E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Galerie. Ada z Módního pekla představuje inspirativní trans a nebinární influencery

11. březen 2022

Světem v poslední době pořádně zahýbal*a nový*á vedoucí poradců pro jadernou politiku Sam Brinton, který*á se otevřeně hlásí k nebinární (gender-fluid) komunitě. Sam je také zapálený*á LGBTQ+ aktivista*ka, a přestože se teď objevuje ve všech médiích, není zdaleka jediný*á. Seznamte se s trans a nebinárními hvězdami internetu!

Foto: Isis King byla první transgender modelkou v soutěži America´s Next Topmodel. Instagram Isis King

Být dřív trans nebo nebinární znamenalo žít život v ústraní a moc se neukazovat. Protože se doba změnila a nyní mohou konečně otevřeně žít svůj život, může se zdát, že jich skokově přibylo. Tak to ale není: jen dřív prostě nebyli vidět. Ze strachu z odmítnutí, společenského vyčlenění, mnohdy i ze strachu o život. Odlišná pohlavní identifikace ani sexuální orientace nejsou rozmar, který si vyberete podle momentální nálady.

LGBTQ+ lidé včetně trans a nebinárních osob mezi námi žili odjakživa, a pokud se zajímáte o jejich dějiny, určitě znáte jména historických průkopníků a průkopnic, třeba „dánské dívky“ Lili Elbe nebo R&B muzikantky Jackie Shane. Do galerie jsem ale vybrala současné hvězdy trans a nebinární komunity, z nichž mnohé mají díky internetu miliony fanoušků. I když se některé z nich nevěnují aktivismu a prostě jen žijí svůj život, přispívají k normalizaci LGBTQ+ v médiích i ve světě kolem nás. Schválně, kolik jich znáte?


Bimini

Bimini se veřejnosti poprvé představil*a ve druhé sérii reality show RuPaul’s Drag Race UK jako drag queen Bimini Bon Boulash. Identifikuje se jako gender-fluid. Ačkoli (o vlásek) nevyhrál*a, díky své nevšední androgynní kráse a výstřednímu queer stylu rozjel*a modelingovou kariéru; fotil*a pro Vogue, chodí přehlídky, dostává pozvánky na prestižní akce a filmové premiéry.


Isis King

Dnes už se nad trans lidmi nepozastavujeme, ale když Isis King v roce 2008 soutěžila v America’s Next Top Model, měli z toho všichni oči navrch hlavy. Některé soutěžící ji podporovaly, některé měly s trans ženou ve své blízkosti problém. Dnes Isis pracuje jako modelka a herečka.


Jammi Dodger

Ne všichni trans lidé chtějí veřejně mluvit o své tranzici a vystupovat jako aktivisté, ale Jammi Dodger – který má na YouTube přes 900 000 odběratelů – mluví o všem možném: operacích, testosteronu, memech, nenávistných komentářích nebo mýtech o trans lidech.


Život trans kluka

Matty, který na Instagramu píše o transgenderu, transfobii i sám o sobě, sice není tak aktivní jako Jammi, ale z jeho příspěvků se hodně dozvíte. A z ukázek transfobických keců občas dost mrazí.


Gottmik

Kade Gottlieb vystupuje jako drag queen Gottmik. Kade byl první transmuž, který se objevil v soutěži RuPaul’s Drag Race a způsobil tím malý poprask: transmuž, kterému nevadí vystupovat jako žena? Ví vůbec, co vlastě chce? Gottmik ví naprosto přesně, co chce: má jedinečný, důkladně vyladěný styl, ve kterém se mísí divadlo, punk a starý Hollywood. V „civilu“ je vizážista, který pracuje pro celebrity.


Nikkie de Jager

Patříte mezi patnáct milionů sledujících, kteří na Instagramu nebo na YouTube koukají na Nikkie Tutorials? Nikkie de Jager je slavná youtuberka, která se před dvěma lety nedobrovolně stala také trans ikonou. O její tranzici se totiž nevědělo a někdo ji začal vydírat, že to prozradí. Nikkie to světu raději řekla sama a místo problémů jí to přineslo zástupy nových fanoušků.


Indya Moore

Indya je zlým snem každého LGBTQ-foba: je nebinární trans osoba. Prezentuje se spíš žensky, ale preferuje neutrální zájmena they/them. Narodil*a se v mužském těle a ve 14 letech odešel*la kvůli transfobickým rodičům z domu. Pracuje jako herec*čka a model*ka; fotil*a pro slavné značky (Dior, Gucci) a jeho*její nejslavnější rolí je Angel Evangelista v seriálu Pose.


Candis Cayne

Candis Cayne je americká herečka a aktivistka za práva LGBTQ+ lidí. Tranzicí prošla už v roce 1996. Na kontě má na první pohled malé, ale pro trans komunitu důležité prvenství: v roce 2007 se stala první transgender herečkou, která hrála stálou (tedy nejen kuriozitu na jeden díl) transgender postavu v primetimovém seriálu. Dnes se to nezdá, ale před patnácti letech se teprve prošlapávala cestička.


Brian Michael Smith

Brian je herec, jehož momentálně nejznámější rolí je hasič Paul v seriálu V plamenech. Často vystupuje na podporu LGBTQ+ umělců a proti rasismu; být trans a ještě k tomu černoch znamená mít to dvakrát tak těžké. Na Instagramu Paul jako každá správná herecká hvězda sdílí momentky z natáčení i svalnaté fotky z posilovny.


Sam Brinton

A tohle je Sam. Na Instagramu zatím má jen hrstku sledujících, ostatně není žádná internetová hvězda a přispívá jen občas. Jeho*její Instagram je úplně normální: přidává fotky z ranního běhání, fotky svého psa, jídla a sem tam nějaké foto z konference jaderných fyziků nebo mejdanu, kam vynesl*a některé ze svých oblíbených šatů a lodiček na vysokém podpatku.

Aktuální číslo

  • Kulturní války režisérky Barbary Herz
  • Může být matka dobrý „vědec“?
  • Jak vychovat odolné děti
  • Rodičovská půl na půl 
Popup se zavře za 8s