E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Grilování ve městě. Žebra i veganské burgery a gril, který na konci spálíte

26. červen 2021
11 231

Letní grilovačky patří k tomu nejpříjemnějšímu, co prázdninové měsíce nabízejí. Ne každý má ale zahradu s grilem a veřejně přístupná grilovací místa bývají obsazená. Rohlik.cz nabídne nejen kvalitní suroviny na přípravu skvělého jídla, ale také nástroje, jak si grilování užít kdekoliv, a ekologicky k tomu.

Foto: Heroine

Co víc řekne léto než grilování? Teplé měsíce k pohodovému večeru s dobrým, čerstvě připraveným jídlem přímo vyzývají. Jenže pokud jste to vy, kdo je hostitelem, znamená to v předstihu uvažovat nad mnoha věcmi. Kde grilovat? Jak vybrat recepty, který nebudou znamenat, že někdo bude muset u grilu stát celý večer? A jak uspokojit všechny hosty, když polovina masové hody očekává a druhá maso nejí? 

Pokud se chystáte najednou hostit vegany či vegetariány a osoby, pro které je grilování bez masa téměř sprostým slovem, mějte na zřeteli 3 zásady: méně je více, vegetariánského jídla musíte udělat dostatek, protože ho ve výsledku budou chtít ochutnat všichni, a také správné načasování chodů. 

Dost pro všechny

U prvního pravidla jde o to, že než celý den vařit a chystat, je jednodušší mít společný základ a jen obměňovat některé součásti jídla, v našem případě burgery. Na Rohlíku si snadno vyfiltrujete alergeny, takže housky pořiďte všechny rovnou veganské. Zeleninu si dá každý bez rozdílu a jestli obstaráte i veganský sýr a sojanézu nebo si vystačíte s kečupem a hořčicí, už je detail. U obou burgerů můžete navíc sáhnout i po hotové verzi (např. hovězí burger chuck roll z privátní řady MASO! a některý z neuvěřitelného množství mražených a chlazených vegeburgerů).

A to už se dostáváme k pravidlu číslo 2, tedy připravit více bezmasého. Nejen, že po něm nebude všem tak těžko, ale často se taky stává, že vege jídlo prostě zmizí dřív, než si stihne každý dát. Kromě burgerů proto přihoďte i grilované kukuřice s limetkou a srirachovou soja/majonézou a klidně i grilované lilky a cukety. Ty stačí pokrájet na plátky, promíchat s olivovým olejem, solí a oblíbeným kořením (třeba chilli, sušeným česnekem a nějakou bylinkou) a ogrilovat. Chuťově se hodí i do burgerů a nejlíp se ujídají jen tak mezi jídly.

Poslední důležitá věc je načasování. Přednostně grilujte vege dobroty, pak až masové. Málokterý vegetarián si totiž chce dát papriku s příchutí žeber a používání jednorázových hliníkových tácků nebo alobalu je jednak neekologické a jednak při použití solených či kyselých potravin také nezdravé. Samozřejmě se pak hodí dodržet i to, že bezmasého jídla bude alespoň na ochutnání pro všechny - kdybyste jídlo servírovali obráceně, po burgeru a žebrech už průměrný strávník kukuřici prostě nenatlačí.

Když nechcete párty, ale jen dobrou společnost

Grilovačka nemusí být vždy událostí pro dvacet hladových krků. Možná si chcete užít hezký večer v parku s partnerem nebo pár kamarády. Na takové příležitosti se hodí malé přenosné grily, které jsou ale někdy těžké a neskladné a často se s nimi obtížně manipuluje. Dánská značka Casus vyrábí cestovní ekologický gril, který tvoří jen bambus, lepenka, lávové kameny a dřevěné uhlí. Nasytit čtyři lidi stačí tak akorát, a když s grilováním skončíte, hořlavé části můžete jednoduše spálit. 

Foto: Rohlik.cz

I malých grilů je zvlášť důležité načasování. Pokud máte méně času a nechcete spěchat, je dobrý nápad připravit si část jídla dopředu a na grilu je jen opéct. Sem patří masové i veganské burgery (ty budou navíc mnohem lépe držet, když je přichystáte o den dřív) i pečená žebra. Ta sice upečete i na grilu, ale chce to opravdu dost času a trpělivosti při zkoušení, jestli jsou uvnitř měkké, když zvenku už začínají černat (vyzkoušeno za vás, předpečení má opravdu svůj význam).

Rohlik.cz má široký výběr pomůcek na grilování, které umějí hostům i hostiteli usnadnit život. Líbí se nám, že myslí na udržitelnost - najdete tu přírodní podpalovač, dřevěné příbory a papírové tácky nebo 100% akátové dřevěné uhlí


Co hodit na gril? Připravili jsme dva masové a dva veganské recepty a doplnili oblíbenými Chef recepty. 

Řecký burger s feta sýrem

Na 4 burgery:
600 až 800 g mletého hovězího masa 
sůl & pepř
2 stroužky česneku
1/2 lžičky římského kmínu
1 lžička oregana
olej na potření

Dále:
100 g sýru feta
2 lžíce majonézy nebo řeckého jogurtu
2 stroužky česneku
2 lžíce sekané máty, kopru či obojího
1 lžíce citronové šťávy
sůl & pepř
4 hamburgerové bulky
zelenina (rajče, okurka, červená cibule, rukola)

Maso ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, prolisovaným česnekem, římským kmínem a oreganem a vytvarujte z něj 4 placky o něco větší než vaše housky. Uprostřed je trochu zploštěte, aby se při grilování nevyboulily, a nechte zteplat na pokojovou teplotu. Poté je zlehka potřete olejem a z každé strany 3 až 5 minut grilujte podle toho, jak máte rádi maso propečené. Mezitím smíchejte rozdrobenou fetu s majonézou, prolisovaným česnekem, sekanými bylinkami, citronovou šťávou a trochou solí a pepře (feta je většinou slaná dost). Housky prořízněte a také opečte. Rajče a cibuli pokrájejte na kolečka, okurku škrabkou na plátky. Na každý burger navrstvěte sýrovou směs a v housce obložte zeleninou dle výběru.


600 g hovězího mletého masa
1 sýr Camembert (120 g)
2 svazky jarní cibulky po 120 g
1 vejce
2 snítky majoránky
20 lístků thajské bazalky
6 lžic hrubozrnné hořčice
1 lžíce medu
Sůl
Pepř

Postup a ingredience najdete na Rohlik.cz.


Grilovaná vepřová žebra

Na 2 velké nebo 4 menší porce:
1 kg vepřových masitých žeber 
sůl & pepř
6 lžic kečupu
1 cibule
2 stroužky česneku
1 vrchovatá lžička uzené papriky
1/2 lžičky chilli
1 malá lžička soli
2 lžíce džemu, medu nebo hnědého cukru
2 lžíce jablečného octa

Postup: Troubu vyhřejte na 220 °C. Žebra odblaňte, pokrájejte na menší kusy, ze všech stran osolte a opepřete a dejte na 15 minut zapéct, aby se zatáhla. Mezitím smíchejte kečup s najemno nasekanou cibulí, česnekem, paprikou, chilli dle chuti, solí, džemem (meruňkový, višňový, jablečný) a octem. Směs naneste na předpečená žebra, podlijte trochou vody, přiklopte (nebo rovnou připravujte v pečicím sáčku) a při 180 °C pečte 2 až 2,5 hodiny doměkka, v polovině pečení maso otočte. Takto je můžete nechat do druhého dne nebo rovnou přemístit na gril, kde už je jen dopečete dokřupava. Podávejte jen tak s chlebem, hořčicí a zelím nebo maso natrhejte dvěma vidličkami a taktéž vložte do burgerových housek.


Chef Recept podle Romana Vaňka: Vepřová žebra v medovo-koriandrové marinádě

1,5 kg vepřových žeber
3 stonky řapíkatého celeru
1 lžíce soli
1 lžíce uzené papriky
1 lžíce kuliček koriandru na žebra a 1 lžíce kuliček na marinádu

Na marinádu:
150 g medu
60 g rajského protlaku
6 lžic jablečného octa
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce worcesterské omáčky
1 lžíce sójové omáčky

1 lžíce uzené papriky

Postup a ingredience najdete na Rohlik.cz.


Grilovaná kukuřice (vegan)

Na 4 kusy:
4 kukuřice
4 lžíce sojanézy
1 lžíce srirachy
1 velký stroužek česneku
1/2 limetky
1 malá lžička soli
1 hrst čerstvého koriandru

Postup: Pokud používáte vakuovanou předvařenou kukuřici, přeskočte rovnou ke grilování (a klidně jí použijte více kusů, omáčka vystačí) . Máte-li klasy čerstvé, nejprve je v osolené vodě uvařte téměř doměkka – doba vaření záleží na její čerstvosti (a vězte, že ty kradené z pole se vaří pekelně dlouho). Uvařené a usušené kukuřice na grilu ze všech stran opečte dozlatova, každé dvě minuty je o kousek pootočte, celkově by jim mělo stačit 10 až 15 minut. Sojanézu smíchejte se srirachou, prolisovaným česnekem, šťávou z půlky limetky a solí. Klasy ihned po sundání z grilu touto směsí potřete, posypejte nasekaným koriandrem a podávejte.


150 g sýru halloumi
2 broskve
100 g rukoly
Směs semínek dle chuti
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
Sůl
Pepř

Postup a ingredience najdete na Rohlik.cz.


Veganský burger z fazolí, semínek a zeleniny

Na 4 burgery:

1/2 hrnku slunečnice, tykve nebo vlašských ořechů (90 g)
1 cibule
1 mrkev
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžička uzené papriky
1/2 lžičky římského kmínu
1 malý rajčatový protlak (70 g) 
2 lžíce drceného lněného semínka 
sůl & pepř 
1/2 hrnku jemných ovesných vloček nebo panko strouhanky (60 g)
1 plechovka červených nebo černých fazolí (240 pevného podílu)
olej na potření
4 hamburgerové bulky
zelenina (červená cibule, rajče, salát)
omáčky (kečup, hořčice, sojanéza)

Postup: Semínka, ořechy nebo jejich směs nasucho na pánvi opražte do momentu, kdy začnou vonět. Rozmixujte nebo nasekejte na drť. Na stejné pánvi pak dozlatova opečte najemno pokrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev, přidejte nasekaný česnek, papriku, římský kmín a protlak a nechte ještě pár vteřin rozvonět. Smíchejte se semínky, lněným semínkem a vločkami a pořádně osolte a opepřete. Přidejte scezené a vidličkou rozmačkané fazole a případně ještě dochuťte. Podle velikosti housek vytvarujte asi 4 burgery, které buď smažte na oleji na pánvi, nebo olejem jen potřete a opatrně z obou stran ogrilujte. Když hotovou směs necháte alespoň 20 minut (nebo i do druhého dne) odležet, burgery budou lépe držet. Podávejte s dobrými houskami, sojanézou, veganským sýrem a zeleninou nebo čím jste zvyklí.


6 plátků cukety silných 0,5 cm
1 menší rajče
50 g měkkého kozího sýra
2 lžíce olivového oleje
čerstvě mletý pepř

Tapenáda
5 g kaparů v soli
10 g ančoviček
50 g černých oliv bez pecek
½ stroužku česneku

Postup a ingredience najdete na Rohlik.cz.

Článek byl připraven ve spolupráci s našimi partnery v Rohlik.cz.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s