E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Vít Samek Na vlastní otvor 2. Vyšetření karpálního tunelu

03. červen 2020
11 564

Dneska se podíváme na otravnou diagnózu, kterou si mohou uhnat jak kancelářské krysy, tak například hudebníci. Na příčinu se ale přijde v pouhých 50 % případů. Takže jí může trpět téměř každej a ještě k tomu bůhví proč. Syndrom karpálního tunelu.

Takže nejdřív –⁠ co to je. Karpální tunel je úžina v zápěstí, kudy se vedou nervy, drobné cévy a vazy z předloktí do dlaně. Pokud dojde na tomto místě z jakéhokoliv důvodu k otoku, začne to odnášet takzvaný střední nerv, a vy to pak pociťujete jako oslabenou citlivost, mravenčení, pálení, trnutí a bolesti prstů rukou, klidně i v klidovém režimu a často v noci.

Příčiny jsou všelijaké –⁠ od zlomenin a popálenin přes hru na hudební nástroje a práci s počítačem až po vlivy hormonální, například při těhotenství či menopauze. Syndrom karpálního tunelu trápí ženy více než muže asi v poměru dva až čtyři ku jedné a objevuje se zhruba mezi 40 a 60 rokem. Dominantní končetina bývá postižena častěji a dříve.

Tímto mizerným a ničemným syndromem sice netrpím, ale to mi nebránilo pro vás natočit vyšetření, díky kterému neurolog tuto diagnózu potvrdí či vyvrátí: vyšetření elektromyografické. Je to velmi prosté, pomocí elektrod se změří odpověď na podráždění a rychlost vedení vzruchu nervem. Některé lidi by mohlo znervóznit, že do nich bude poušten elektrický proud, avšak vězte, že se jedná o napětí jen v desítkách mA a celé je to spíš sranda než bolest. Výsledky znáte hned, což je taky fajn.

Takže. Laskavě. Pokud třeba přilíš často klikáte na myšku, nebo jste nějaký šmidlikáči, a nebo procházíte hormonálními změnové a začne vás brnět hnát, alou k doktoroj! Tohle vonemocnění se totiž může zhoršit až tak, že bude potřeba chirurgický zákrok a to nechcete, jelikož je s tím akorát jebání - stehy sem, pak zase ven, kontrola zde, kontrola onde. Takže je s výhodou podchytit ho včas a řešit konzervativně - ruku šetřit, dlahu nasadit, možná kortikoidy nechat píchnout, rozsáhlé jsou i možnosti fyzioterapeutické.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s