E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Máma bez auta je jako taxikář bez papírů. Nápad jak pomoci samoživitelkám sklízí první ovoce

19. září 2022

Být “samomáma” a obstarávat všechny kroužky, školy, doktory nákupy a vlastní práci je často záhul. A když jste samomáma, co má do kapsy hodně hluboko, je to pochopitelně ještě mnohem těžší. Tím spíš, že pravděpodobně nemáte ani na auto, ani na “šťávu” do něj. Pak se jen klepete strachy, aby v rámci úspor nezrušil dopravce nějaký ze spojů do školy či do “zušky”. Nebo, co hůř, aby dítě vážněji neonemocnělo. Život bez auta mámy handicapovaného dítěte je jako maraton na sněhu v žabkách. S tím je ale konec. Alespoň to slibuje projekt “Ženy auta půjčují”, který má za sebou úspěšný start.

Foto: Zdroj: HoppyGo

Iniciativa Ženy auta půjčují vznikla z dobře známého “Ženy a auta se nepůjčují.” Ačkoli transformace názvu tím s nadsázkou směřuje k lehké feminizaci problému, smyslem iniciativy není jen bořit jeden zažitý stereotyp. Smyslem je pomoci řešit palčivý problém, se kterým se potýkají rodiče samoživitelé i neziskové projekty určené dětem. Pomoci jim k dostupné a udržitelné mobilitě skrze platformu pro sdílení vozů.

“Ženská má mít šťávu!”

Když je máma na všechno sama, lítá doslova jako hadr na holi. Vím o tom své. Mně a mým dětem pomohla s mobilitou maminka, která žije v jiném kraji. Z dědictví po babičce nám koupila ojeté auto, které využíváme téměř denně. To původní se nám rozbilo. V zimě, aby to nebylo málo dobrodružné. A doprava s batoletem a puberťákem kamkoli znamenala být ověšená taškami, v potu tváře a v předklonu ve sprintu za dítětem jedním, a dvacet metrů za patami s dítětem druhým. Neustálé časové skluzy a problémy skloubit spoje, potřeby ročního dítěte, práci a zájmy hyperaktivního adolescenta. A to nemluvím o návštěvách lékařů v jiném městě a školních akcích mimo naší vesnici.

Ženy jsou díky této praxi sice lepší manažerky než ti samořečení v kravatách, ale také často úplně bez šťávy.

Zkrátka život bez auta, když vám nemá kdo pomoci se zařizováním, je peklo. Jen o level menší peklíčko přichází ve chvíli, kdy sice auto máte, ale už v půlce měsíce dumáte nad tím, co nalít do nádrže. Po odečtení nájmu, jídla a věcí pro děti zbyde na účtu sotva tolik, co byste dříve prohýhřila při jediné vydařené noční jízdě s kamarády. Se současnými cenami všeho přišel čas, kdy už není na čem šetřit. I ti, co rezervy měli, už jim dávno zamávali na rozloučenou. Řekněme si to narovinu, být máma je luxus bez cingrlátek. Ženy jsou díky této praxi sice lepší manažerky než ti samořečení v kravatách, ale také často úplně bez šťávy.

Jeden za všechny, všichni za jednoho! Tři mušketýři za utahané matky

Novodobí tři mušketýři HoppyGo, Kooperativa a dárcovská platforma znesnáze21 se rozhodli život vyždímaným samomámám ulehčit a trochu šťávy jim dolít nejen do žil, ale i do nádrží. Nabízejí jim auta i pohonné hmoty a hledají další dobré duše, které se chtějí přidat. Řidičák má něco málo přes polovinu samorodičů. Jenže 73% z nich kvůli penězům auto nemá. Osm z deseti samoživitelek se shoduje na tom, že je pro ně auto extrémně důležitý pomocník. Potřebu ho mít ohodnotila polovina z nich nejvyšším stupněm na škále od nuly do deseti. Nic šokujícího. Šokující je to, že to konečně někdo vidí jako problém, který může mít řešení.

Foto: Olga Štrejbarová, znesnáze21

Tisícovka na pohonné hmoty za každou ženu, která chce pomoci jiné

HoppyGo dennodenně monitoruje počet nových žen-majitelek, které se rozhodly sdílet svá auta s ostatními. Na každou nově přibyvší majitelku vozu reaguje tím, že do celkového banku, ze kterého se bude distribuovat pomoc, přidává tisíc korun ze svého. Dalších sto tisíc už do něj nalila Kooperativa a třetí z mušketýrů, dárcovská platforma znesnáze21, na pohonné hmoty otevřela sbírku, která bude fungovat minimálně do konce září. I jejich cílem je sto tisíc korun na pohonné hmoty do vypůjčených aut pro všechny samoživitele. Nejen ženy. Za volant můžou vedle “samotátů” zasednout i pečovatelé z organizací, které se věnují pomoci dětem. Jako například Klokánek, který dnes a denně řeší problémy s převozem dětí k lékaři, na výlety, nebo do jiného zařízení. Heureka! Konečně někoho napadlo, že auta zastlaná podzimním listím můžou raději tahat trny z pat, co už se sotva vlečou.

Foto: Olga Štrejbarová, znesnáze21

K dispozici je vozový park čítající asi 2500 aut. Takže klidně i stěhovák, který pomůže týrané ženské sbalit saky paky a zmizet s dětmi za lepším životem, i když by si takové auto sama pronajmout nikdy nemohla. S HoppyGo za běžných okolností lidé za pronájem vozů platí. V tomto případě dostane auto samoživitelka k zapůjčení zcela zdarma, včetně plné nádrže. Na otázku, jak se vyhnout zneužívání, přináší odpověď dárcovské platforma znesnáze21, která se samoživiteli dlouhodobě spolupracuje a tak je má náležitě prověřené. Její sbírky se často týkají základních potřeb jako je bezbariérový přístup, dostupnější vzdělání, sociální péče nebo osobní doprava. Projekt Ženy auta půjčují je jen spojení toho všeho v balíčku s mašlí pro ženy, kterým už docházejí peníze, energie a spolu s nimi i naděje, že se dokáží o své děti postarat tak, jak by chtěly. Tak, aby jim nic nechybělo. Tak, aby se samy nestrhaly.

Jak na to

Na stránkách znesnaze21.cz je jednoduchý návod nejen pro samoživitele, ale i pro všechny ty, kteří by se chtěli do projektu zapojit a své auto k pomoci nabídnout. Strach o něj mít nemusejí. Zmiňovaní tři mušketýři se postarají také o kompletní pojištění. Jediný, kdo musí překonat ostych, stud a obavu je máma, které někdo jen tak a zadarmo půjčil svoje auto. Protože na to prostě ženy u nás nejsou zvyklé. Zvykejte si! Je tu totiž stále více lidí, kteří jen nevykřikují, jak to máte těžké, a že na vás stát nemyslí, ale vážně vám podají svou pomocnou ruku na jejímž konci jsou čtyři kola, která vám usnadní život. A to na tolik dní nebo hodin, kolik budete potřebovat. Ženská má mít šťávu!

Popup se zavře za 8s