E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Body shaming skrytě ubližuje aneb Nevyžádané nálepkování

14. listopad 2022

Body shaming je druh šikany a je jím prostoupená celá společnost už od raného dětství. Projevuje se nevyžádanými narážkami, na sociálních sítích i uvnitř nás samotných. Bavme se o něm.

Foto: Zdroj: Racio

Zraňující nálepkování

Je možné, že jste v poslední době na sociálních sítích zaregistrovali, že se některé známé osobnosti svěřují se svými nepříjemnými zážitky, kdy lidé neurvale komentovali jejich vzhled. Společnost Racio totiž rozjela kampaň #MojeTeloMojeRacio, která poukazuje na škodlivost body shamingu.

„Jsi tlustá.“ „Máš moc velký nos.“ „Jsi moc vysoká.“ „Na kluka máš nějak malé ruce.“ „A ty pihy máš jako od narození?“ „Jsi moc hubená.“ Narážky, se kterými se potýká celá společnost. Narážky, které slýcháme od malička nejen od svého okolí, ale i ve své vlastní hlavě. Narážky, které čteme na sociálních sítích.

Pokud se s body shamingem setkáte, nezapomeňte na to, že i když nadávky a zesměšňování míří na vás, ve skutečnosti ukazují na toho, kdo je vypouští.

Body shaming je vysmívání se nebo zesměšňování člověka na základě jeho fyzického vzhledu. Ve společnosti se nejčastěji vyskytuje mezi dospívajícími a často je příčinou fyzických i psychických obtíží.

Zárodky najdeme už v pohádkách

Kde se vzala, tu se vzala zlá čarodějnice. Zlá a nosatá, trošku tlustá, s bradavicemi a zkaženými zuby. Prostě škaredá. Už jako malé děti se při sledování klasických pohádek s body shamingem setkáváme v podobě záporných postav, jakými je například čarodějnice zmíněná hned v úvodu tohoto odstavce.

V dospělosti nás pak do velkého tlaku dostávají reklamy v televizi nebo na internetu. Bez viny nezůstávají ani sociální sítě. Všichni nám zkrátka jasně dávají najevo striktně vymezený ideál krásy, který je třeba dodržovat. Tématu se v rozhovoru pro Racio věnuje i psycholožka Petra Vaníčková.

Nevyhnou se mu ani známé osobnosti

Důkazem, že body shaming si nevybírá, jsou i známé osobnosti, které se s ním v dnešní době pravidelně potýkají na sociálních sítích. “Já se se zákeřnými komentáři setkávám prakticky každý druhý den, a to jen proto, že jsem tlustá. Na nic jiného lidé v mém případě nepoukazují. Setkala jsem se s komentáři, kdy mi lidé přejí smrt, rakovinu, abych neměla děti a podobně,“ popisuje Tereza Nachtigal, známá na Instagramu jako Pipinění.

Foto: Racio

Se svými zážitky s tímto druhem šikany v kampani svěřilo více známých osobností, ačkoliv jsou velmi rozdílné, mají společné, že často bolestivě zasahují lidskou psychiku. Například herečka Bára Jánová se setkává se zcela opačnými komentáři než právě Tereza Nachtigal. „Kdyby to šlo, dám ti ze sebe 5 kilo.” „No Báro, ty jsi strašně hubená!” „A jíš něco?” I když takové poznámky nejsou většinou myšleny zle, na duši stopu zanechají. Jakýkoliv extrém je totiž špatný. Když budeme například poukazovat pouze na krásu moderátorky v televizi, nikdy nevynikne její inteligence. Bude se o ní mluvit pouze jako o té krásce z televize.

Ukazuje na vás, myslí sebe

Pokud se s body shamingem setkáte, nezapomeňte na to, že i když nadávky a zesměšňování míří na vás, ve skutečnosti ukazují na toho, kdo je vypouští. Jak říká Tereza Nachtigal: „Ten prst, kterým ukazuješ na nedostatky ostatních, míří právě na tebe. A to bych doporučila všem, kteří se podobnými komentáři trápí, ať už ze strany sledujících na sociálních sítích nebo ze strany přátel a rodiny. Neberte si to k srdci, protože vám to nepatří. V naší společnosti se bohužel vzhledu přikládá velká důležitost a o to hůř, že se podle vzhledu určuje také naše hodnota.”

Setkali jste se někdy s body shamingem?

Body shaming je v naší společnosti hluboce zakořeněný a spousta lidí si jej vůbec neuvědomuje. Netuší, že by jejich slova mohla někoho ranit. Vždyť to myslí dobře nebo z legrace. Jenže tato „nevinná“ slova mohou druhého ošklivě ranit. Myslete na to a nebojte se ozvat, když se vám nebude něco líbit. O body shamingu je potřeba mluvit, body shamingu je potřeba vzdorovat.

 

Popup se zavře za 8s