslu, takže klidně i pět vteřin počká. Taky se jí coby anestezioložce nelíbí, když vás něco bolí. Naprosto neváhá vás zmastit jako štěně. Farmačku má tahle dáma v paži jako málokdo.

Z urgentního na praktické

Bea se pak vdala za chlápka, co pracoval jako zdravotní sestra. Jo, takový klišé! Lékař a sestřička, kolikrát už to tu bylo. Když jsem se jí ptal, jestli ráda vaří, tak roztomile zatěkala očima a říká, že to teda spíš Tomáš, že on vaří výborně a moc ho to baví.

O chvíli později jsem se zeptal na zahradu, opět těkání očima, o zahradu se prý stará Tomáš, hrozně ho to baví. Prostě tradiční hodnoty a nová doba. Dobrý je i to, že Beáty muž, krom toho, že vaří a stará se o zahradu, měří dva metry, je to fantastickej záchranář a jeden z nejlepších a nejrychlejších řidičů pražský záchranky.

Přišel jí poděkovat zresuscitovanej, to prej bylo milý. Beáta se prostě nedojímá.

Po tom, co se jim narodil kluk, bylo potřeba služby trošku utlumit. Beáta si udělala další atestaci, ARO a urgentní medicína jí asi nestačily. Atestovala v oboru všeobecné praktické lékařství a stala se praktickou lékařkou. A jasně, že jí v ordinaci dělá sestřičku její manžel Tomáš.

Otevřela si na Proseku ordinaci a já mám konečně od té doby funkční „obvoďačku“, která lidi skutečně vyšetřuje, diagnostikuje a léčí. Když vyprávěla, co všechno v ordinaci zachytila za diagnózy, bylo vidět, že je na sebe trošku pyšná. Zcela oprávněně.

Mimochodem mít dobrého praktika, to je úplný základ, všem to vřele doporučuji. Takže pokud ho nemáte, sežeňte si takovýho, kterej bude milej, bude se s ním dát mluvit jako s normálním člověkem, i když je to lékař, a občas na vás sáhne čistejma rukama. Prostě takovýho jako Beátu. Ale ne Beátu, ta má plno.

Šéf na falu

Na rychlý si Bea nechala tři služby a plánuje, že až druhý dítě odroste, zase si úvazek zvýší. Má totiž záchranku pod kůží.

Když jsem se jí ptal, na jaký faly vzpomíná, který byly top, říkala pořád „Vždyť to znáš, taková ta všehochuť, pořád něco...“ Vzpomněla si nakonec na jeden, ale i ten brala zcela bez sentimentu. Přišel jí poděkovat zresuscitovanej, to prej bylo milý. Beáta se prostě nedojímá.

Beáta je poklad, kterej by chtěla každá záchranka. Klidnej, přirozenej šéf na falu a přátelská kolegyně na stanovišti. Všechno od pacientů přes docházku až po dokumentaci má chronicky v pořádku. Ostatně antestezioložka s atestací z urgentní medicíny je kombinace pro rychlou jako stvořená.

Dělat s Beátou byla zábava. Když děláte s takovejma lidma, máte pocit, že ten plat vlastně kradete.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s