E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

4 ženy, které uspěly v IT. Inspirujte se jejich příběhy a následujte je!

29. listopad 2021

Andrea dělala prodavačku. Zuzana se věnovala daním. Jiřina pracovala jako personalistka a Jana vzdala studium na vysoké. Všechny chtěly změnit směr, kterým se ubíral jejich profesní život. Přály si lepší místo, vzdělání zaměřené na praxi a co nejdříve se dostat do lukrativního oboru. Nastoupily proto do bootcampu programování od Green Fox Academy a úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Programátorek je na trhu práce minimum a firmy se o ně doslova popraly. Vydejte se v jejich stopách i vy a nastartujte svou kariéru v IT.

Foto: Green Fox Academy

Nemusíte mít obavu, že byste v novém oboru jako žena neuspěla. Doby, kdy se na „ajťačky“ pohlíželo jako na zjevení, jsou dávno pryč. V současnosti jsou hodně žádané, a to hned z několika důvodů. Tím prvním je, že smíšené kolektivy jsou efektivnější. Čím různější lidé v nich jsou, tím pestřejší nápady se zde rodí. Mezinárodní korporace pak mají ještě další motivaci, proč ženy zaměstnávají. Jsou to kvóty, které určují, jaké musí být jejich zastoupení v týmech. „První, kdo z našich absolventů dostává nabídky na práci, jsou vždy dámy,“ potvrzuje trend Barbora Wachtlová, provozní ředitelka bootcampu Green Fox Academy. A právě jejich programovacím bootcampem prošly tyto čtyři dámy. Měly různá vzdělání, práci i věk, všechny však nalezly v IT práci a dnes pracují jako junior a některé už i jako medior programátorky.

Andrea: Práci prodavačky vyměnila za programování aplikací 

Na střední škole měla velký sen a toužila se stát výtvarnicí. Jenže neuspěla u přijímacích zkoušek na vysokou školu. Na řadu tedy přišel jiný obor, a to humanitní studia. Brzy se však ukázalo, že tato volba nebyla nejšťastnější. Andrea univerzitu opustila s tím, že půjde pracovat. Jenže s maturitou z gymnázia moc na výběr neměla a dlouho sháněla místo. Uspěla až po čase, kdy nastoupila na pozici prodejní asistentky. „Ta práce mě bavila, ale nebylo to něco, co bych chtěla dělat celý život,“ vysvětluje. K programování ji přivedla náhoda. Vyzkoušela si bezplatný třítýdenní kurz #MyFirstApp Coding Camp od Green Fox Academy, během kterého zjistila, že ji kódování baví. V ten okamžik se Andrea rozhodla, že zkusí rekvalifikaci do IT. Prošla bootcampem a krátce po jeho dokončení dostala nabídku na práci od prestižní firmy, kde nyní zastává pozici Advanced App Engeneering Analyst. 

Zuzana: Z daňové poradkyně je vývojářka

Při výběru vysoké školy si nevěřila, že by měla na to, studovat IT. Zvolila tak „bezpečnější“ cestu v podobě ekonomie. Konkrétně se zaměřila na daně a daňovou politiku. Už během studií na VŠ začala Zuzana pracovat pro jednu z firem velké auditorské čtyřky v Česku. „Daně jsou především o čtení zákonů a výkladů jednotlivých ustanovení. V práci jsem se cítila spíše jako právník,“ popisuje své pocity. Když přišla pandemie, tak se její zaměstnavatel podíval na své náklady a Zuzana zamířila na úřad práce. Došlo jí, že daním se dál věnovat nechce a začala přemýšlet co dál. Jestliže si kdysi na IT nevěřila, teď si dodala odvahu. „Bootcamp jsem zvládla, i když dodnes úplně nechápu jak,“ směje se dnes již programátorka, zastávající funkci Service Delivery Engineer.   


Foto: Green Fox Academy

Jana: Útěk z vysoké ji přivedl k vývoji her na Islandu

Studium informačních technologií vydržela na vysoké škole jen jeden semestr. „Pro někoho zkrátka vysoká není a nemá smysl, aby studiem ztrácel roky jen proto, aby měl titul a pak dlouho hledal práci,“ myslí si. Programování se však chtěla Jana věnovat i nadále. Bootcamp jí dal potřebné základy i první práci v IT. Nyní pracuje jako Junior Game Developer v islandském Reykjavíku.. 

Jiřina: Místo HR se věnuje low code programování

Jiřina měla úplně jinou motivaci, proč jít do IT. Tou byla její rodina. Potřebovala skloubit práci s péčí o děti a také si přála najít místo, kde by mohla uplatnit svůj potenciál. K rozhodnutí jí pomohl i partner, který dělá testera. „Bavilo mě, co vyprávěl o své práci. Lákalo mě to také zkusit,“ přiznává Jiřina. I ona po absolvování bootcampu získala místo v prestižní firmě a nyní spolupracuje s kolegy z celého světa, navíc z pohodlí svého obýváku. Většinu času má totiž home office.

Programování je pro každého, stačí udělat první krok

Tyto čtyři ženy nejsou ani zdaleka jediné, které se v IT našly. S dalšími se pak budete moct seznámit na akci Ladies Coding Night, která se uskuteční 13.1.2022. Tento večer nebude jen o povídání. Vyzkoušíte si také napsat své první řádky kódu. 

Na programování je skvělé, že každý si v něm může najít to své. Máte-li ráda design a záleží vám na tom, aby vaše práce byla vidět na první pohled, pak volte frontend. Jeho úkolem je to, aby se web dobře zobrazoval na nejrůznějších zařízení. Máte-li sklony k abstraktnímu myšlení, zkuste backend, kdy budete vyvíjet kód na straně serveru. Láká-li vás obojí, zaměřte se na full stack. Říkáte si, že je to na vás příliš složité, ale nezoufejte. Ještě existuje další varianta, jíž je tzv. low code. Ten je založený na existujících platformách, které se dále rozvíjejí. K nejpoužívanějším pak patří ServiceNow a Salesforce. Zkrátka IT se nemusíte bát. Pole působnosti je v tomto oboru opravdu široké. Jakým směrem byste se měla vydat, vám poradí následující test. Nebo se rovnou přihlaste do výběrového řízení, kde zjistíte, zda máte na to stát se programátorkou, ať už na  tzv. pro code (frontend, backend, full stack), nebo low code (ServiceNow, Salesforce).

Zelená pro kariéru v IT

Pro vstup do IT vám postačí ověřený rekvalifikační kurz. Zvolíte-li bootcamp Green Fox Academy, tak z vás může být programátorka už za čtyři měsíce při super intenzivním studiu. Budete-li se učit při práci, přeškolení vám zabere měsíců deset. Výhodou těchto kurzů je, že záleží jen na vás, zda budete chtít docházet do učebny či se učit zcela online odkudkoliv. Stejné je to i s jazykem výuky, zvolit můžete češtinu i angličtinu. Navíc Green Fox Academy nabízí všechny pro code i low code specializace popsané výše, takže máte z čeho vybírat. Rovněž oceníte i to, že bootcamp má jako jediný v Česku akreditaci ministerstva školství. Díky tomu ušetříte nemalou částku, kterou byste jinak musela zaplatit na jako 21% daň. Navíc je možné požádat o finanční podporu od Úřadu práce

Změna oboru s garancí práce 

Když už došlo na peníze, nemusíte si zoufat, pokud nemáte našetřeno na celé školné. Ani to neznamená stopku. Green Fox Academy totiž nabízí i možnost začít splácet školné až po nástupu do práce. Tedy ve chvíli, kdy kurz absolvujete a začnete pracovat jako junior programátorka, přičemž toto první zaměstnání vám bootcamp zajistí. Díky 100% garanci pracovního umístění (Green Fox Academy vám najde místo, jinak zaplatíte 0 Kč za školné) se nemusíte bát, že byste se v novém oboru neuchytila. Spíše se připravte na to, že zástupci více jak stovky partnerských firem se o vás poperou. Seberte odvahu ke změně a staňte se další ženou, která bude v IT určovat trendy.

Popup se zavře za 8s