E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Konec zneužívání na školách? Podcast Reakce připomíná, že ještě zdaleka není vyhráno

Co udělají studenti ve chvíli, kdy se jejich cesty náhodně zkříží s obětí sexuálního zneužívání, kterou univerzitní aparát dosud zcela přehlížel? V reálném světě by to možná spousta z nich vzdala rovnou. Maxe a Leru, protagonisty hrané podcastové série Reakce z produkce Radia Wave, ale nejde jen tak odradit. „Konečně se dává hlas lidem, kteří na školách nejsou v pozici moci,“ říká režisérka série Natália Deáková.

Uplynulé dva roky byly pro české vysokoškolské prostředí z hlediska diskuse o zneužívání moci zlomovým obdobím. Na řadě univerzit se totiž konečně protrhla hráz ticha a mlčení a skončil všeobecně přijímaný status quo. Následně se vynořila řada případů sexualizovaného násilí: obtěžování studentky pedagogem po studentském večírku Masarykovy univerzity, bagatelizace sexuálního obtěžování na pražských právech senátorkou Danielou Kovářovou, soud s Dominikem Ferim nebo kauza se stydkou kostí na 1. LF Univerzity Karlovy. Vlna veřejného zájmu, vznik institutu školského ombudsmana na DAMU či FAMU a zakládání studentských iniciativ vyvolávaly naději, že by šikana ze strany autorit mohla z vysokých škol konečně vymizet.

Podcastová série Reakce, kterou v červnu uvedlo Radio Wave, nám ale připomíná, že ani v akademickém prostředí, ani v celé společnosti ještě zdaleka vyhráno není. Pětidílný hraný seriál vypráví příběh ukrajinské studentky Lery (Natalie Golovchenko) a jejího spolužáka Maxe (Viktor Kuzník). Ti si na univerzitní party všimnou dívky s panickou atakou a postupně rozplétají její mrazivý příběh. Časem zjišťují, kam až může vést, když se vztah učitele a studentky vymkne z etických a respektujících kolejí.

Čerství přátelé se dozvídají, že zásadní podíl na psychickém zhroucení dívky má populární docent Hrubý – a zároveň, že na škole rozhodně nejde o ojedinělou událost. Vlastní příběhovou linku zjevně inspirovalo „odhalení“ temných tajemství mnoha tuzemských institucí. Sérii pak doplňují tři bonusové epizody. V nich se dozvíme podrobnosti o vzniku seriálu a také o práci studentských spolků, které se dnes snaží dohnat akademickou sféru k odpovědnosti.

Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!

Podpořte naši redakci a získejte přístup ke všem prémiovým článkům a řadu dalších výhod!