E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Nechte kluky brečet a holky soutěžit. Tradiční role škodí ve výsledku každému

Bylo by hezké představovat si, že všichni jsme natolik mužem nebo ženou, jak jsme k tomu individuálně dospěli. Nežijeme ale ve vakuu a naše návyky a životní volby vznikají na pozadí společenského nastavení. Jak úspěšně plníte svou úlohu, která je tu s námi údajně už od pravěku? A vyplácí se vám to?

Nedávno prolétl sociálními sítěmi test, ve kterém jste si mohli změřit, z kolika procent jste muž a z kolika žena. Byl tam soubor velmi návodně znějících otázek a úvod, který si málokterý testovaný přečetl. V tom úvodu totiž stálo, že test byl vytvořen na podkladě několika studií a výzkumů o genderových rolích. A tak se téměř do jednoho každý testovaný a testovaná ohradili, že přece není pravda, že muži nejsou náladoví, vždyť přece znají takových chlapů, co jsou jak na houpačce. A že není pravda, že pro ženy je důležité být oblíbená, vždyť přece já a sousedka vůbec tohle neřešíme.

Test se týkal stereotypů, které se s jednotlivými pohlavími pojí. Můžou nám na malou chvíli nastavit zrcadlo, ukázat nám, co společnost od mužů a žen očekává a jak moc nebo málo to ladí s naší přirozeností. Neměřili jste si ve skutečnosti své „mužství“ a „ženství“, ale to, do jaké míry jste stereotypní a jak odpovídáte společenským představám o tom, jaká je žena nebo muž.

Gentlemani, dřevorubci, hospodyňky a cool girls

Takže co tam máme? Správný muž je dokonalý gentleman. Jeho oděv je vždy příhodný, stisk ruky pevný, záliby vybrané a rozhled široký. Mezi základní dovednosti patří otevírání dveří a pomáhání do kabátu, ženu v restauraci nikdy neobtěžuje něčím tak přízemním, jako je placení, a genetickou informaci rozsévá zásadně v příbytku jak ze zahraničního katalogu. Anebo přesně naopak. Správný chlap má smrdět i z fotky. Už od pravěku se věnuje hlavně lovu divé zvěře pro obživu a rozsévání své genetické informace kvůli zachování rodu. Jediný pořádný sport je fotbal, pitný režim se doplňuje zásadně pivem a nejlepší zelenina je propasírovaná přes prase.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!