E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

„V době vzniku těchto řádek nejste v úřadu, nejste zvolena, zatím jste neprošla ani prvním ani druhým kolem voleb, nepsalo se o Vás v novinách, neproběhla Vaše kampaň, dokonce není ani známa Vaše tvář. Věřte ale, že na Vás myslíme už delší čas. V našich přáních a snech jste.“ Píše se v otevřeném dopise adresovaném budoucí české prezidentce, který je součástí projektu designérů Anastázie a Pavla Kahotski.

Kdo bude první česká prezdidentka?

Více o projektu Brýle pro prezidentku najdete v tištěném speciálu Heroine Prezidentky, který je celý věnován tématu žen ve vysoké politice. Potřebujeme první českou prezidentku? Jaká by měla být?

Manželé ze Studia Nastassia Aleinikava na loňském Designbloku vyvolali rozruch svou kolekcí originálních brýlí pro ženu, která se v budoucnu stane hlavou státu. Patery brýle, jejichž názvy symbolizují ctnosti (Umírněnost, Moudrost, Spravedlnost, Statečnost a Láska), zaujaly designem, ale i celým konceptem. 

„Kolekce pro první českou prezidentku hodně rezonovala a bylo vidět, jak návštěvníky Designbloku oslovuje myšlenka radikální změny elit. Pro nás byl tento projekt pokusem, jak dostat svou práci do roviny přínosné pro společnost, ve které žijeme, a vyjádřit něco, co je dlouho ve vzduchu,“ říkají designéři s odstupem času.

Kolekci tvoří patero obrub, čtvery z nich byly již dříve navrženy pro stávající klientelu, páté (Láska) nosí sama návrhářka. Existující design i barva byly mírně poupraveny, aby byly univerzálnější, přibyl nápis česká prezidentka (místo obvyklého jména majitelky) a na vnější stranice přibyly stříbrné ozdoby českého lva. Jejich autorkou je ilustrátorka Maria Makeeva. 

Obroučky Láska, Moudrost, Spravedlnost, Statečnost, Umírněnost. Každé brýle jsou originál. Na konci stranic jsou dva zirkony značky Preciosa. Cena 16 000 – 18 000 Kč. Studio Nastassia Aleinikava.

Foto: Vojtěch Veškrna


Tváří a múzou projektu Brýle pro prezidentku, o kterém si můžete přečíst více v tištěném speciálu Heroine Prezidentky, se stala spisovatelka Denisa Haubertová Šedivá. Zeptaly jsem se jí, jaké pro ni bylo vžít se do role prezidentky.

Denisa Haubertová Šedivá: Byl to krásný projekt. Nastassja Aleinikava a Pavel Kahotski jsou mí dlouholetí přátelé, já i můj manžel nosíme jejich brýle a moc mě potěšilo, že mi nabídli možnost vcítit se na chvíli do mysli prezidentky.  

Když jsem při prvním focení se skvělým fotografem Vojtou Veškrnou stála na Hradčanském náměstí a dívala se na Pražský hrad v celé jeho kráse, sevřelo se mi srdce lítostí. Osobní, spojené s tím, že se znovu stěhujeme po krátké době do zahraničí a tohle krásné město opustíme; ale hlavně nad tím, kdo sedí na Hradě. Ten, jehož jméno ani nechci vyslovit, ten, kdo rozsévá nenávist, prohlubuje propasti mezi lidmi a rozděluje českou společnost?

Na vlnách strachu a nedůvěry

Uprostřed covidových vln, v krizi, jejíž důsledky budeme ještě dlouho pociťovat, nemáme nikoho, kdo by nás povzbudil, kdo by nám dal naději, komu bychom věřili. To je to, co společnost v těžkých časech od prezidenta obvykle očekává. Pochopení, podporu, útěchu a naději. Že bude morální autoritou, bude stát za lidmi, bude chápat jejich problémy a povzbudí je. Protože mu nepůjde o vlastní ego, otevřené staré rány, pomsty, manipulace a osobní přízračné zahraniční i vnitropolitické zájmy, ale o zájem veřejný. O blaho nás a naší země. 

Poslední dva prezidenti byli bohužel ve vleku vlastních eg. Byli to bezskrupulózní muži starých (ne)pořádků, rozfoukávající plamen závisti a nespokojenosti celá dvě desetiletí. Nezacelovali, naopak tříštili. Nebylo to tak těžké. Stále máme v paměti komunismus, který v nás zanechal hluboké otisky, šrámy na duších. Železnou oponu v našich myslích. Živí ji strach, strach z neznámého, obava o vlastní bytí, pozorování sousedovy domácnosti, porovnávání se. Sice slábne, ale zároveň se předává dál, z generace na generaci.

Foto: Vojtěch Veškrna

Vážená paní prezidentko...

„Polovina obyvatel jsou ženy, a přesto je jejich prostor zúžen. Nejsou přitom horšími sportovkyněmi, vědkyněmi, myslitelkami, lékařkami, řemeslnicemi, inženýrkami, zahradnicemi, podnikatelkami, modelářkami, političkami a už vůbec ne lidmi než muži. Celá polovina lidstva je zastíněna piedestalem a sošným obrazem muže-vládce. O celou jednu polovinu možností jsme byli dlouho slepí.“

(Z otevřeného dopisu projektu Brýle pro prezidentku, který napsala copywriterka Natálie Kratochvíle)

Současná chaotická situace tomu nahrává. Nedůvěřujeme státu, který v krizi žalostně selhává, protože je obsazen těmi, kteří jsou hnáni pouze touhou po moci a majetku. Rozhodují na základě momentálního vrtkavého rozpoložení voličů, nikoli koncepčně a s jasně danými prioritami. Máme strach o své existence a nemůžeme se spolehnout na stát, protože se nenápadně rozkládá. A na jeho špičce není nikdo, ke komu bychom se odvolali. Kdo by nám dodal odvahu a víru v budoucnost.

Čas na změnu

Nastal čas na změnu. Generační a možná i genderovou. Za covidové krize se v Evropě ukázalo, že země se ženami ve vedení státu lépe zvládají krizi. Proč? Mají pochopení? Empatii? Nejsou odtržené od reality? Jsou více zaměřené na spolupráci než na prosazení vlastního názoru? Naslouchají odborníkům?

Pojďme si tedy zkusit představit, že naší příští hlavou státu bude žena. Žena, které půjde o blaho lidí a země, a ne o vlastní prospěch, vnímajíce prezidenství jako službu, a ne mocenskou výsadu. Žena, která má naprosto jasno v základním směřování naší země. Je na ni a na její kulturu hrdá, ale uvědomuje si zároveň, že naše odpovědnost není jen za stav našeho sousedství, naší země, ale i za Evropu a svět; přirozeně v sobě spojuje vlastenectví se samozřejmým evropanstvím. Žena otevřená, ekologická, tolerantní a vnímavá. Zkrátka žena, s jejímiž hodnotami se můžeme ztotožnit, která bude každý den v prezidentském úřadu prokazovat odvahu tyto hodnoty chránit, svým konáním za ně osobně ručit.

Foto: Vojtěch Veškrna

„Vaše obrysy, mohlo by se zdát, jsou nekonkrétní. A přeci to není pravda. Hodnoty, které zastupujete, mohou být pro leckoho příliš všeobecné. Přesto ale nejsou samozřejmé, jak jsme se mohli přesvědčit v minulých letech. Demokratický postoj založený na mravnosti, ctnosti, respektu, pokoře a laskavosti nevyhrával volby. Nebyl hlavní náplní ani okrajovým rysem činů našich představitelů a národu po něm vznikl deficit.“

(Z otevřeného dopisu projektu Brýle pro prezidentku)

Projekt Brýle pro prezidentku je postaven na pěti ctnostech, které by měla prezidentka mít. Čtyři z nich jsou klasické antické – spravedlnost, moudrost, umírněnost a statečnost. Pátou je láska. Ano. Myslím, že by měla mít nade vše ráda lidi a naši zemi. Ne lidi jako voliče a výtah k moci, ne tuto zemi jako prostředek k získání bohatství. Měla by zacelovat rány, které napáchaly minulé režimy, poslední vlády i prezidenti a v neposlední řadě dlouhá pandemie. Musí mít jistě ráda i sama sebe; ale nikdy na úkor veřejného zájmu.

Abecedář hodnot

Dlouhé roky jsem v zahraničí pracovala na ilustrovaném česko-anglickém abecedáři Česka ABCZ aneb H jako Havel. Hodně jsem při skládání mosaiky naší kultury uvažovala a pátrala po české identitě. Jací vlastně jsme a proč? Odkud přicházíme? Jaké klíčové události nás formují? Nakonec si myslím, že kniha vypovídá nejen o těchto událostech, osobnostech, místech, ale také o mně. Hodnoty, které z ní plynou, jsou jasné.

Foto: Vojtěch Veškrna

„Díky Vám si nyní můžeme s úlevou vydechnout. Přišla jste v nejvyšší možný čas, ale jste tu a my vidíme, jak se znovu meze zelenají a jak i ten nejmenší potok má prostor pro meandry uzdravující se krajinou. Projasnila jste naše výhledy. Přijměte proto náš dar k Vaší inauguraci. Brýle vytvořené speciálně pro Vás. Abyste s nimi byla připravena prohlédnout nečistá jednání a vidět do budoucnosti. Mít jasné vize a spatřit věci nezkresleně ze všech úhlů pohledu.“

(Z otevřeného dopisu k projektu Brýle pro prezidentku)

Třeba by naší možné budoucí prezidentce mohla knížka posloužit jako návod k ujasnění si vlastních hodnot ve vztahu k Česku. Jaké je a jaké by ho chtěla mít? A možná by nám takové osobní ABCZ složené z jejích postojů mohla předložit při vstupu do voleb. A také dokazovat konkrétními činy, že to myslí vážně.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s