E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„Když to nahlásíte, nikdo vás nezaměstná!“ Rusko oběti sexuálního násilí umlčuje

Současné Rusko se čím dál víc hlásí ke konzervativním hodnotám, jako je autorita, vlast a pravoslavná tradice, což jen podporuje patriarchální zvyklosti. Stále zřetelněji se objevuje pokrytectví a strach vedoucí k bezpráví, násilí a zamlčování zločinů. Zbývá v putinovském režimu ovládaném válečnou propagandou ještě prostor na lidskoprávní otázky? Proč se tam o sexuálním násilí mlčí a tresty pro násilníky jsou nízké?

Foto: Dílo kazaňského digitálního umělce Lva Pereulkova z cyklu Umělé experimenty. Repro se svolením autora

Dnes se často mluví o rozpolcené evropské společnosti. V Rusku je však tato situace mnohem horší. O solidaritě se něco dozvíte maximálně v anarchistických knihách, na webových stránkách protirežimních médií, od aktivistů nebo v dopisech politickým vězňům. Chorý režim se sice chlubí, jak od začátku války na Ukrajině zvládl nahradit v Rusku spoustu zahraničního zboží a služeb těmi domácími, ale stále nedokázal pochopit, že pokud neumí a nepotřebuje zajistit základní lidská práva, stávají se konzum a zvířecí agrese jediným životním cílem. Potom se lidskému životu dostává sotva větší hodnoty, než má dobytek.

Příběh Marie z Nižního Novgorodu, kterou v jedenácti letech začal zneužívat vlastní otec, nepředstavuje v příbězích současného Ruska žádnou výjimku. Po prvním pohlavním styku se s ní rodič pokoušel promluvit, potřeboval zjistit její názor na to, co se stalo. Vzlykal a ptal se, jestli ho opravdu považuje za násilníka. Samozřejmě že jedenáctiletá dívka zůstala na jeho straně. Časem se vše jen zhoršovalo. Pokaždé, když dcera odmítala sex, ozývaly se slzy, sténání a vydírání. Tehdy ještě milovaný otec tvrdil, že neuvěřitelně trpí, že se opravdu nechce cítit jako násilník a že se snaží, ale nedokáže bojovat se svou touhou a láskou. Později jí začal vyhrožovat a pod různými záminkami nutit k pohlavnímu styku. Oznámení na policii dcera podala až po zhruba devíti letech, v roce 2019, a vyslechla si u toho neměnné úřední: „Proč jste nic neoznámila dřív? Jste si jistá, že jste si to celé nepřála?“

Opoziční aktivistky vystupují proti zločinnému režimu a riskují
Foto: Shutterstock

Postavily se Putinovi. Ženy vedou ruský odpor proti válce

Ukrajina

Otce zatkli a odsoudili, neboť poslední schůzky dcera nahrávala na mobilní telefon a takové důkazy nikdo nemohl rozporovat. Takto se o celé situaci dozvěděla Mariina matka. Rozzlobila se, následně však dceru objala a začala ji přesvědčovat, aby stáhla obvinění a celou záležitost si vyříkali v rodinném kruhu. Zpětně Marie zjistila, že si matka s otcem dopisovala, když se nacházel ve vyšetřovací vazbě. Násilník svou ženu ujišťoval, že ji miluje, zjišťoval, jaké důkazy musí předložit, aby byl propuštěn a zproštěn viny, a navíc přesvědčoval matku, že právě jejich dcera ho celou dobu sváděla, zneužívala a manipulovala jím. Zároveň sexuální vztah nikdy nepopíral, ale shazoval veškerou vinu na Marii.  

Chtěla se rozejít, tak jí usekl ruce

Řád, autorita, tradice, vlast, rodina, náboženství, soukromé vlastnictví, hierarchizace společnosti a morálka – tyto pojmy patří mezi základní pilíře konzervativců. Současné Rusko se k nim hlásí, navíc k těmto hodnotám z devatenáctého století přidalo pokrytectví a strach. Takový koktejl vede k „Potěmkinově“ stabilitě, bezpráví, ponižování, násilí a zamlčovaní zločinů. Navíc kombinace pravoslavné tradice a patriarchálních zvyků v současné době tabuizuje hlášení sexuálního násilí na pracovišti, v rodině či ve veřejném prostoru. Současná válečná propaganda nenechala na lidskoprávní otázky skoro žádný prostor.

„Bití žen má výhody, častěji rodí chlapce.“ Rusky před domácím násilím nikdo neochrání, zákon je v nedohlednu

Rusko

I v jednadvacátém století zůstává nejpopulárnějším způsobem řešení problému strkání hlavy do písku. Adekvátní dokumentace násilí neexistuje. Podle údajů nezávislé organizace pro přeživší sexuálního násilí Sestry, která byla založena v roce 1994, nahlásí v Rusku pouze 10 až 12 procent obětí sexuální násilí policii. Strážci pořádku nechápou nebo odmítají pochopit, co je domácí násilí, jaká je jeho podstata a jak mají s oběťmi jednat. Nerozumějí tomu ani lidé na traumatologických odděleních.

Tato celospolečenská ignorance se odehrává na pozadí velmi medializovaných případů, jako byla třeba kauza Margarity Gračevy, které muž v prosinci 2017 usekl obě ruce sekerou a u soudu své jednání vysvětloval žárlivostí, neboť se mu nelíbilo, že se s ním jeho žena chce rozejít. Za svůj čin skončil na čtrnáct let ve vězení. Jiným známým případem byl příběh sester Chačaturjanových obviněných z vraždy jejich otce, který je mnoho let fyzicky a sexuálně zneužíval. Společenská tabu se vztahují na násilí v rodinách nejen v rámci partnerských vztahů, ale i na zneužívání vlastních dětí. 

 

Když se policie vysmívá obětem

V roce 2012 se v hlavním městě Chakaské republiky Abakanu ztratila dívka. V roce 2015 beze stopy zmizely další dvě a tak to pokračovalo. Po sedmi letech od prvního případu byl odsouzen na doživotí místní taxikář Dmitrij Lebed. Některé přeživší oběti se však mnohem dřív snažily obrátit na policii a ukazovaly místa, kde k útokům došlo, avšak vyšetřovatelé tehdy považovali za nutné vyslechnout i druhou stranu. Dospěli k závěru, že ve všech případech sex probíhal po vzájemném souhlasu. Tlačili na oběti, aby stáhly obvinění, vysmívali se jim a nezapomněli zdůraznit, že byly určitě v ten moment opilé a že se taxikáři samy nabídly. Navíc jednu z obětí přesvědčovali, že pokud bude trvat na tom, že ke znásilnění přece došlo, nikdo ji nezaměstná. Naprosto necitlivě jí nabízeli osobní schůzku s podezřelým, kde se mohou pokusit se na všem dohodnout. Logicky se dívka tomuto setkání chtěla vyhnout a svá obvinění stáhla.

Přešla jsem od reportáží ze zákopů k reportážím o ženách, protože ony se dopouštěly mnohem více obdivuhodných činů než ti zbojníci, říká novinářka Petra Procházková.
Foto: Tomáš Beran

S dítětem se vrhla do řeky, plavat neuměla. Ve válce ženy dělají obdivuhodnější činy než muži, říká Procházková

Moje Heroine 2022
Aktualizováno

Propuštěný taxikář několik dalších let znásilňoval a vraždil mladé dívky – čtyři z nich uškrtil. Další oběť, která šla vypovídat k vyšetřovateli, si vyslechla, že policista nevidí důvod pro zahájení trestního řízení. Slečna si dobře pamatovala útočníkovu tvář a vzhled i barvu jeho auta, ale její svědectví nestačilo. Naopak se ji snažili přesvědčit, že jednání taxikáře není trestným činem, že by pouze ztratila čas a nervy a bylo by to zbytečné. Pod nátlakem sepsala novou výpověď, podepsala ji a odešla. Až v dubnu 2019 byl Dmitrij Lebed odsouzen na doživotí, ale žádný z vyšetřovatelů, kteří odmítli zahájit trestní řízení podle původních výpovědí znásilněných dívek, nedostal trest odnětí svobody. Někteří z nich odešli od policie a našli si jinou práci, jiní stále pracují na „stráži násilí“. 

Násilí jako norma 

Výše zmíněné případy jen ilustrují a potvrzují bezútěšný celospolečenský status quo, kdy se příbuzní a policie tváří, že sexuální násilí je marginální problém, který řeší pouze úzký okruh aktivistů. Pro širší veřejnost je těžké pochopit, že za násilí nemůže oběť, že se násilí v jakékoli formě nezametá pod koberec, proč je důležité, aby útočník nevyvázl s podmíněným trestem a směšnou pokutou. Veřejnost nemá odkud čerpat informace – v televizi se o podobných problémech nemluví. Oficiálně v Rusku žádný takový problém neexistuje.

Foto: Z cyklu Veselé dětství od Lva Pereulkova. Repro se svolením autora

Absurdita ruské reality

Kazaňský digitální umělec a fotograf vystupující pod pseudonymem Lev Pereulkov připomíná ve svých dílech absurditu ruské reality. Svět digitálního umění poskytuje jistou míru anonymity, a tak si může dovolit publikovat i politická díla. Mezi jeho samostatné projekty patří profily Pereulje, kde zveřejňuje surrealistické koláže ruských měst, a Pereulkov s fotografiemi historické a moderní architektury Kazaně.

Celou situaci navíc ještě více komplikuje zákon, který před šesti lety podepsal Vladimir Putin a jenž de facto dekriminalizuje domácí násilí. Trestní postihy jsou nyní stanoveny pouze pro druhý a další opakovaně nahlášené případy. Při prvním hlášení hrozí agresorovi jen pokuta ve výši pět tisíc až třicet tisíc rublů (tisíc sedm set až deset tisíc korun) nebo vězení v maximální délce patnácti dnů, proto se dnes sexuálnímu a domácímu násilí skoro nejde bránit. Navíc k pokrytectví ze strany úřadů a tichému mlčení v rodině nabízí konzervativní ruský stát velmi levné odpustky a oficiální vůdčí osobnost pravoslavné církve, patriarcha Kirill, v Istanbulské úmluvě vidí především hrozbu rodinám jako institucím podporujícím stát v existující neměnné podobě.

Tento kruh se zdá být začarovaný, proto je důležité podporovat zbývající nezávislá centra, aktivisty a právníky, který se snaží tento neútěšný stav změnit, protože stejní lidé se snaží vycházet na demonstrace proti válce na Ukrajině a proti totalitnímu režimu, pokoušejí se něco změnit, ale bohužel tento boj s ruským morálním morem prohrávají.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s